Zašto ugovoriti životno osiguranje i čemu ono služi? - Dugoročna štednja, jamstvo kredita u banci, slučaj smrti i bolesti
Trenutno čitate
Zašto ugovoriti životno osiguranje i čemu ono služi? – Dugoročna štednja, jamstvo kredita u banci, slučaj smrti i bolesti

Zašto ugovoriti životno osiguranje i čemu ono služi? – Dugoročna štednja, jamstvo kredita u banci, slučaj smrti i bolesti

Paula Latinovic
životno osiguranje

Životno osiguranje ugovara se većinom iz dva razloga:

  • ukoliko znate da će vašim najbližima trebati vaša financijska pomoć ukoliko vam se nešto dogodi (slučaj smrti, invalidnost…)
  • ukoliko želite štedjeti

Slučaj smrti i dodatci

U slučaju smrti isplaćuje se puni ugovoreni iznos osiguranika ili taj iznos puta 2, 3, 4 itd. Ovisi o smrti (prometna nezgoda, prirodna smrt…).

Moguće je ugovoriti dodatke. Ugovaranje dodataka ovisi o vašoj starosti i naravno – zdravstvenom stanju.

Moguće je uplatiti neke dodatne pakete kao što su osiguranje od malignih bolesti, posljedica nezgode, bolničku naknadu, operacije u inozemstvu, prijelom kostiju, rođenje djeteta…

Polica se ugovara na minimalno 10 godina (prema podatcima s webova osiguravajućih kuća), a moguće ju je ugovoriti na 20, 30 godina itd. Ipak, treba paziti kod primjerice ugovora na deset godina budući da postoje slučajevi gdje su ljudi ugovorili tih x minimalno godina, a kod isplate dobili i manje nego što su prvotno uplatili.

Miran Petrović, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u radu s proizvodima financijskih institucija predlaže ugovaranje ovakve vrste osiguranja osobama koje imaju predispozicije (obiteljske anamneze) za obolijevanje od određenih malignih bolesti.

Životno osiguranje možete plaćati godišnje, polugodišnje, kvartalno te mjesečno.

Minimalna premija osnovnog osiguranja iznosi oko 200 eura godišnje, a cijena se penje i do 2000 eur – ovisno o paketu, dodatcima…

Štednja

Ipak, životno osiguranje, osim što se koristi u svrhu financijske zaštite svoje obitelji, može se iskoristiti i kao svojevrsna štednja. Mnogi ju ugovaraju kao štednju za mirovinu.

Miran navodi kako životno osiguranje ima prednost kod dugoročne štednje. Klasična štednja (oročenje) je isplativa ljudima koji žele svoj novac uvijek na raspolaganju u roku od par minuta i koje ne zanima optimalno rješenje.

Nekada su kamate bile puno veće, no danas su one neznatne te mnogi traže alternativne načine štednje pa se zato i odluče na osiguravajuću kuću.

Ipak, vrlo je važno pripaziti kod kojeg agenta ugovarate policu osiguranja i što piše u ugovoru te njihovim pravilnicima.

Također, štednja u banci nikako nije isto što i životno osiguranje. Ukoliko dođe do slučaja smrti, obitelj će imati pravo na puni iznos uplaćen u banci.

Što se tiče životnog osiguranja – možete dobiti uplaćeni iznos pomnožen s dva, tri ili više puta. Npr. u nekim osiguravajućim kućama ponudit će vam isplatu 600% iznosa u slučaju prometne nezgode ili dvostruki osigurani iznos u slučaju smrti kao posljedice nesretnog slučaja.

Više
Finax Investiranje

Policu životnog osiguranja možete koristiti policu osiguranja kao jamstvo otplate kredita u banci.

Može se reći kako ono nije previše fleksibilno. Kada ugovorite životno osiguranje, morate se držati ugovora narednih 10, 20, 30 ili više godina. Najčešće možete mijenjati premiju, dinamiku, možete staviti osiguranje na mirovanje, no u suštini je važno pripaziti što ugovarate i provjeriti što ako izgubite prihode ili se odlučite više ne plaćati policu.

Investicijski fondovi

Osim u osiguranje u slučaju bolesti, nezgoda i smrti te štednje – moguće je uložiti u investicijske fondove. Postoje oni s većim ili manjim rizikom ulaganja. Često će vam garantirati zaradu, no i s time treba biti oprezan.

Štednja za djecu

Ovim putem možete razmisliti i o financijskom zbrinjavanju svog djeteta, a posebice djeteta iz prvog braka.

Dakle, policu osiguranja može ugovoriti primjerice roditelj, skrbnik, baka, djed itd. (ugovaratelj), ali da je u tom slučaju korisnik – dijete. Novci se mogu povući kada dijete napuni 18 godina, bilo da se radi o smrtnom slučaju ili dugoročnoj štednji.

Komentar: Miran Petrović, OVB Allfinanz Croatia; miran.petrovic@hr.ovb.eu

Foto: Pexels

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
1
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice