Trenutno čitate
Što je to investiranje i što to točno znači?

Što je to investiranje i što to točno znači?

Tamara Vrhovec Sekač
Finax Investiranje

Krenimo otpočetka. U prošlom članku pisala sam na temu kako početi štedjeti i gdje pronaći novac za investiranje. Osim ako niste samouki ili vas je zanimalo pa ste proučavali ulaganje, ne možete znati što ono točno znači i kako treba pravilno ulagati. U današnjem članku pokušat ću vam dati osnovni pregled onoga što je ulaganje i objasniti zašto bi trebalo biti dio svačijeg života.

Finax

Investiranje je jedan od najnevjerojatnijih izuma kapitalizma i tržišne ekonomije. Ako se pravilno izvede, a investitor slijedi nekoliko osnovnih pravila uspješnog ulaganja, ulaganje će biti plodonosno. Ne postoji racionalan argument protiv ulaganja.

Istodobno, ulaganje nije kvantna fizika, a da bi se moglo učinkovito ulagati i postići rezultate, ne treba diplomirati financije. Sve što trebate znati je nekoliko osnovnih detalja, razumjeti pravila ulaganja, malo pogledati ispod površine i, što je najvažnije, iskusiti investiranje.

Što je to investiranje i za što se zalaže?

Investiranje je alokacija kapitala ili novca u poslovni pothvat, s ciljem postizanja dodatnog prihoda ili dobiti. Ovaj pothvat ili napor predstavlja bilo koji posao, projekt ili nekretninu, bilo izravno povezanu s investitorom ili drugom osobom.

Glavni cilj bilo kojeg posla je prihod ili dobit. Svaki poduzetnik započinje posao s vizijom stvaranja proizvoda ili usluge koji potom prodaje potrošačima, drugim tvrtkama ili državi.

Ako je posao uspješan, tj. na tržištu postoji dovoljna potražnja za njegovim proizvodima ili uslugama, to stvara dodanu vrijednost. U takvim su slučajevima potrošači ili tvrtke spremni platiti ideju o poslu, njegovu jedinstvenost, kvalitetu ili obradu, što se zatim odražava u prihodu koji premašuje troškove poslovanja, tj. u stvaranju dobiti.

Investiranje, praktički, znači osiguravanje kapitala (novca) poduzeću. Tvrtka će taj novac koristiti za provedbu poslovnih ideja i planova kako bi se stvorila dodana vrijednost i ostvarila dobit koja će se zatim dijeliti s dioničarima koji su uložili u posao ili s vjerovnicima koji su posudili novac poduzeću.

Odavde potječu dva osnovna oblika investiranja – investiranje je kupnja udjela ili kupnja obveznice. Ostali financijski instrumenti više su djelo financijskog inženjeringa i obično su sredstvo spekulacije.

Dionice

Dionica je vrijednosni papir koji izražava vlasnički odnos u dioničkom društvu. Broj dionica koje posjeduje investitor u odnosu na ukupan broj dionica koje je izdalo društvo izražava ulagački udio u imovini tvrtke (vlasnički udio).

Ukoliko kupite dionicu kad se izdaje, osiguravate kapital dioničkom društvu i postajete dioničar, tj. suvlasnik tvrtke. Dionicama se može trgovati na burzi (uređeno financijsko tržište), gdje možete prikladno prodati svoj udio u tvrtki ili steći suvlasništvo nad drugom tvrtkom, bez obzira na to što ne znate drugu stranku u toj transakciji.

Sva vlasnička prava povezana su s udjelom, a osnovna su: 

  • Pravo na udio u profitabilnosti, prihodu i imovini tvrtke
  • Stupanj kontrole i utjecaja na odabir menadžmenta tvrtke
  • Pravo prvokupa novoizdanih dionica tvrtke
  • Pravo glasa na skupštini

Svrha dioničkih društava je odvajanje vlasnika poduzeća od operativnog upravljanja društvom. Namjera je zaposliti profesionalne menadžere koji imaju bolje vještine i iskustvo u upravljanju tvrtkama, a cilj im je aprecirati kapital koji ulažu dioničari.

Kao što sam spomenula, dioničar ima pravo sudjelovati na glavnoj skupštini, gdje se odlučuje o strateškom smjeru društva i upravljanju samim društvom. Tako, na primjer, ako posjedujete dionice Applea – tvrtke koja proizvodi poznate iPhone, nitko vam ne može odbiti ulaz na generalni skup u Steve Jobs Theatre Park u Apple Parku u Cupertinu u Kaliforniji, gdje možete predložiti i glasati za pojedinačne točke sastanka.

Prihod, u slučaju udjela, je povećanje njegove vrijednosti ili isplaćena dividenda kao udio u neto dobiti raspodijeljenoj među dioničarima. Vrijednost dionica raste u skladu s rastom imovine tvrtke, kroz rastuće prihode i dobit.

Obveznice

Obveznica je takozvana dužnička vrijednosnica. U osnovi je to konverzija kredita u vrijednosni papir. Između ostalog, obveznica izražava kada će se posuđeni iznos otplatiti, koje će kamate (kuponi) biti plaćene i kojom frekvencijom, kao nagrada vjerovniku.

Ako kupite obveznicu kad se izdaje, posuđujete novac njezinom izdavaču, a to je obično tvrtka ili država. Zajmoprimac (izdavatelj, izdavatelj obveznice) obvezuje se da će vam platiti kamatu na posuđeni novac na određeno vrijeme i platiti njegovu nominalnu vrijednost (posuđeni iznos) do dospijeća obveznice, prema dogovorenim uvjetima.

Obveznicama, poput dionica, može se trgovati na burzama ili između banaka ili trgovaca vrijednosnim papirima. Obveznicom kojom se trguje možete prodati u bilo kojem trenutku, prenoseći time svoj zahtjev prema izdavatelju obveznice na drugu osobu. Izdavatelj obveznice, tj. zajmoprimac, ima trajnu obvezu prema imatelju obveznice.

Kao što sam prije navela, obveznica predstavlja drugu vrstu imovinsko-pravnog odnosa od udjela. Ulaganje u obveznicu obično je kraće prirode, jer obveznica ima određeno dospijeće. Za posudbu novca, investitori zahtijevaju niži povrat u odnosu na izravni ulazak vlasništva u tvrtku putem dionica.

Obveznica predstavlja samo zajam novca poduzeću, dok kupnja udjela predstavlja stjecanje udjela u poduzeću, tj. njegovo suvlasništvo. Iz tog razloga ulagači u dionice zahtijevaju veći dugoročni povrat i snose veći rizik.

Više
oporuka

Zašto bi svi trebali investirati?

Investiranje nije nikakva znanstvena fantastika. Nije neshvatljivo, ne radi se samo o grafovima ili postocima koje možemo vidjeti na televiziji.

Ulaganje je realnije nego što mnogi ljudi mogu zamisliti. Službeno ulažući, kako je gore opisano, alocirate novac u stvarnu fizičku imovinu, u stvarne tvrtke, s čijim se proizvodima i uslugama svakodnevno susrećete. Ili postajete suvlasnik ogromnih korporacija ili im posuđujete novac. U oba slučaja radi se o velikim tvrtkama s uspješnim poslovnim modelima. I tu ulaganje pokazuje sav svoj sjaj.

Poduzetništvo je najčešći način izgradnje bogatstva, financijskog osamostaljivanja i bogaćenja. Međutim, mala je šansa da će netko moći izgraditi veliku uspješnu tvrtku ili stvoriti multinacionalnu tvrtku kojom se trguje na svjetskim burzama s godišnjim prometom od nekoliko milijardi.

Srećom, da biste se financijski osigurali, to nije potrebno. Tržišna ekonomija mislila je na sve. Ne morate biti vlasnik rastućeg poduzeća ili poduzetnik. Sve što trebate je potrošiti manje novca nego što zaradite. Što je veća razlika između vaših prihoda i troškova, to više štedite i brže će vaša imovina rasti. Danas možete ulagati u gotovo svaku veliku uspješnu tvrtku – kupiti udio u njoj. Doslovno imate priliku i pravo iskoristiti tuđe mogućnosti i uspjeh.

Ne morate izmišljati novu društvenu mrežu ili revolucionarni uređaj. Zaposlenici vaše tvrtke u suvlasništvu učinit će to umjesto vas, a vi ćete imati koristi od njihovog znanja i vještina. U međuvremenu možete mirno ležati na kauču ispruženih nogu i ruku i, što je najvažnije, sa sigurnošću da ćete zaraditi. Moglo bi zvučati ludo i mnogi od vas pretpostavljaju da je za početak ulaganja potreban veliki kapital. No, to nije slučaj. Možete početi s nekoliko desetaka eura.

Mogli biste reći da nećete riskirati svoj teško stečeni novac. Da, postoji rizik povezan sa svakim poslom. Rizik je uvjet većeg povrata i atraktivne aprecijacije. Međutim, postoji mnogo načina za upravljanje rizikom i odabir prave investicije, tako da ne gubite novac, već ga i dalje aprecirate. Pogledajte u samo 3 brza koraka kao vaša investicija s obzirom na cilj, razdoblje ulaganja i visinu rizika može aprecirati putem interaktivnog izračuna našeg robo-savjetnika.

U sljedećim člancima objasnit ću kako započeti ulaganje, koja su osnovna pravila, kako odabrati određeno ulaganje, koja je razlika između aktivnog i pasivnog ulaganja, što je to robo-savjetnik, kako se pobrinuti za ulaganja te koje rizike preuzimate prilikom ulaganja, uz neke ostale osnove. Do tada, ako želite doznati više, pročitajte naše blogove i pridružite nam se uživo u četvrtak 17.9. u 9 h u Maloj školi investiranja.

Foto: Unsplash

 

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
7
Konkretno
1
Motivirajuće
2
Nejasno
0
Za podijeliti
1
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice