Svjesno poduzetništvo - Pokretanje biznisa za društvo, ali i profit Žene i novac
Trenutno čitate
Svjesno poduzetništvo – Pokretanje biznisa za društvo, ali i profit

Svjesno poduzetništvo – Pokretanje biznisa za društvo, ali i profit

Vedran Mikulicic
svjesno poduzetništvo

Svjesno i svrhovito poduzetništvo iz kuta poduzetnika i iscjelitelja/terapeuta.

Moj život je neobična i vrlo rijetka kombinacija, poduzetnik sam i iscjelitelj u jednom paketu. Takva kombinacija mi je pružila jako puno iskustva koje sada mogu povezati u jednu širu, duhovno-društvenu cjelinu, koju mogu i trebam dati društvu. S iscjeliteljskim darom sam rođen, a poduzetnička iskustva sam učio i brusio zadnjih jedanaest godina na mnogo vlastitih softverskih projekata u kojima sam bio u svim mogućim ulogama, od idejnog začetnika, programera, dizajnera, investitora, marketing majstora i prodavatelja. Imao sam uspjehe, ali također sam više puta bio u blokadi. U kolovozu 2017. doživio sam veliki financijski slom koji je zapravo početak mog pravog iscjeljivanja te pokretanja svjesnog i svrhovitog poduzetništva za koje sada i sadašnje perspektive mogu reći da je nešto najbolje što mi se moglo dogoditi u životu.

Društveni obrasci

Ja sam kao i jako mnogi ljudi, bez obzira na spol, uvjetovan društvenim obrascima. U obitelji smo dobili programe o tome tko smo, kako bi se trebali ponašati, gdje bi se trebali zaposliti i na kraju su nam usadili vjerovanja u vezi poduzetništva. Poduzetništvo, ako se uopće i promoviralo unutar obitelji, je najčešće bilo isključivo za muškarce, dok se, s obzirom na stare programe i obrasce, mlade djevojke školovalo na način da budu zaposlenice, kasnije majke i domaćice.

Hrabrost ulaska u poduzetništvo nije bilo rezervirano za ženski spol te na tom mjestu počiva velika greška jer ono što mi je praksa pokazala jest da žene imaju puno razvijeniju intuiciju i diplomaciju koja je u današnje vrijeme, po mom iskustvu, od vrlo velike važnosti.

Pogrešan životni smjer

Nakon utkanih društvenih obrazaca, sve je podešeno za zajamčene probleme i neuspjehe. U mojoj obitelji su često nove ideje i želje od samog djetinjstva pa nadalje dočekivana sa skepticizmom pa ponekad i izrugivanjem. Kao dijete me to jako povrijeđivalo, no danas, nakon tri godine izuzetno dubokog rada na sebi, znam da su tako reagirali iz straha jer su se u sebi bojali takvih poteza i ideja koje oni sebi nebi dozvolili.

Ipak, mene, ali i mnoge druge, takvi su potezi označili te smo ih prenijeli u sve sfere života uključujući i biznis. Ti obrasci su toliko duboko utkani i snažni da im se jako teško oduprijeti koliko god dobijali savjeta ili životnih signala da ono što radimo nije naš put.

Česta posljedica toga je nesvjesna potreba za dokazivanjem roditeljima (makar i pokojnima) da možemo uspjeti pod uvjetima koji su njihovi, a ne naši, što gotovo nikad ne uspije, a ako uspije, to bude uspjeh s vrlo visokom cijenom često na zdravstvenom polju. Nisam ni blizu bio sretan i ispunjen jer nisam radio ono što je moja svrha u ovom životu te količina novca nikad nije imala trajniji utjecaj na moju sreću i ispunjenost.

Isto primjećujem i osjećam kod mnogih drugih poduzetnika, to je energija koju jednostavno ne mogu promašiti jer imam direktno iskustvo s njom. Možda se upravo nalazite u poziciji da vam posao ide i raste, ali nekako nešto nedostaje u tome svemu? Možda izvršavate vašu svrhu, no moguće je da neki dio vašeg poslovanja ili usmjerenja nije ono što bi trebao biti?

Ispravite jedra

Klijentice koje mi dođu najčešće nisu na svom svrhovitom putu. Uvjetovani svim gore navedenim, nalaze se još uvijek u pogrešnom usmjerenju života te su u potrazi za odgovorom zašto je tako teško. Kako na sebi, tako sam i kod svojih klijentica svjedočio jako velike životne promjene kada otkriju svoju pravu životnu svrhu te je krenu sprovoditi kroz posao koji im je svrhom i namjenjen.

To može i ne mora biti direktno u biznisu, no u mom slučaju to često jest jer sam poduzetnik pa privlačim takve da im pomognem.

Više
Kako Iskomunicirati Cime Se Bavimo

Taj iskorak nekada nije lagan jer to znači suprostaviti se starim i ustajalim obrascima koji su utkani i u naš živčani sustav te od nas traži strpljenja, razumijevanja i ljubavi prema sebi te vlastitim kapacitetima i mogućnostima prema promjeni. Iscjeljivanje, kao i drugi vidovi terapija, može imati veliku ulogu jer olakšava i ubrzava cijeli proces kroz kojeg trebate proći.

Svjesno i svrhovito poduzetništvo

Ono što danas treba svima nama, ali i poduzetništvu, jest promjena paradigme u svjesno i svrhovito poduzetništvo jer jedino to može promjeniti i transformirati cijelo društvo. Što mislim kad kažem svjesno i svrhovito?

Ako ste me pratili do sada, mogli ste saznati da svatko od nas ima svrhu u ovom životu koju treba dati društvu na određeni način. To ne mora biti kroz biznis, ali ako jest, to bi značilo stvaranje novih vrijednosti i inovacija na način koji podržava našu svrhu i naš vlastiti kako duhovni tako i ljudski razvoj.

Uvjeren sam, a i svjedočim do sada, da se magične stvari događaju kada počnemo pridonositi boljitku cijelog društva i čovječanstva kroz biznis. Siguran sam da smo zbog toga rođeni i da tome trebamo stremiti.

Foto: Pixabay

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice