Što je bolje - obrt ili poduzeće? Razmislite o prihodu, troškovima i obliku poslovanja

Što je bolje – obrt ili poduzeće? Razmislite o prihodu, troškovima i obliku poslovanja

Tiana Prstec
žene i novac

Dosta vam je rada za druge i htjeli biste biti sam svoj gazda? Napokon ste skupili hrabrost za taj korak i onda… zapeli na prvoj stepenici. Pitate se što je bolje – obrt ili poduzeće? Što se više isplati? Pitate druge za mišljenje i opet niste sigurni u odgovor. Svi odgovori djeluju ispravno i pogrešno u isto vrijeme. Razlog tome je što nema ispravnog odgovora, već odgovor ovisi o Vašem planu poslovanja.

Obrti i poduzeća

U nastavku navodim obilježja obrta i poduzeća te njihove troškove kako biste lakše donijeli odluku. Za početak razmislite koliki prihod očekujete i koji je trošak materijala/robe/usluga potreban da biste ostvarili zamišljeni prihod. Kada ste to odredili, odlučite koji je oblik poslovanja povoljniji za vas.

Tablica 1. prikazuje razlike između obrta i poduzeća

 

Paušalni obrt, obrt, društvo s ograničenom odgovornošću

Ako Vas je prethodna tablica usmjerila u pravcu u kojem želite ići, u nastavku pogledajte primjer obračuna za paušalni obrt, obrt i društvo s ograničenom odgovornošću. 

Tablica 2. prikazuje razliku između različitih pravnih oblika za istu razinu prihoda/primitaka i troškova/izdataka od operativnog poslovanja

 

Paušalni obrt

Iz tablice možete vidjeti kako je paušalni obrt najpovoljniji pravni oblik jer najveći dio primitaka ostaje Vama, a manji dio ide državi. Paušalno oporezivanje je moguće za primitke do 300.000 kn godišnje. Nakon prelaska tog praga, postajete redovni obrtnik, morate voditi poslovne knjige i ulazite u sustav PDV-a.

Možda ćete odmah isključiti mogućnost paušalnog obrta jer planirate velika ulaganja i visoke primitke ili ćete se baviti djelatnošću koja se ne može paušalno oporezivati pa ćete birati između obrta i poduzeća.  Iz tablice možete vidjeti kako nema većih razlika u iznosima koji Vam ostaju u te dvije opcije (103.273 kn obrt vs. 105.996 kn poduzeće) pa se vodite karakteristikama navedenim u prvoj tablici. Uzmite u obzir kako ta razlika postaje veća s povećanjem poslovnog rezultata u korist poduzeća.

Troškovi

A što je s troškovima koje ćete imati? Navodim u nastavku niz troškova koje imaju poduzetnici. Neki od njih su jednokratni dok je većina troškova na mjesečnoj bazi. Neki troškovi su fiksni, neki su varijabilni. Troškovi se mogu značajno razlikovati pa nije jednostavno navesti okvirne iznose, ali Vam lista može poslužiti kao baza za planiranje mjesečnih troškova kao i za planiranje mjesečnog novčanog tijeka.

Više
Burnout1

Tablica 3. prikazuje mjesečne troškove koje ima većina poduzetnika

 

Ako trebate pomoć oko izračuna koji je oblik poslovanja za Vas najpovoljniji ili mjesečnog cash flowa, slobodno pišite (tiana@profida.hr).

Foto: Pixabay

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice