Upravo čitate
Sve što trebate znati o osiguranju auta – Obavezno auto osiguranje, kasko – Što još sve možete ugovoriti?

Sve što trebate znati o osiguranju auta – Obavezno auto osiguranje, kasko – Što još sve možete ugovoriti?

auto osiguranje

Obvezno auto osiguranje (AO) štiti od odgovornosti za štetu koju svojim vozilom u prometu možeš učiniti trećim osobama (ili njihovim stvarima) u zemlji i inozemstvu. Propisano je zakonom za sve vlasnike vozila.

Na stranici Osiguraj.me možete pronaći korisne podatke o osiguranju automobila te provjeriti najpovoljniju cijenu.

Alex Jumper Jgetmgojoew Unsplash

Dakle, AO pokriva odgovornost za tjelesne ozljede, narušavanje zdravlja ili smrti neke osobe te oštećenje stvari.

O čemu ovisi cijena osiguranja?

Cijena osiguranja može dosta varirati, a ovisi o više faktora:

-godini proizvodnje automobila,
-jačini motora (KS/kW),
-registarskom području,
-dobi osiguranika,
-dinamici plaćanja,
-bonusu …

Naravno, neke osiguravajuće kuće nude i popuste ako ste njihov vjeran dugogodišnji član, dok druge to isto nemaju.

Obvezno auto osiguranje morate uplatiti, dok po želji možete nadoplatiti neke od paketa.

auto osiguranje

Dodatci obveznom osiguranju

Asistencija

Pomoć na cesti u slučaju kvara vozila (popravak, odvoz vozila, zamjensko vozilo – naravno sve usluge ovisno o cijeni. Npr. korištenje zamjenskog vozila do 350 kn po danu te ne više od tjedan dana) – cijena između 60-100 kn.

Tekton Rnsrahlhrhc Unsplash

Također, neke kuće nude i svoje aplikacije koje vas prate putem GPS-a i pomoću kojih također možete zatražiti pomoć. Isto tako, neke odmah šalju pomoć budući da detektiraju nesreću na temelju promjene brzine, buke i drugih parametara.

Zaštita bonusa

Bonus je novac koji se povećava na vašem osiguravajućem računu na temelju toga što niste imali prometnu nesreću prethodnih godina. On se ukida ukoliko dođe do nesreće koju ste prouzročili.

Evgeny Tchebotarev Aiwuljlpfnu Unsplash

Zato su osiguravajuće kuće osmislile zaštitu bonusa.

Pitali smo Mirana Petrovića, stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u radu s proizvodima financijskih institucija, za informacije i komentar u vezi teme osiguranja auta. On nam je napomenuo kako kod pojedinih osiguravajućih kuća postoji mogućnost kopiranja bonusa – s drugog vozila, roditelja, supružnika…

Cijena – od 110 do 150 kn.

Neke osiguravajuće kuće će vam ponuditi rast bonusa ako proteklih godina niste prouzročili štetu. Što u principu znači rast samog bonusa, tj. manju cijenu police osiguranja (dodatka-zaštite bonusa). Taj bonus se kreće većinom od 30 % pa nadalje.

AO plus

Ovako se zove većina paketa koji označavaju osiguranje osobne štete vozača.

Cijena – oko 100 kn (plus/minus)

Caleb Whiting Bau67pjbpca Unsplash

Osiguranje od nezgode

Ovime osiguravate sebe od invaliditeta te troškova specijalista, subspecijalista, fizikalnih terapija

Cijena je oko 130 kn.

Neke osiguravajuće kuće imaju i poseban paket koji štiti i suputnike u vozilu.

Pravna zaštita

Uključuje troškove sudskog procesa i odvjetnika.

Cijene su oko 400 kn, a u pojedinim slučajevima i manje.

Kasko

Kasko osiguranje pokriva, usudila bih se reći, najviše šteta na automobilu.

Ono uključuje naknadu za materijalnu štetu koja je nastala i kad ste vi sami prouzročili nezgodu te ukoliko dođe do krađe auta, požara, eksplozije, provale, elementarnih nepogoda (tuča, oluja, udar groma…).

Chuttersnap Gts Eh4g1lk Unsplash

U Hrvatskoj su najčešće dvije vrste kasko osiguranja automobila, a dijele se na djelomični kasko i puni kasko.

Punim kaskom pokrivena su sva oštećenja, krađa, lom stakla, požar (sve gore navedeno) te potpuno uništenje vozila.

Djelomični kasko odnosi se na dodatke koje zasebno ugovarate.

Primjerice, posebno ćete u tom slučaju platiti isključivo lom stakla (oko 400 kn), nalet na životinje (oko 300 kn), provalu (oko 130 kn), požar/eksploziju, tuču (oko 200 kn), zatim oštećenja s krova (pad žbuke i slično), krađu, vandalizam itd.

Dakle, puno toga možete zasebno ugovoriti što je dobro.

Kace Rodriguez Hx9food9xn4 Unsplash

Sada kada znate što sve možete ugovoriti, evo i izračuna cijene.

Izračun cijene

Riječ je o dva vrlo različita auta. Za primjer su tu Chevrolet Spark iz 2008. godine te novi Mercedes A klase iz 2020. Izačun vrijedi za manji grad (dakle – manja je i cijena).

Ukoliko imate manji i slabiji auto, kao što je primjerice Spark (67 KS), platit ćete osnovno osiguranje oko 920 kn (uključena i cijena zaštite bonusa – 130 kn).

Za novi i snažniji auto (116 KS) morat ćete izdvojiti oko 1200 kn, a budući da je auto nov, vjerojatno ćete se odlučiti za potpuni kasko koji će vas stajati – 5 200 kn.

Auto osiguranje – Dobro ili loše?

Dobra strana osiguranja automobila je veliki rizik koji preuzimate svaki put kad sjedate u vozilo i krećete na put. Što se više vozite, pretpostavlja se da ćete htjeti ugovoriti skuplji paket. Primjerice, taksisti i slični ugovaraju takve pakete upravo zato što su stalno na cesti i vjerojatnost sudara je veća.

Možda će Vas zanimati
Piggy Bank With Money

Oli Woodman Fwyz3b Qqco Unsplash

Ako vam auto služi samo za ponekad, opet je vjerojatnost da nećete ugovarati i kasko i sve dodatne opcije na osnovno osiguranje.

Pitali smo Mirana Petrovića isplati li se onda auto osiguranje? 

On nam je rekao kako veliki dio premije (iznosa koji plaćamo) ide u državni budžet i osiguravajuće kuće nemaju velikog prostora za manevriranje s cijenama. Ipak, neke zaista korisne opcije nisu skupe i isplati ih se doplatiti. To je, kako on navodi, pomoć na cesti. Jer je cijena zanemariva, dakle svega 50-ak kn.

Jamie Street Jtp Dqtz6d8 Unsplash

Miran je napomenuo kako bi bilo najbolje obavezno osigurati novi auto kaskom. Nadalje, ovisi koliko se vozite i zavlačite po uličicama ili divljim putevima i parkinzima. Ovisi kako vozite, imate li svoju garažu (i na poslu također), koliko kilometara napravite mjesečno. Nekoliko faktora treba uzeti u obzir prije donošenja konačne odluke.

Također, zaključili smo kako imaju loše web stranice. Kod osiguranja nekretnine zaista postoje dobri kalkulatori koji odmah izračunaju cijenu police osiguranja. No, naravno da izračuni svih polica osiguranja (ovisno o tome što osiguravate) – ne mogu biti isti.

Budući da je auto sam po sebi kompleksniji i cijena ovisi o zaista mnogo faktora (gore spomenutih), izračun osnovnog osiguranja dobit ćete (u većini slučajeva) na e-mail ili telefonskim putem.

Neke osnovne cijene možete pronaći na njihovim web stranicama i u brošurama, no za išta konkretnije morat ćete ih kontaktirati radi kompleksnosti izračuna konačne cijene police.

Ipak, u ugovoru je najvažnije čitati i najsitnija slova i maksimalno se informirati o tome što ugovarate da ne biste postali jedan od nezadovoljnih klijenata.

Cijene osnovnog osiguranja su visoke, no naravno da paketi koje želite ovise o tome gdje živite (veliki grad, selo…), koliko se često vozite i naravno, s kim. Ako svaki dan vozite duge relacije, a još k tome su i djeca s vama, važno je dobro osigurati auto.

Vita Marija Murenaite 44eohicreko Unsplash

Također, neke osiguravajuće kuće nude i popuste. Jedna kuća mi je odgovorila na okvirni izračun cijene te bi, ako osiguram auto baš kod njih, dobila 50 % za osiguranje nekretnine i 10 % na dopunsko zdravstveno.

U konačnici, kad sagledamo sve, kad bi osoba krenula plaćati sva osiguranja koja postoje, izašlo bi ju kao prosječna hrvatska plaća, ako ne i više. Kada se sve zbroji, za naše standarde osiguranja još uvijek drže velike cijene. Ok ako se radi o najnovijem skupom automobilu, ali cijene za 15 godina stari i slabi auto su dosta visoke.

Miran Petrović je dodao kako osiguravajuće kuće koje daju najbolji omjer uloženog/dobivenog – mogu se mijenjati od kvartala do kvartala, tako da osiguravajuće društvo, koje je u ovom trenutku najbolje, ne mora biti najbolje za godinu dana kada će se raditi novo osiguranje. Isto tako, uvijek preporuča birati renomirana društva radi bolje kvalitete usluge ili garancije/sigurnosti isplate štete. Veće osiguravajuće društvo ne znači da je polica skuplja.

Ugodnu vožnju i uvijek birajte sigurnost jer je ona puno važnija od novca!

Piše: Paula Latinović, PR i marketing; paula@zaokret.com

Komentar: Miran Petrović, OVB Allfinanz Croatia; miran.petrovic@hr.ovb.eu

Foto: Unsplash

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh