Trenutno čitate
Što možemo naučiti od svojih pretkinja? Žena uvijek mora imati svoj novac.

Što možemo naučiti od svojih pretkinja? Žena uvijek mora imati svoj novac.

Avatar
Grandma

Već je svima poznato koliko naša uvjerenja, u ovom slučaju o novcu, imaju presudan utjecaj na kvalitetu života u tom segmentu. Odakle smo ih dobili?
Pa stekli smo ih od predaka, posebice pretkinja u našem slučaju.

Kako ih osvijestiti? Probajte pogledati u živote pretkinja koliko možete. Sjetite se što sve znate o njima i načinu kako su pričale o novcu, što su Vam govorile, kako su se ponašale, što znate o njima od drugih članova obitelji, kako su živjele?

Sva ta uvjerenja još uvijek imaju značajan utjecaj na naš život danas pa je dobro baciti pogled na njihove živote s ciljem stjecanja nekih korisnih uvida.
Prema informacijama i vlastitom iskustvu o svojim pretkinjama znam sljedeće:
Dvije prabake koje sam upoznala, obe bake i mama bile su Dalmatinke.

Jedna prabaka je uvijek imala svoj novac i čula sam da je sa 86 godina svom unuku dala novac i zamolila ga da joj uplati hodočašće u Izrael, nije htjela slušati kako joj ostali članovi obitelji sole pamet, sama je otputovala u organizaciji preko Crkve i samo je svim sinovima poslala razglednice. To joj je bila baš velika životna želja, nije se dala smesti u ostvarenju tog nauma. I sama je to platila.

Druga prabaka davno je čula sam prodala komad zemlje koji je naslijedila i od tih novaca platila advokata da svu ostalu zemlju provede u gruntovnicu, zatim ostavila pismenu oporuku da se sve pravedno dijeli na 4 dijela (imala je dvije kćeri i dva sina) i kćerima je zabranila da se odreknu svog dijela u korist braće. I sve to što je i danas napredno ona je napravila davno. I danas su knjige u Dalmaciji blago rečeno nesređene i postoji i suptilan i otvoreni pritisak da se žene odreknu nasljedstva u korist braće.

Jedna se baka davno rastala brzo nakon rođenja djeteta i sama brinula o mojoj mami cijeli život, a druga baka je radila s djedom – zajednički su imali posao i ona je prodavala na tržnici. Deda joj je rekao za nešto da proda po 12, ona je prodala po 16, njemu dala 12, a razliku je trošila na sebe, na ženske stvari (manikura, frizura i sl.) da se ne mora dovoditi u situaciju tražiti od njega novac i objašnjavati mu potrebe za ženskim troškovima. Uvijek je bila lijepa, dotjerana i njegovana.

Od mame sam oko novca puno puta čula – jednom se živi, novac je da se troši stav plus njezin čitav život obilježilo je trošenje iznad mogućnosti pa je jedan od rezultata da sam nasljedila i njezin dug koji otplaćujem no cijela ta situacija bila je i poticaj da nastane ovaj divan projekt Žene i novac pa mi je to sad velik izvor sreće, zadovoljstva i zahvalnosti. A i sad mi je jasnije odakle moj hedonizam 😀

Više
Photo Of Woman Sitting On Rock 4510709

Što ste Vi naučile o novcu od mame, što su Vam govorile bake, kakve su Vam bile prabake?
Jedan od popularnijih kolumni na tu temu je i Što sam naučila od bake Ruže od naše Blaženke.

Mislite li i Vi kao Vaše pretkinje? Kojih se uvjerenja trebate riješiti, a koja pojačano usvojiti i primjenjivati?
Zahvalite svojim pretkinjama na učenjima i mudrostima, prihvatite što Vam služi, a ostalo sa zahvalnošću otpustite.

Piše: Kristina Ercegović, urednica, kristina@zaokret.com; www.kristinaercegovic.com

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice