Življenje života punim plućima i življenje u bogatstvu nema veze s novcem - Sve je stvar mindseta
Trenutno čitate
Življenje života punim plućima i življenje u bogatstvu nema veze s novcem – Sve je stvar mindseta

Življenje života punim plućima i življenje u bogatstvu nema veze s novcem – Sve je stvar mindseta

Anita Radicev
Woman Writing On Ipad 3082804

Čitajući neke objave uočila sam pitanje – Kad ćeš se osjećati bogato? i u tom trenutku se osjetila prozvanom kao da baš netko mene pita.

Pitanje je zapravo jako, jako duboko.

Naime, svi smo nekako odgojeni ili uvjetovani društvenim normama kada je u pitanju definicija i poimanje riječi BOGAT. No rijetko se tko od nas uistinu pita i ima svoju definiciju riječi BOGAT i svih njenih izvedenica.

Osjetila sam se prozvano zato što sam prije pola godine počela pisati o novcu premda sam mislila da nemam ja tu što za reći ni napisati jer novac i ja nismo baš neki bliski prijatelji. Ali, kada sam krenula s pisanjem kolumni baš na temu novca, otkrila sam cijeli ocean pitanja i pregršt svojih dubokih uvjerenja i strahova kada je u pitanju novac. Zato sada znam da jesam baš pravi materijal za analizu same sebe i da mogu biti jako dobar primjer svima onima koji zapinju s novcem ili se s njim teško i rijetko susreću.

Ja sam uvijek imala novaca, ali po mom mišljenju tada – nikad dovoljno. Uvijek nešto nedostaje. Eh da je još ovoliko, eh da je još toliko, pa da platim još jedan seminar, pa da odem na tu edukaciju, eh da bar ja sad mogu na to putovanje i tome nikad kraja.

Nakon toliko godina života, raznih strahova od neimanja i straha da ako potrošim danas neću imati za sutra došla sam do trenutka u svome životu kada sam jasno donijela odluku – dalje ovako ne idem.

Što je to za mene značilo?

Odluku da neću preživljavati život pa biti stisnuta cijeli život promatrajući druge kako uživaju, a ja ne jer nemam dovoljno i jer mi treba više da bih eto – uživala.

Smiješno je i izgleda lako kada stvarno shvatite nakon mnogih životnih lekcija da se ovdje uopće ne radi o novcu. Ne radi se ovdje ni o bogatstvu. Uopće.

Življenje života punim plućima i življenje u bogatstvu nema apsolutno veze s novcem.

Ima veze samo s vama i vašom percepcijom. I naravno, s vašom definicijom bogatstva.

Za mene je prije riječ bogat značila dubok džep, puno novca na računu, kuće, stanove, skupu odjeću i sve što s tim ide.

Danas biti bogat za mene znači biti slobodan. Konkretno, dok ovo pišem biti slobodan znači da mogu odabrati gdje, kada i kako ću tražiti i pronalaziti mir i inspiraciju. Biti slobodan znači da mogu raditi ono što želim – ono što me veseli, ono što mi ispunjava i srce i dušu. Biti slobodan znači i imati dovoljno koliko ti treba u određenom trenutku.

Trenutno postoji barem jedna osoba koja je iznimno bogata – u smislu stanja na računu, ali istovremeno iznimno nesretna jer živi u strahu da će izgubiti sve novce ili nesretna jer nema obitelj, partnera, prijatelje i slično.

Više
Mindset Obilja

Stanje mog računa vas ne bi oduševilo kao u gornjem primjeru, ali vjerujete da sam jako sretna smo dok sjedim i ovo pišem.

Bi li bila sretnija da mi se sada stvori milijun eura na računu? Naravno! Mojoj sreći ne bi bilo kraja!
Mogu li biti sretna i s ovim što sada imam? Apsolutno da!
Možete li vi biti sretni s tim što imate?
Biste li znali i mogli biti sretni s još više nego što imate danas?
Bi li vas iznos na računu promijenio, na bolje ili na gore? Ili biste ostali ista osoba kao što ste sada?

Najlakši način da krenete prema ovome imam više je da osvijestite što to imate SADA u ovom trenutku. I da napišete svoju definiciju – što za vas znači biti bogat?

Kada definirate što je za vas bogatstvo i što je to što imate sada imat ćete i bolji uvid u to zašto ste tu gdje jeste – ukoliko time niste zadovoljni. A ako ste zadovoljni sa svime što imate sada i osvijestite da ste samim time i bogati jer imate to što želite – obratite pozornost kako vam sada stiže još više toga što imate. I uživajte! Jer da bi uživali zapravo ne trebamo novac kao što ga ni ne trebamo da bi se osjećali bogato.

Trebamo samo svjesnost onog što imamo – a to je sloboda. Sloboda izbora. U toj slobodi možemo izabrati što je to što želimo i svjesno koračati prema tome.

Foto: Pexels

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice