Zene i novac 1

Ah, žene i novac.

Više nego interesantna i danas potrebna tema, za koju moram reći da sam ponosna na sebe da sam je što bi se reklo svladala i sad sam u miru i lakoći oko svega što se tiče novca.

Nažalost, mnoge žene odavnina imaju recimo to tako – čudan odnos s novcem.

I dok su naše pretkinje na neki način imale ograničene mogućnosti i slobodu izbora, nama danas sve stoji na raspolaganju, pa tako ako smo ozbiljnih namjera da svoj život podignemo na viši nivo, relativno brzo i lako možemo postići financijsku neovisnost oslanjajući se na vlastitu inteligenciju, svoje resurse i snage.

No prije svega dugujemo sebi da izliječimo svoj odnos i priču s novcem i da se potom financijski obrazujemo.

Naravno da sam svjesna da je to lakše reći nego učiniti, posebno kad govorimo o ženama na području Hrvatske i svih zemalja bivše zajedničke države.

 

Zbog čega je to tako?

Zato što su žene na ovim prostorima vremenom programirane da je isplativije u sebe ulagati na način da ulažemo u svoju vanjštinu, vanjski izgled (odjeća, torbe, šminka, plastične operacije) nego u interne stvari poput osobnog rasta i razvoja, financijske pismenosti i razvijanja poduzetničkog mentalnog sklopa.

Kad držim predavanja na tim prostorima najčešće me žene pitaju – koliko će mi vremena trebati da dođem do razine na kojoj si ti i mogu li dobiti popust, a idealno bi bilo da sve tvoje tečajeve dobijem besplatno.

Istovremeno me to i nasmijava i rastužuje.

Ne možemo istovremeno željeti biti bogate i imati otpor u ulaganje novca u znanje koji nam potencijalno može pomoći kreirati mentalni sklop obilja ili izgraditi profitabilan biznisa.

Novac voli velikodušnost.

Novac ide, zadržava se i uvećava uz osobe za koje zna da će ga tretirati s velikodušnošću.

Ako želite više novca, morate biti spremni davati ga velikodušno.

I sama godinama kontinuirano ulažem u sebe, u vlastiti i u razvoj svog biznisa. I imam svoje business coacheve i mentore.

Većina žena nažalost još uvijek živi u ” pretvaraj se dok to ne postane istina”, (eng. fake it till you make it) balonu. I umjesto da svoje cijenjeno vrijeme ulažu u vlastitu edukaciju o novcu, troše je na isprazne priče o pasivnim prihodima, koji nikad nisu skroz pasivni jer ipak moraš za njih raditi da bi ih održavao, odnosno moraš im davati svoje vrijeme, prostor i svoju energiju.

 

Novac osim velikodušnosti voli i jasnoću

Mnoge žene poduzetnice, coachevi i treneri radije održavaju celebrity status naslikavajući se okolo umjesto fokusirajući se na generiranje prihoda.

Ja recimo nikad ne objavljujem slike sa svojih treninga i seminara. Jer poštujem privatnost svojih klijenata. Također i potpisujem Ugovore o povjerljivosti i obvezujem se na čuvanje svih poslovnih tajni što mi dodatno omogućuje da naplaćujem visoke cijene za svoje usluge.

Većinu fotografija na kojima sam ja, a koje možete naći na internetu su s evenata na kojima sam gost govornik na tuđim eventima ili na eventima koje ja besplatno organiziram.

Već neko vrijeme preferiram raditi samo s bogatijim klijentima i ženama koje su ozbiljne i zaista posvećene svojim namjerama.

Kad sam prestala biti svima sve i uvijek na raspolaganju, postalo mi je jasnije u kojem smjeru želim da se moj posao dalje razvija i tada sam iskusila rapidan rast posla.

Novac Vas ne kvari već Vas čini više onim kakvi već jeste. I tko trebate biti i postati.

I zato je presudno biti autentičan i djelovati s integritetom.

Ja uvijek govorim samo o temama u kojima sam stručna. Ne svaštarim, ne podučavam kako skinuti višak kilograma iako sam i sama skinula 44 kg i pomogla sam to i drugima da učine, ali ne zato jer su mi prišle da skinu kile nego zato što su uočile da im nešto nedostaje u životu, a gubitak viška kilograma bila je sretna nuspojava našeg rada.

To podučavam i na svom Momentum Mastermindu o novcu.

Često naglašavam razliku između biti osnažena i usklađena i duboko ući unutra u sebe kroz praktične vježbe i koristiti inteligentne strategije.

Online izdanje Money Masterminda bit će dostupno taman nakon mog gostovanja u Zagrebu na konferenciji Žene i novac u listopadu 2019.

Lakše je nego ikad živjeti život kakav želimo i koji nam je namijenjen i nikad za žene nije bilo lakše doći do odnosa s novcem koji će im dati osjećaj mira i spokoja.

Pitanje je samo – koliko ste ozbiljne oko toga i želite li to stvarno.

Moja osobna misija jest ostaviti trag u vidu što više žena koje su usklađene sa sobom, bogate i djeluju s integritetom i koje služe kao primjer što je sve moguće.

Živim svoju misiju svakodnevno i vidim žene koje žive svoje snove, pomažem im, podržavam i mentoriram ih, posvuda po svijetu.

Govorili su nam da je potrebno cijelo selo da se odgoji jedno dijete.

E pa tako i ja ne mogu sve sama.

Pridružite nam se u nježno naprijed revoluciji koju smo pokrenuli i iscijelite svoju priču i odnos s novcem i otvorite put za sve buduće generacije ženskih lidera koje će nam tek doći.

Nježno prema sebi. I budite bogate.

Autorica : Lidija Marković Rosati

Lidija Marković Rosati je nakon deset godina napustila korporativni svijet investicijskog bankarstva i danas je akreditirana NLP trenerica (za klasični i novi kod), međunarodno nagrađivana govornica, poslovna trenerica (coach) mnogim poduzetnicama i poslovnim ženama diljem svijeta. Stručnjakinja za kreiranje bogatstva koja želi ostaviti trag u svijetu u obliku što većeg broja financijski osnaženih žena posvuda. Suosnivačica je Momentum Metode koja predstavlja set alata koji su kreirani i prilagođeni za svakodnevni život u 21. stoljeću i pokrivaju teme kreiranja bogatstva, gubitka viška kilograma i kreiranje ispunjavajućih odnosa. Lidija je i autorica Amazon bestsellera – Dobivam gubeći – umjetnost nježne transformacije. Redovito drži seminare i radionice u Londonu, Briselu, Beogradu, New Yorku i Hong Kongu i gošća je na našim konferencijama u Zagrebu.

2014. bila je nominirana za trenericu godine, nagradu koju dodjeljuje British APCTC (Association of Professional Coaches, Trainers and Consultants).

2017. bila je nominirana za prestižnu nagradu (Žena inspiracija u Velikoj Britaniji) Woman Inspiration 2017 UK.

Krajem 2017. dobiva nagradu za svoj doprinos u radu sa ženama migrantima koja se dijeli u the British Houses of Parliament od strane MP Seema Malhotra.

LinkedIn

lidija@lidijamrosati.com

www.lidijamrosati.com

 

Foto: Ingram Image