Upravo čitate
Šutnja JE odgovor – ni pisma, ni razglednice, ni maila, ni poziva

Šutnja JE odgovor – ni pisma, ni razglednice, ni maila, ni poziva

šutnja

Sjećam se vremena kad smo imali samo fiksne telefone, one s brojčanicima. Nisam ja toliko stara, koliko je tehnologija napredovala. U to vrijeme sam bila djevojka i naravno da su u igri bili komadi.

Analiza

Jedna velika trauma je bila kad daš liku broj telefona i onda čekaš da te nazove. I ne zove prvi dan, ti dežuraš jer nemaš display, ne vidiš propušten poziv. Strah što ako nazove, a ti nisi doma? I što ako propustiš princa svoga života? I ne zove on ni drugi, ni treći dan i kreneš u analizu s frendicama o razlozima ne javljanja potencijalnog mistera pravog.

Analiza je vrlo detaljna, onako kako samo žene znaju, što je rekao, kako je rekao, možda mu se desilo nešto, možda je izgubio broj, možda ga je strah, eto mi smo samostalne, jake žene, a muškarci se boje takvih žena… I ne sjećam se da nam je ikad palo na pamet da NE želi nazvati. OK, možda i jest u trenutku brutalne iskrenosti, ali smo to vrlo brzo otklonile kao razlog. Razlog zbog kojeg se nije javio jest da nas NE želi nazvati. Ne sviđamo mu se, ne odgovaramo mu. Šutnjom nam šalje upravu tu poruku. Brzo sam naučila ovu lekciju s muškarcima, ali kad sam postala poduzetnica prije 18 godina, nisam to znanje prenijela u poslovnu komunikaciju.

I tako dobivam upite za ponudu nekog treninga, najčešće praćeno velikom hitnosti, jer su odlučili organizirati edukaciju za 15 dana, ili ljudi koji odlučuju za dva dana idu na put ili već neki razlog koji ukazuju na izuzetnu organizaciju. I ja, naivni subjekt sjedam, pišem ponude i u ponoć nakon dugog radnog dana, pošaljem ponudu i pogađate ne dobijem nikakav odgovor, niti tog dana, niti drugog…

Jedno vrijeme me ta šutnja dugo mučila. Završavam mail s rečenicom u očekivanju Vašeg odgovora srdačan pozdrav ne bi li dozvala odgovor. I dogodi se šutnja. Mislim ja, hej pa ovo je nepristojno, bar odgovori i potvrdi da si zaprimio mail. Ja nastojim odgovoriti isti dan ili bar sljedeći. I nije mučilo to samo mene. U razgovorima sam shvatila da je šutnja kao komunikacija vrlo nezgodna i da baš muči ljude, kao u privatnom, tako i u poslovnom svijetu.

Zašto nas šutnja muči?

Zato što ne znamo kako radi naš um. Naš um radi u petljama.

Postoji neki okidač, pokrene petlju, mislimo, djelujemo i da bi se petlja zaustavila treba nam završetak, kraj, trebamo zatvoriti petlju. Ako nemamo zatvorenu petlju, um radi dok ju ne zatvori. E sad ima još jedna važna stvar. Sve ima značenje koje mu mi dajemo.

I u tom procesu zatvaranja mi šutnji dajemo razna značenja, kako bismo zatvorili petlju. Ali stvar je u tome da nam šutnja ne donosi željeno rješenje, a mi bismo baš htjeli da se dogodi onako kako želimo, očekujemo i nastavljamo sa smišljanjem raznih scenarija, raznih značenja. Baš kao moje prijateljice i ja sa početka priče kad nas likovi ne zovu, a uzmu broj telefona. I tako se vrtimo u krug, razmišljamo bez kraja i konca, izmišljamo, ljutimo se, tužni smo, okrivljujemo se, propitujemo se. Petlja se nije zatvorila kako želimo, a um traži zatvaranje i nastaje lavina najčešće negativnih misli, emocija, koje otvaraju nove petlje.

Šutnja je komunikacija

Ne uče nas da šutnja jest komunikacija i najčešće znak izbjegavanja, odbijanja, neprihvaćanja, nezainteresiranosti. Šutnja je odgovor kao i svaki drugi, zatvara petlju, ako mi tako prihvatimo i damo značenje koje nas oslobađa.

Danas više ne pišem ponude u ponoć. Kada mi ne odgovore na mail, samo pošaljem mail da mi potvrde primitak, da se nije negdje izgubio u ovoj informatičkoj džungli.

Možda će Vas zanimati
Obrasci Iz Djetinjstva

Ne trošim svoju energiju razmišljajući što je razlog ne odgovaranja. Zaključim da osoba nije zainteresirana iz nekog razloga i nastavljam dalje.

I za kraj, jednom su mi odgovorili na mail s ponudom nakon tri mjeseca uz ispriku. Dobro je kad vas pozitivno iznenade.

 

Piše: Dragana Mladenović, dragana@miroras.hr, NLP trenerica, www.miroras.hr;

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh