Upravo čitate
VIŠE OD 5300 PODUZETNIKA TRAŽI HITNE MJERE ZA SPAS REALNOG SEKTORA

VIŠE OD 5300 PODUZETNIKA TRAŽI HITNE MJERE ZA SPAS REALNOG SEKTORA

Poduzetnici1

Inicijativa Glas poduzetnika koja okuplja više od 5 300 članova uputila je zahtjev predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću za donošenjem hitnih mjera kojima će se spasiti radna mjesta realnog sektora i pokrenuti gospodarski oporavak Hrvatske. Glavni zahtjevi inicijative vezani su uz tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, a koji su direktno pogođeni pandemijom koronavirusa.

Zahtjevi su nastali nakon donošenja Vladinih mjera za pomoć, a uključuju oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina u trajanju od 3+3 mjeseca te moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju od 12 mjeseci.

Također, inicijativa nastoji ishoditi i trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike, a koje uključuju trajno omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati, ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva te pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke.

Postojeće mjere kao što su subvencija minimalne plaće te osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva ocijenili su pozitivnim, a za njihovu realizaciju zahtijevaju jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije.

Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta sa dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija. U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva, istaknuli su osnivači inicijative u pismu Predsjedniku Vlade RH.

Zahtjevi Inicijative Glas Poduzetnika

ZAHTIJEVAMO DONOŠENJE HITNIH MJERA ZA SPAS RADNIH MJESTA REALNOG SEKTORA I KONAČNOG POKRETANJA OPORAVKA GOSPODARSTVA REPUBLIKE HRVATSKE.

Zahtijevamo da se za tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, koji su direktno njome pogođeni odnosno koji imaju značajan pad prihoda, omogući:

1. Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca 2. Oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca 3. Moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci

Zahtijevamo i sljedeće trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike:

4. Trajno omogućavanje plaćanje PDV-a po naplati 5. Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina 6. Trajno ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit 7. Trajno ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva 8. Pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke

Također, slažemo se s postojećim mjerama koje su već odobrene, a za koje zahtijevamo jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije:

9. Subvencija minimalne plaće 10. Osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva

Možda će Vas zanimati

Dodatno, predlažemo i da se razmotri mogućnost smanjenja cijena energenata.

Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta sa dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija.

U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva.

Ispred Inicijative Glas Poduzetnika Hrvoje Bujas, Dražen Oreščanin, Berislav Marszalek, Gordana Fabijanić

 

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh