Sretan novac sretna ja - Zašto je PROTOČNOST novca važna?

Sretan novac sretna ja – Zašto je PROTOČNOST novca važna?

Avatar

Znate već da je ovaj portal i cijela naša priča nastala zato što sam naslijedila dug od pok. mame i otplaćujem ga i pritom ne znam za što je on nastao.

Međutim, kad se to dogodilo, pričala sam s prijateljem koji je poduzetnik i on mi je na to odmah rekao – pa što, samo trebaš smisliti taj iznos prihoda mjesečno za točan iznos te rate, konkretno rata je 2.492 kn – dakle na meni je bilo da generiram toliko novih prihoda mjesečno ili da se živciram da je to nepovoljan kredit po 7% i da se ubijem od posla da ga što prije vratim i time smanjim ukupan dug prema Banci (dakle vratim im ukupno manje kamata).

Ono što mi je prijatelj poduzetnik zapravo savjetovao jest da se fokusiram na tzv. cash flow, na tijek gotovog novca, da stvorim novi priljev, novu imovinu, novu vrijednost (poduzetnički mentalni sklop obilja).

Podsjetio me da je najvažnija zapravo protočnost novca – da u datom trenutku možemo pokriti sve svoje obveze.

Ono što mi je prijateljica, koja nije poduzetnica, savjetovala – jest da štedim i da čim prije vraćam što više mogu. (drugačiji mentalitet i pogled, jednako ima smisla, no važno je što je nama važno i tko smo mi).

Već sam pisala o važnosti fokusa na širu sliku na našu ukupnu neto vrijednost (da nam je vrijednost imovine veća od iznosa duga u svakom trenutku) umjesto na kratkoročni fokus na sam što brži izlazak iz dugova. Nije svaki dug sam po sebi loš, i o tome smo pisali.

Nekad je pametno tuđim novcem graditi svoj biznis, kreirati novu imovinu, a rijetko ima smisla zaduživati se za prekomjernu osobnu kratkoročnu potrošnju iznad vlastitih mogućnosti.

Uvijek je privatno kao i poslovno važniji fokus na prihode, na kreiranje imovine, na stvaranje nove vrijednosti, na stvaranje novca koji onda stvara novi novac, naravno uz istovremeno optimiziranje troškova. A kad smo kod troškova, nekome je optimalno uložiti u neku odjeću ili edukaciju ili što god u datom trenutku sukladno vrijednostima, okolnostima i ciljevima, dok nekom drugom to sve nema smisla.

Pisali smo već i o načinima dodatne zarade pa ću ovdje sad samo podsjetiti na kvalitetu te zarade i naših prihoda općenito.

Kakvu kvalitetu mislim? Energetsku. Jesmo li sretni kad to zaradimo i kako se osjećamo kad taj, tako zarađeni novac primimo?

Znate onaj osjećaj kad vidite narudžbu od klijenta od kojeg vam je muka. Nema ništa gore u vlastitom biznisu u koji smo krenuli iz želje za srećom i slobodom, nego kad se dovedemo u situaciju da idemo protiv sebe i poslujemo s onim klijentima od kojih nam je muka. Nema tih para.

Ili kad nešto odradimo, sve dobro prođe, ali s teškom mukom to naplatimo. Jest to taj iznos i platit će on puno računa, ali mi smo iscijeđeni i kao da nas je tenk pregazio. Imao osjećaj da smo izdali sebe. I jesmo, izdali smo svoje granice i vrijednosti.

Je li to toga vrijedno? Da, nekad je jer moramo zbog životnih okolnosti, no ne moramo uvijek.

Kako bi bilo da se fokusiramo na sretan novac?

Kakav je taj sretan novac?

Onaj kojeg smo zaradili radeći ono što volimo, s ljudima s kojima je bio gušt surađivati – ma znate onaj osjećaj kad ne možete vjerovati da Vas je za to nešto u čemu ste toliko uživali još i platio.
Takav novac nastao je s emocijom radosti, a primljen je s emocijom zahvalnosti.

Više
Pasivno I Aktivno Ulaganje Finax

No novac može biti sretan i kad ga trošimo.
Možemo ga doduše trošiti i stisnuti i u grču i strahu da nećemo imati dovoljno kad plaćamo račune, a iste te račune možemo plaćati i s guštom. I o tome sam već pisala.

U svakom slučaju PROTOČNOST NOVCA je bitna.

Privatno – tražite izvore sretnog novca, raditi ono što volite za novac, plaćajte račune za proizvode i usluge sa zahvalnošću, neka to nekom drugom bude sretan novac. Tako ćete biti protočni jer pisali smo već i o tome kako je novac i energija između ostalog.

Poslovno – stavite fokus na cash flow, to jest jedini izvještaj koji kao mali poduzetnik ne morate predavati Državi, ali je Vama najbitniji. Papir sve podnese, što će nam profit na papiru ako nemamo keša za platiti plaće i sve obveze te dalje rasti i razvijati poslovanje.

Nisam prije svjesno obraćala toliko pažnju na pojam sretan novac, no imala sam niz iskustava u kojima mi se neki novac od nekih poslova i nekih klijenata doslovce smučio dok sam ga zaradila i naplatila. E to je to, ne mora biti tako.

P.S. Ako nekog zanima više o tome u knjizi Sretan novac, autor je Ken Honda.
Za čitateljice portala osigurali smo u dogovoru s izdavačem 10% popusta, kod za popust je zeneinovac, link za kupnju je https://knjigoteka.com/2020/05/09/sretan-novac-ken-honda/

 

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
1
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice