Upravo čitate
Zajednički budžet u braku: da ili ne? Kako organizirati financije s mužem?

Zajednički budžet u braku: da ili ne? Kako organizirati financije s mužem?

novac u braku

Na pitanje kako hendlamo zajedničke financije i muž i ja smo uvijek ponosno odgovarali kako imamo zajednički budžet.

Oboje smo odrastali u obiteljima u kojima su novci bili „zajednički“ i za sve što si je netko htio kupiti, a što je bilo samo za tu osobu, je morao debelo opravdati drugima, a bogme i sebi.

Grižnja savjesti zbog kupovine novih čizmica, iako je razlog star četiri godine i ima rupu koju je postolar već krpao, pozivala je u svijest ona grozna pitanja, poput: Je l’ mi to baš treba sad, možda ću moći izgurati još ovu sezonu? Možda ima nešto što je važnije? Treba li djeci što? Kud’ baš sad? I tako za svaku sebičnu stvar koju si želiš ili trebaš kupiti.

Mora li zaista tako biti? Ne, naravno da ne mora, samo mi ne znamo drugačije. Odrastali smo u takvim obiteljima gledajući i upijajući situacije poput gore opisane. Odrastali smo u zajednicama koje su poput nekih plemena sve dijelile. Ne znam je li to zbog komunizma u kojem su svi sve i za sve radili, gradili zajedno tvornice, krampali ceste i gdje je neka individualnost bila utopljena u zajedništvu. Možda je to utjecalo i na obitelji, pa su brakovi u kojima je umjesto zajedničkog budžeta svatko imao svoj novac, okarakterizirani kao loši. Te žene koje su imale svoje novce su bile napirlitane dame, posvuduše koje putuju umjesto da ulažu u zidove i pomažu mužu betonirati ili bar hodaju oko majstora diskretno nutkajući bi li što popili ili pojeli.

Ukoliko se nađe kakav novac viška od kakve prodaje nekretnina, to ide na štednju – zajedničku, naravno. Ako se uloži u dionice, to je zajedničko. Sve je zajedničko!

Da me ne shvatite krivo, ne smatram da je zajedničko loše. Mislim da jedan dio treba biti zajednički, a da drugi dio treba biti podijeljen te da svatko treba imati svoj budžet i svoju štednju. Žene i muškarci imaju različite potrebe i želje za koje bi trebali imati i odvojene budžete.

Da, NORMALNO je da imaš više čizmica i da se ne moraš uvijek opravdavati prije svega sebi, a onda i drugima, zašto nešto želiš ili trebaš.

NORMALNO je da imaš neki budžet za spa vikend ili bar dan s prijateljicama.

NORMALNO je da imaš svoju štednju, ulaganje u budućnost jer nikada ne znaš što nosi sutra.

Možda će Vas zanimati
Dodatna Zarada

Zajednički budžet u potpunosti nekad je teret koji prati generacije obitelji. Ako nešto ne promijenimo, naša djeca, a posebice kćeri, prenijet će to isto dalje i ono će nastaviti trovati nove generacije mladih žena koje će razdirati pitanja poput: Je l’ mi to baš treba sad, možda ću moći izgurati još ovu sezonu? Možda ima nešto što je važnije? Treba li djeci što? Kud’ baš sad?

 

Piše: Maja Puškarić, lets.talk@meetmaja.com, Arhitektica ideja; YouTube meetmaja

 

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh