Upravo čitate
Stambeni kredit u braku

Stambeni kredit u braku

U braku – on diže kredit pa stan glasi na njega? Zašto (ne)?

Tijekom dizanja kredita za stan ili kuću, žene za vrijeme trajanja braka često pristaju da stan glasi na muža umjesto na oboje, a imaju se pravo upisati bez obzira što je kredit na njega. Ukoliko su u braku žene se imaju pravo upisati kao suvlasnik bez obzira tko je nositelj kredita. Žene su redovito sudužnici po tim kreditima tako da se nalaze u pravnom položaju koji je praktički identičan položaju nositelja kredita. Bez obzira što žena nije upisana kao suvlasnica u zemljišne knjige, ona može dostaviti zemljišno-knjižnom sudu zahtjev da se u knjige zabilježi činjenica postojanja braka.

Pravni učinak takve zabilježbe je što u slučaju da muž želi prodati nekretninu bez njezinog znanja, kupac može vidjeti da se radi o bračnoj imovini i inzistirati na suglasnosti žene za prodaju, inače se izvrgava opasnosti da žena pobije taj ugovor. Nažalost neki sudovi u RH ne dopuštaju mogućnosti određivanja ovakve zabilježbe dok drugi dozvoljavaju. Dobro je inzistirati odmah na početku da se sve upiše pola-pola, to pitanje bi na početku braka ili čak prije njega bilo odličan lakmus papir što možemo očekivati dalje. Ako dotični nije spreman pristati na upis pola-pola koji je u cijelosti u skladu sa zakonom, dok smo na početku i dok cvjeta cvijeće, što možemo očekivati kasnije. Odnos prema zajedničkoj imovini nije samo odnos prema toj imovini, on uvelike zrcali naše stavove, koliko poštujemo jedni druge. Muškarac koji poštuje svoju ženu i njezin trud i doprinos neće imati nikakvih problema da se nekretnina upiše na nju ili njega.

Tijekom svoje dugogodišnje odvjetničke prakse imala sam prilike vidjeti ljude jako skromnog obrazovanja i zvanja, kako bez ikakvih problema ne samo da dopuštaju nego i predlažu da njihova žena bude upisana. Isto tako s druge strane sam se nagledala prebogatih i obrazovanih koji svoje žene cijene tek nešto malo više od fikusa i malo manje do kućnog ljubimca. Spremnost na podjelu sukladno zakonu, nema nikakve veze sa zvanjem ili obrazovanjem već samo i jedino s poštovanjem prema ženi. Kada bračna zajednica prestane, dijelimo na jednake dijelove kako imovinu tako i dugove koji su nastali radi ispunjenja zajedničkih potreba.

 

Možda će Vas zanimati
Typeqast

Piše: Viktorija Knežević, v.knezevic@inet.hr, odvjetnica, www.viktorijaknezevic.com

Foto: Ingram Image

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh