Žene i novac
Trenutno čitate
Žene i novac

Žene i novac

Ivana Gabrić Markovinović
žene i novac

Jeste li znali?

Žene rado razgovaraju, to je opće poznato. Pritom sa svojim bližnjima ili prijateljicama diskutiraju i dijele osobne informacije i mišljenja, bilo da se radi o modi, ljubavi, obitelji, djeci čak i bolesti…i onim temama.

No kad je riječ o novcu, žene ne znaju što bi ili zašto bi uopće razgovarale u ulaganjima, štednji, investiranju… Radi li se o tome da žene ne zanimaju novac/financije ili o njemu malo znaju… Ovo prvo nam se ne čini izgledno… Dakle ostaje nam samo ovo drugo. O novcu malo znamo…

Činjenice

Možda je najbolje početi s činjenicama pa u nastavku donosimo nekoliko činjenica na temu žene i novac:

 1. Žene zarađuju manje od muškaraca i to 78 % iznosa koji zarađuje muškarac.
 2. Žene tijekom života prije mirovine uštede samo trećinu iznosa u odnosu na muškarce.
 3. Žene žive dulje od muškaraca – očekivani životni vijek žena u Hrvatskoj je gotovo 7 godina više od muškaraca što bi značilo da će im u mirovini trebati i više novca nego muškarcima.
 4. 61 % žena kaže da bi radije razgovarali o smrti (kao vrlo neugodnoj temi) nego o novcu.
 5. Samo 24 % žena nalazi se na vodećim političkim pozicijama u svijetu.
 6. Samo 25 zemalja od 195 ima ženu na mjestu predsjednika vlade ili države.
 7. Od 500 vodećih svjetskih tvrtki, samo njih 27 na mjestu CEO ima ženu.
 8. Od sredine 20. stoljeća do danas broj žena koje ostvaruju prihode od samostalnog rada se udvostručio (s ondašnjih 20-30 % ovisno o zemlji na današnjih 60-tak posto). Na ovaj trend nije ostala imuna ni američka populacija koja je u prošlom stoljeću imala značajno zastupljen poseban segment žena stay at home mum, a iz redova kojih se danas sve više žena zapošljava i ostvaruje prihode kućanstva.
 9. Činjenica je da više žena u odnosu na muškarce prilagođava vlastite karijerne planove, odnosno odgađa razvoj karijere i/ili zapošljavanje za vrijeme dok ima manju djecu… Dakle, dio života, ovisno o tome koliko djece imaju, zarađuju manje nauštrb izgradnje obitelji i odgoja djece.

Kako će to izgledati u budućnosti?

Dobra vijest je da se sve ove statistike mijenjaju i imaju pozitivne trendove, naravno ne onom brzinom kojom bi možda htjeli kako bi se velike nejednakosti u odnosu prema novcu s obzirom na spol, umanjile i nestale.

No da ne budemo samo činjenično suhoparni, velika odgovornost za vlastiti financijski razvoj leži na nama samima, a preduvjet osobnom financijskom zdravlju je svijest da je novac izuzetno važan u životu pojedinca, ne možemo ga ignorirati. Baš zato prije svega trebamo upoznati svijet novca, njegove instrumente, bilo da se radi o štednji, ulaganju, trošenju, budgetiranju i sl., kako bi znali na pravi način upravljati vlastitim financijama. Cilj svakoga od nas je živjeti sretno, iako ne mislim da je novac ključan za sretan i ispunjen život, činjenica je da smo sretniji ako nam i s financijske strane štima i ako nemamo dugove koji nas opterećuju i muče.

Zato ćemo u nastavku na ovim stranicama rado obraditi teme koje će nam pomoći da na pravi način shvatimo zašto trošimo previše, kako izraditi vlastiti financijski plan, kako znati koliko vrijedimo financijski, moram li štedjeti za mirovinu, koliko smijem trošiti, kakav sam profil investitora… U međuvremenu pišite komentare i ideje o kojim bi temama željeli čitati.

Više
oporuka

Napišite u komentaru o kojoj temi biste voljeli čitati:

 1. Što je to osobna financijska pismenost?
 2. Kako izraditi vlastiti godišnji budget?
 3. Trošimo li previše ili koliko nam stvari vrijede?

Foto: Ingram Image

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
2 komentara

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice