Upravo čitate
Treba li ugovoriti posmrtnu pripomoć? – Što sve dobivate plaćanjem članarine?

Treba li ugovoriti posmrtnu pripomoć? – Što sve dobivate plaćanjem članarine?

Oporuka

Kada se u obitelji dogodi smrt člana, najgore se u tom teškom periodu nositi i s organizacijom i to je vjerojatno zadnje što osobi tada treba. Zato je tu mogućnost uplaćivanja posmrtne pripomoći.

Najstarija u Hrvatskoj, Udruga posmrtna pripomoć Zagreb , djeluje od 1931. godine, a nudi organizaciju pogreba. Ona djeluje u raznim gradovima Hrvatske. Članom se može postati upisom u Udruzi, kod partnera u drugim gradovima, e-mailom, telefonski ili putem online obrasca.

Na taj način, osoba svoje bližnje oslobađa pogrebnih troškova, organizacije pogreba i sve što on sa sobom nosi. Cijena članarine ovisi o paketu koji ćete uzeti, a cijene su između 40 i 50 kn mjesečno.

Posmrtna pripomoć uključuje osnovne pogrebne troškove (lijes s pripadajućom garniturom, nadgrobni znak, prijevoz pokojnika, osmrtnice, troškovi ukopa).

Za veću cijenu dobivaju se i dodatni dani rashladne komore, ekshumacija, kremacija. S nekim većim paketima pokrivate i troškove zbora/limene glazbe.

Nakon 4 godine plaćanja stječe se pravo na stopostotnu vrijednost pogrebnog standarda.

Neki ljudi misle da je to prevara jer ponekad znaju iskočiti dodatni troškovi pa zato dobro provjerite što ste dogovorili i ostavite podatke/kontakt koga bližnji trebaju nazvati i javiti o smrtnom slučaju.

Ukoliko želite najbliže osloboditi troškova i organizacije posljednjeg ispraćaja, onda ćete možda htjeti razmisliti o uplaćivanju posmrtne pripomoći.

Neki možda pak već imaju zasebnu štednju u tom slučaju, dok se neki ni ne odlučuju na pripomoć jer imaju dovoljno financija za troškove pogreba.

Možda će Vas zanimati
Kupnja Namirnica

Četvrti smatraju da jednostavno nije potrebno da oni sami plaćaju pogrebnu pripomoć i osiguraju troškove pogreba jer žele da se obitelj pobrine za njih budući da su se oni već dovoljno brinuli godinama (financijski).

U svakom slučaju, vi sami znate imate li dovoljno ušteđenog novca da vaša obitelj ne mora plaćati išta dodatno ili znate da netko voli jednostavno sve imati u svojim rukama pa vam nije ni potrebna posmrtna pripomoć.

Piše: Paula Latinović, PR i marketing; paula@zaokret.com

Foto: Unsplash

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh