Trenutno čitate
“Sponzorušan” – Financijsko iskorištavanje – Nikad samostalan, neovisan, a uvijek u simbiozi s nekom ženom

“Sponzorušan” – Financijsko iskorištavanje – Nikad samostalan, neovisan, a uvijek u simbiozi s nekom ženom

Avatar
žena I Muškarac

Ovo nije priča o meni. Nego o mojoj poznanici i njenom dečku. O manipulaciji i iskorištavanju.

Srele smo se nakon 20 godina na susretu bivših studenata psihologije.

Prošlo je samo mjesec dana od prekida s njim i bila je prilično anksiozna. Iselio se iz njenog stana nakon 2 godine zajedničkog života i čini se da je počela shvaćati da se radi o muškarcu koji ju je financijski iskoristio, a da joj nije uzeo ni kune.

žena

Kako je to moguće, pitate se?  Pa evo kako, budući da sam kao psiholog sretala dosta slučajeva u kojima su muškarci iskorištavali svoje žene financijski, a da nisu diretktno posegnuli u njihov novčanik (niti imovinu), mogla sam odmah prepoznati Sponzorušana.

Društveni manipulatori

Postoji naime nešto što nije novac, ali je indirektan financijski kapital –  npr. ugled, znanje, vještine, poznanstva, kontakte, poslovne prilike…

Radi se o društvenim manipulatorima koji u nedostatku vlastitih resursa ovog tipa, ulaze u veze iz koristi sa ženama s namjerom da posuđuju sve to što im samima nedostaje.

Muškarac i novac

Dovoljno je da vas takav muškarac, obično vješt u prepoznavanju emocija i potreba, elokventan, zabavan i nerijetko šarmantan, pogodi u točku kojoj ste slabi, a da ne primijetite kako vam se uvuče ispod kože, pokupi sve vaše nematerijalne kapitale i na krilima novostečenih kontakata i onoga što mu treba, gotovo bez riječi napusti partnericu – donatora – i tako oboružan ode tražiti novu žrtvu.

U životinjskom svijetu, to se zove parazit.

Zašto si uspješne i inteligentne žene dopuštaju manipulaciju?

Privid

Pa zato jer su ovi tipovi muškaraca vrlo sposobni u kreiranju privida da vas vole, da je on pravi muškarac za vas, oni vam se uglavnom dive, prate vas na svim događanjima te stvaraju privid podržavajućeg partnera.

Muškarac I žena

Ranjivost

I zato što će uvijek biti žena koje se nalaze u teškom životnom periodu, ranjivosti nakon mučnog razvoda ili bolesti, samohranih majki iscrpljenih od obaveza između kuće i posla.

Zamagljene naočale

Nadalje, uvijek će biti žena koje će se u svojoj zaljubljenosti precjenjivati muškarce u njihovim sposobnostima ili u vlastitoj prezaposlenosti neće vidjeti što se događa. Naravno, u tom sljepilu teško je poslušati prijateljske i dobronamjerne savjete.

Prošla zanemarivanja u vezi

Konačno, uvijek će biti žena koje će dugogodišnje samovanje ili dugogodišnje zanemarivanje u braku od strane supruga zaslijepiti slatkorječivi bonvivanski pristup, pažnja, pokloni ili razna obećanja ovakvih muškaraca koja se nikad neće realizirati.

I onda – nova žrtva financijskog zlostavljanja

A onda, kad se osvijeste, kad shvate da su u te muškarce uložile svoje vrijeme, stvorile mu poligon za poslovne i privatne prilike, poslovna partnerstva, upoznavajući ih s ljudima koji su im od koristi, oni su već na profilnoj slici zagrljeni s novom žrtvom.

Upravo tako je bilo i s dečkom moje poznanice. Kaže, kako nisam vidjela, pa psiholog sam.

E da, kad su emocije u pitanju, svi smo mi slabi i samo ljudi.

Pravno – financijska strana

Uostalom, gledano s pravno – financijske strane, ne može se reći da ju je pokrao. Ali kad bi se zbrojila sva materijalna korist koju je dobio iz njenih kontakata, konferencija i evenata na koje ga je vodila kao svog partnera, znanja koja mu je prenijela o biznisu, preporuka koje mu je dala za razne poslove, jamstava koje mu je dala za kredite, ipak jest. Nabralo bi se tu za solidan apartman u Splitu, njihovom gradu.

Financijsko iskorištavanje nije samo direktno, nego i indirektno.

Više
protestantizam i žene

Opljačkati nas mogu na razne načine.

Naravno, svi pomažemo partnerima s kojima živimo i ovo ništa ne bi bilo neobično da to nije stil života nekih muškaraca. Nikad samostalni, neovisni, uvijek u simbiozi s nekom ženom uz koju se šlepaju, posuđuju ugled, identitet, kontakte…

Pa što, reći će neki, i žene to rade. Da, istina. I zovemo ih sponzorušama, dok za takve muškarce nemamo ni mušku inačicu.

I da, neka o njima pišu muškarci na svojim portalima. Mi na ženskom podsjećamo da su ovi Sponzorušani tu negdje oko nas.

Nakon ove izolacije, budimo posebno na oprezu, kad ponovo krenu u akciju.

Piše: Stella, čitateljica portala Žene i novac

Foto: Unsplash

 

 

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
1
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice