Upravo čitate
Zašto smo potlačene? Same si nismo krive, ali odgovorne jesmo

Zašto smo potlačene? Same si nismo krive, ali odgovorne jesmo

Housekeeping 4594891 1920

Jesmo li same krive za sve jer sve dopuštamo?

Krive nismo, ali odgovorne jesmo.

Još od vremena Krista, žene su bile u podređenom statusu. Prava žena nije išla u školu, nije radila, udala se sa 16-22 godine, kuhala, peglala pa čak i muževe čarape, čistila od plafona do poda tri puta dnevno. Morala je znati skuhati sve vrste jela i kolača. Što ako nije znala nešto od toga? Cijelo selo je brujalo o njoj i o tome kako je ona nesposobna.
Naše su pretkinje učene da je muškarac gazda u kući i da mu je sve dopušteno te da mi moramo biti samo dobre domaćice i poslušne žene. Što se smatra pod poslušne? Ako ti lupi šamar, okreni mu drugi obraz jer si onda prava žena. Možda nije za zamjeriti ženama iz 15. stoljeća, no žalosna je činjenica za sve nas da se to događa i danas.
Tko nam je “kriv” za to? I mi smo odgovorne. Još uvijek se bojimo ustati, progovoriti, postaviti same sebe na noge, obrazovati se, zarađivati svoj novac i biti sama svoja gazdarica.
Najčešće žrtve nasilja u obitelji su žene koje ne rade, ne zarađuju svoj kruh, neškolovane su ili slabije obrazovane i onda to trpe jer ne mogu nigdje i ništa. I dalje su ovisne o muškarcu, financijski i u bilo kojem drugom segmentu. Uvjeravaju ih da su glupe, nesposobne i tu se onda pojavljuje ta nemoć i pristajanje na sve.
Ako treba, stisni zube, padaj, ustaj, radi tri posla i bori se da postaneš sama vlasnica svoga života, a ne da netko drugi upravlja njime.

Nemojte osuđivati i budite podrška drugim ženama koje su se makle iz tradicionalnih okvira. Čak i ako Vi to niste i niti ne želite.

.Zbog žena koje pobjeđuju svoje strahove stvari su se i počele mijenjati i žene ipak više poštivati.
Razgovarala sam s jednom poznanicom danas: A gle, brani se sa slobode, no ipak više nije duže od godinu dana s nama u kući. Ona se izvukla, pokupila svoje stvari, zaposlila se i shvatila. Jedna od rijetkih nažalost. Shvatila je da nije/nisu on/oni krivi nego da smo mi odgovorne, dame moje. 
Samostalna, jaka žena, sa svojim kruhom u ruci i ako se nađe u raljama nasilnika ima gdje otići i ima svoj novac.
S jakom, samostalnom i uspješnom ženom nitko se ne bori. Znaju da ima gdje.
Novac je bitan, a tako ga često stavljamo u treći ako ne i peti plan.
Ne bojte se otići iz života koji Vam ne odgovara, bojte se ostati i tražiti krivca u drugome. Ima jedna bitna životna stavka zove se totalna odgovornost.
Naučite preuzimati odgovornost (ne krivnju) za apsolutno SVE što Vam se događa u životu i život će Vam postati bolji, kvalitetniji i mirniji.
Život je pozornica, postani glavna glumica (svog) života.
Piše: Maris Stella Badrov; bmarisstella28@gmail.com
Foto: Pixabay
Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh