Trenutno čitate
Što dugujem sebi? – Razgovor sa sobom

Što dugujem sebi? – Razgovor sa sobom

Ivana Bilusic Bartovcak
što dugujem sebi

U zadnje vrijeme pratim razne radionice i literaturu na temu komunikacija, osobnosti, međuljudskih odnosa, rješavanja sukoba, (ne)razumijevanja… Stalno i svugdje, u svim poljima života, kada je komunikacija u pitanju, naglašava se fokus na sugovornika, fokus na ono što nam govori, na aktivno slušanje i slušanje s razumijevanjem.

Svi mi koji radimo u odjelima za podršku kupcima, prodaji ili smo u bilo kakvom doticaju sa strankama, znamo kako je jednostavno doći do sukoba i koliko često mi ili naši sugovornici nismo fokusirani jedni na druge i kolliko često slušamo, a ne čujemo.

Vjerojatno je to razlog zašto smo mi iz odjela podrške kupcima i prodaje često na razno raznim radionicama ili edukacijama na temu komunikacije.

Stvarno, slušanje je temelj dobre komunikacije i jedan od temelja dobro razumijevanje i izbjegavanje sukoba.

Ali… koliko često aktivno slušamo sebe? Koliko često slušamo svoje srce? Stvarno, čujemo li naše želje? Ne onako da ih samo izrecitiramo sebi na način kako to recitiramo najboljoj prijateljici ili u siječnju napišemo u neki od naših rokovnika s namjerom da nam to budu ciljevi za tu godinu pa ih ponavljamo iz godine u godinu… i one najveće želje, one prave istinske zapravo nikad ne pretvorimo u ciljeve niti u stvarnost.

Upravo Kristinino vikend pitanje Što dugujemo sebi? me potaknulo na razmišljanje… Što to ja dugujem sebi?

Po cijele dane radim, ispunjavam planove, rokove, slušam kupce, kolege, supruga, djecu i sve ostale… Čak mi je davno prije jedan prijatelj rekao da uživa razgovarati samnom jer ga nitko ne sasluša kao ja. Neko vrijeme sam čak razmišljala o otvaranju privatne ispovjedaonice, kad već tako dobro slušam… ☺

Pa upravo to što poklanjam drugima, upravo to da sama sebe aktivno poslušam.

Nemojte misliti da ja ne preispitujem svoje misli, svoje riječi, želje, ali u današnje vrijeme, kada sam rastrgana između poslovnih obveza i obveza prema obitelji, prema djeci i suprugu, kada kradem sebi vrijeme da bih ga poklonila obitelji za malo više druženja, kada kradem sebi vrijeme za kavu s prijateljicom ili ukradem svoje vrijeme da bih odradila posao do kraja… sva moja preispitivanja završe recitalom: Da mi je više vremena, napravila bih to.., Da mi je više novca i vremena, uplatila bih putovanje u New York ili edukaciju koju već dugo želim.., Da mi je vremena i hrabrosti, pokrenula bih svoj biznis…

Recitiram ja tako svoju mantru iz godine u godinu svakog 1.1. u rano jutro dok ispijam prvu jutarnju novogodišnju kavicu dok svi ukućani mirno spavaju.

Više
Barefoot Basket Blooming Blossoming 413707

Jesam li ikad ušla u srž tih želja, jesam li ih ikad pretvorila u ciljeve, jesam li ikad stvarno istinski poslušala sebe?

Očito nisam. Zato ovo i pišem.☺

Hvala ti draga moja Kristina za vikend pitanje jer nikad ne bih osvijestila da sebi dugujem jedan pravi mali razgovor i istinsko slušanje same sebe, da i ja malo uživam u razgovoru sa sobom.☺ Uz to si dugujem poneko putovanje, edukaciju, vrijeme, a najviše od svega dugujem sebi sebe!

I… ovaj put neću čekati prvu jutarnju kavicu 1. siječnja. I sami znate što se ove godine dogodilo…

Foto: Pexels

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
1
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice