Trenutno čitate
Zašto sam se skoro ugušila na radionici Žene i novac? Kada nastaju naša uvjerenja o novcu?

Zašto sam se skoro ugušila na radionici Žene i novac? Kada nastaju naša uvjerenja o novcu?

Avatar
Kasalj

Više od 20.000 čitatelja u ovom trenutku na portalu je velika brojka. I što će se sada dogoditi ako mene od tih 20 000 bude pročitalo samo njih 5 ili još gora varijanta, što ako me pročita 15.000 ljudi? Pa znači da, ili sam promašaj ili će me se procijenjivati. Ni jedno ni drugo ne stvara mi naravno ugodu iako je u mojoj realnosti procjena oduvijek puno gora varijanta. Lakše je biti luzer. Još jedanput si utisnuti da nisi ti za to, da nemaš što reći, tko bi to čitao, pokriti se po ušima i nastaviti svojim poslom daleko od očiju javnosti.

S druge strane, s većim brojem čitatelja kreće procjena i komentari o tebi, tvome radu i životu. Kreće i zabrinutost o tome kako će se to odraziti na tvoj posao? Što će reći ljudi, hoćeš li zadržati stvoreni poslovni i privatni identitet? A što kada te pročita netko od obitelji pa opet zaključiti da si nepotrebno ‘prostrla svoje rublje’ pred nepoznate, pa neće razumjeti poantu pa će reći da sramotiš obitelj i sl.

I ta će se onda agonija iščekivanja loših komentara i konačnog poznatog osjećaja neuspjeha samo nastaviti. I zato bolje ostati u zoni svoga komfora ne riskirajući biti što? Neprihvaćen i odbačen.

Ovdje se naravno radi o ugrađenim programima promišljanja i ponašanja čovjeka koje je moguće prepoznati i osigurati si život u kojem oni više njime neće moći upravljati načinom i intenzitetom kojim su do tada djelovali. I to su samo jedni u nizu. A kada su oni nastali? Neki evo otprilike u trenutku moga gušenja. Dozvolite da pojasnim.

Tijekom radionice Žene i novac te izlaganja izvrsne predavačice Ive Mladenić Radošević, ja sam dobila iznenadni napad kašlja koji me natjerao da izađem iz sale da ne ometam ostale polaznice i to baš o trenutku kada je Iva pričala o tome kako naše programiranje koje definira naše ponašanje i djelovanje sutra, započinje još u utrobi majke. S kakvim ćemo programima započeti ovisi o emocionalnom stanju naše majke u početnom stadiju našeg neurorazvoja. Predodređeni su time koliko smo bili željeni, koliko je majka tada imala optimizma ili strahova, iščekivala ili žalila zbog trudnoće, imala sretan ili nesretan brak, ispunjujući ili neispunjujući život i svim ostalim razlozima koji raduju ili plaše svaku majku u trenutku začeća. I nije prvi put da sam dobila ovakvu ili sličnu reakciju uz neke jake teme i zato se nisam uznemirivala. Znala sam da će nešto dobro uslijediti. Bitan je taj moment za ovu priču jer je to bio pokazatelj da program više sa mnom ne upravlja. Što se točno dogodilo? Ja sam zapravo sama sebe na podsvjesnom nivou sabotirala, podižući reakcije u tijelu kojima ću se privremeno zaštititi na način da ne čujem ono što Iva priča jer bi me moglo podsjetiti i možda mi ponovo nanijeti bol. Jer priča mi je od ranije bila poznata. Ti najraniji trenutci u kojem se procjenjuje je li vrijeme pogodno za trudnoću kada je ona već tu, hoće li ili neće dijete biti željeno i prihvaćeno stvara jedan ogroman emocionalni teret i može biti u velikoj korelaciji s kasnijim osjećajem straha od procjene u bilo kojoj životnoj situaciji. Može se nadopuniti i osjećajem niže vrijednosti i odbijanjem preuzimanja zasluga za sva ostvarena postignuća. Osoba je uvjerena da njena priča ne vrijedi. Nije je zapravo ni svjesna.
I onda bira ne izložiti se. I nađe načina, poput gušenja, da niti ne čuje ono što duboko u sebi već odavno zna. Da smo svi jedinstveni i vrijedni samim time što jesmo. I da to trebamo prihvatiti. I da sa tom postavkom trebamo krenuti dalje kroz život.

Više
žene i novac

I zato pišem ovaj članak slobodno i spontano jer sada znam da brojka koliko je članak puta pročitan nije mjerilo mojih sveukupnih sposobnosti i moje osobnosti. Moja vrijednost nije jednaka vrijednosti članka. Mogu samo imati više ili manje razvijene vještine pisanja, izraženiju ili manje izraženu kreativnost, ali taj me članak ne definira. Svatko će imati subjektivan osjećaj vrijednosti koju za njega članak nosi, a ja sam sigurna da će pomoći onim ljudima koji su spremni da nakon ovog teksta malo zagrebu ispod površine. Upravo ta spoznaja da će i samo jedna osoba imati koristi od ovog članka me raduje i motivira da istupim i dam što imam ovako javno kroz članke, objave i evente baš kao što su i meni neki drugi ljudi davali i još uvijek daju. Ta spoznaja miče fokus s mene i izvlači me iz ormara – Kristina hvala! Spremna sam dijeliti svoje priče, koje s velikom zahvalnošću prihvaćam i uzimam ih kao moguće inspiracije za sve one ljude kojima će doći baš kada ih budu trebali.
Eto, to je dobra stvar proizašla iz gušenja.
Čitamo se dalje…

Piše: čitateljica i polaznica radionice Sandra

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
1
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice