Upravo čitate
Što (ne) možemo kupiti novcem? Lekcija o svjesnosti

Što (ne) možemo kupiti novcem? Lekcija o svjesnosti

svjesnost

Moj muž, dijete i ja zaista dosta vremena provodimo zajedno i to nam je stvarno super i zabavno. U tim zajedničkim trenutcima često iskusimo baš zanimljive, neobične situacije i razne životne lekcije. Nedavno smo za vikend otišli do Arena centra obaviti nešto i izgubili papirić s PIN-om nove American, tj. Premium kartice. Tražim po novčaniku, zovem korisničku, nema ništa telefonski. Odustajem i vraćamo se kući. Ja naravno mrzovoljna jer sad zbog PIN-a sutra moramo opet tamo. Ali prihvaćam situaciju. Danas opet u Arenu odemo riješiti stvar, uzmem od doma onaj papirić s PIN-om koji sam dobila, fina šetnja, kavica, sve super. Pri odlasku kući, traži muž ključ od auta, a ključa nigdje. Pretresli džepove na hlačama, jakni, torbici, prošetao on cijeli put kojim smo hodali, popipao čak i gležnjeve da nije ključ slučajno propao kroz džep. I ništa. Nema ključa. Idemo doma taksijem, auto ostaje tu dok ne dođe netko od nas s rezervnim ključem. Samo da kažem, kad smo stigli kući, skida muž gležnjače, kad ono – ispadne ključ. 😊

Oni pozitivni, iskusni i mudri reći će da se to iz nekog razloga moralo dogoditi te da postoji neka šira slika i svrha u svemu tome. Oni malo manje pozitivni nabrojali bi već sve svece i bogove ovoga svijeta. Ali da nije bilo ove situacije, ne bi bilo ni ove kolumne. 😊

No ovdje se zapravo nije radilo o ključu, ni o gubitku ni o pronalasku. Ma ni o novcu. Super da smo imali gotovine da idemo na tramvaj ili na taksi (što je bila brža opcija), ali u tom trenutku bih stvarno dala novce u zamjenu da smo odmah mogli sjesti u auto i odvesti se doma. Djetetu sat za spavanje, vani divno sunčano, ali puše, a ona potpuno začepljenih sinusa, nije baš neka fora bila biti vani i čekati princa da nam objavi da ključa stvarno nigdje nema. Ono što se meni učinilo, kao današnja lekcija koju sam mogla uvidjeti iz situacije, je sljedeće: jesmo li svjesni/svjesne? Općenito, jesmo li i koliko SVJESNE kroz dan dok obavljamo milijun i jednu aktivnost? Ok, znamo da ženama multitasking ide bolje nego muškarcima, ali osvijestite li vi nekad svoju nesvjesnost i uviđate li gdje vas to vodi? Vodi li vas igdje? Kojim putem vam stižu lekcije i uočavate li ih?

Danas situaciju tumačim kao osvještavanje (ne)svjesnosti. Izvrsna lekcija, ali i upozorenje! Nije nikakav problem bio što se ključ izgubio niti što smo se zadržali duže i išli kući taksijem. Nije ni toliki bed kad idem s posla pa pripremim ključ od ulaznih vrata zgrade da ne moram pred ulazom kopati po torbi i onda putem zaboravim taj detalj, kopam po torbi i mislim si: Pa di je taj ključ, znam da sam ga imala?, a onda se sjetim da sam ga stavila u džep 20 minuta prije toga.

No vrijedi se zapitati, što bi se dogodilo kada bi potpuno nesvjesne živjele dan po dan? Što se može dogoditi kada si nesvjesna u vožnji-gužva na cesti, ulaziš u rotor, a ne pratiš svoju traku? Što se može dogoditi dok nesvjesna prelaziš semafor i pišeš poruku na mobitel pa ne vidiš da je crveno na semaforu, ali si perifernim vidom vidjela da netko prelazi cestu pa si samo krenula i ti i tek onda shvatila da je na semaforu-crveno?

Ovo su samo neke od situacija kroz koje sve svaki dan prolazimo. I vjerujem da se svima dogodi barem jednom nešto od ovoga ili nešto slično. I sve je OK kad sve završi dobro. Ali tko je kriv kada pođe po zlu?
Nije li onda bolje uzeti vrijeme za taj trenutak svjesnosti, rezime obaveza, pogled prema naprijed, svjesni udah i izdah, nego zbog trenutka nepažnje i nesvjesnosti riskirati predivne trenutke, a u konačnici i život? Novac nam omogućuje da si priuštimo bezbroj predivnih materijalnih i nematerijalnih stvari. No nemojmo zaboraviti da novac ne može kupiti zdravlje, pravu i iskrenu ljubav, pravoga prijatelja, kvalitetan odnos, iskrenu emociju.

Možda će Vas zanimati
Tamara Kajari

Odaberimo biti svjesne da novac ne može kupiti život!

No ako živimo svjesno i prisutno, te pritom mudro upravljamo novcem, možemo živjeti u obilju svega što poželimo.

Piše: Anita Radičev; anita.radicev@gmail.com

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh