Upravo čitate
Trebam li ranije otplatiti kredit? – Ukoliko nemate drugih planova s viškom novca – Dobro se odlučiti na prijevremenu otplatu kredita

Trebam li ranije otplatiti kredit? – Ukoliko nemate drugih planova s viškom novca – Dobro se odlučiti na prijevremenu otplatu kredita

Kredit

Krediti i zaduživanje nisu novi pojmovi te imaju značajnu ulogu u civilizacijskom razvoju.

Oduvijek je postojao neki oblik zaduživanja pa se tako i u rimskom pravu definira termin založno pravo kad su kod postklasičnog prava zemljoposjednici od sitnih zakupnika (kolona) zahtijevali određeni zalog na ime osiguranja isplate ugovorene zakupnine te ponekad i kredita kojeg su davali kolonima u svrhu nabavke poljoprivrednog inventara.

Međutim, posebno danas, sve se više životni planovi realiziraju na dug – kao dio kulture življenja u potrošačkom obliku društva.

Kredit

Dodatno je tome pridonijela činjenica da su krediti u današnjem društvu dostupniji nego ikada, tako da je i kupnja na kartice svojevrstan oblik kredita; razne vrste namjenskih i nenamjenskih kredita, prešutno prekoračenje i sl.

Što kad se primanja smanje?

Zato je kredit prihvatljiv kao način financiranja, no pritom je potrebno uvijek prije odluke o kreditu imati jasan plan kako takvu obavezu izvršavati na vrijeme, na način da se ne ugrozi egzistencija pojedinca i obitelji.

Uvijek je važno predvidjeti i scenarije mogućih kretanja prihoda i razmisliti kako će se isti kredit otplaćivati ukoliko se prihodi smanje. Nedavno smo vidjeli kako je lako moguće preko noći ostati bez posla i primanja uz vanjsko djelovanje koje nije izazvano ekonomskim ili osobnim razlozima.

Kad se prihodi povećaju

Osim smanjenja prihoda, postoji scenarij i povećanja prihoda. Je li moguće prijevremeno otplatiti kredit? Što napraviti s kreditom u tom slučaju, smanjiti ratu ili skratiti vrijeme otplate?

Naravno – sve ovisi o osobnoj situaciji, no kredit ima svoju cijenu koja osim o kamati, naknadama i sličnim troškovima, ovisi i o duljini trajanja otplate.

Novac

Stoga ukoliko nemamo drugih planova s viškom novca (npr. investiranje u profitabilniji model ulaganja) – dobro se odlučiti na prijevremenu otplatu kredita, potpunu ili djelomičnu.

Možda će Vas zanimati
Doris Pincic

Prijevremena djelomična otplata kredita znači da dio glavnice možemo otplatiti i ranije te ostatak nastaviti plaćati u obliku anuiteta. Pri tom se može smanjiti rok otplate kako bi kredit ranije otplatili ili smanjiti anuitet. U tom slučaju ostajalo bi nam više od prihoda.

Kod ovog zadnjeg postoji opasnost da ćemo taj višak trošiti na potencijalno nepotrebne svari.

Također, možete se odlučiti na povećanje rate (uz uvjet da vam se prihod značajno povećao) i dodatno skratiti rok. Uglavnom kao i uvijek u financijskom planiranju olovku (PC, mobitel) u ruke i uz par računčića vidjeti koliko i kako možemo ubrzati otplatu svog kredita.

Piše: Ivana Gabrić Markovinović, ivana_g@yahoo.com, diplomirana je ekonomistica s višegodišnjim iskustvom rada u marketingu te prodaji banaka i osiguravajućih kuća. Supruga je i majka dvoje male djece. S više vrsta izvora prihoda, netko je tko teme upravljanja novcem pokriva stručno te na temelju vlastitog primjera i iskustva.

Foto: Unsplash

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh