Upravo čitate
“Sponzorušan” – Financijsko iskorištavanje – Nikad samostalan, neovisan, a uvijek u simbiozi s nekom ženom

“Sponzorušan” – Financijsko iskorištavanje – Nikad samostalan, neovisan, a uvijek u simbiozi s nekom ženom

žena I Muškarac

Ovo nije priča o meni. Nego o mojoj poznanici i njenom dečku. O manipulaciji i iskorištavanju.

Srele smo se nakon 20 godina na susretu bivših studenata psihologije.

Prošlo je samo mjesec dana od prekida s njim i bila je prilično anksiozna. Iselio se iz njenog stana nakon 2 godine zajedničkog života i čini se da je počela shvaćati da se radi o muškarcu koji ju je financijski iskoristio, a da joj nije uzeo ni kune.

žena

Kako je to moguće, pitate se?  Pa evo kako, budući da sam kao psiholog sretala dosta slučajeva u kojima su muškarci iskorištavali svoje žene financijski, a da nisu diretktno posegnuli u njihov novčanik (niti imovinu), mogla sam odmah prepoznati Sponzorušana.

Društveni manipulatori

Postoji naime nešto što nije novac, ali je indirektan financijski kapital –  npr. ugled, znanje, vještine, poznanstva, kontakte, poslovne prilike…

Radi se o društvenim manipulatorima koji u nedostatku vlastitih resursa ovog tipa, ulaze u veze iz koristi sa ženama s namjerom da posuđuju sve to što im samima nedostaje.

Muškarac i novac

Dovoljno je da vas takav muškarac, obično vješt u prepoznavanju emocija i potreba, elokventan, zabavan i nerijetko šarmantan, pogodi u točku kojoj ste slabi, a da ne primijetite kako vam se uvuče ispod kože, pokupi sve vaše nematerijalne kapitale i na krilima novostečenih kontakata i onoga što mu treba, gotovo bez riječi napusti partnericu – donatora – i tako oboružan ode tražiti novu žrtvu.

U životinjskom svijetu, to se zove parazit.

Zašto si uspješne i inteligentne žene dopuštaju manipulaciju?

Privid

Pa zato jer su ovi tipovi muškaraca vrlo sposobni u kreiranju privida da vas vole, da je on pravi muškarac za vas, oni vam se uglavnom dive, prate vas na svim događanjima te stvaraju privid podržavajućeg partnera.

Muškarac I žena

Ranjivost

I zato što će uvijek biti žena koje se nalaze u teškom životnom periodu, ranjivosti nakon mučnog razvoda ili bolesti, samohranih majki iscrpljenih od obaveza između kuće i posla.

Zamagljene naočale

Nadalje, uvijek će biti žena koje će se u svojoj zaljubljenosti precjenjivati muškarce u njihovim sposobnostima ili u vlastitoj prezaposlenosti neće vidjeti što se događa. Naravno, u tom sljepilu teško je poslušati prijateljske i dobronamjerne savjete.

Prošla zanemarivanja u vezi

Konačno, uvijek će biti žena koje će dugogodišnje samovanje ili dugogodišnje zanemarivanje u braku od strane supruga zaslijepiti slatkorječivi bonvivanski pristup, pažnja, pokloni ili razna obećanja ovakvih muškaraca koja se nikad neće realizirati.

I onda – nova žrtva financijskog zlostavljanja

A onda, kad se osvijeste, kad shvate da su u te muškarce uložile svoje vrijeme, stvorile mu poligon za poslovne i privatne prilike, poslovna partnerstva, upoznavajući ih s ljudima koji su im od koristi, oni su već na profilnoj slici zagrljeni s novom žrtvom.

Upravo tako je bilo i s dečkom moje poznanice. Kaže, kako nisam vidjela, pa psiholog sam.

E da, kad su emocije u pitanju, svi smo mi slabi i samo ljudi.

Pravno – financijska strana

Uostalom, gledano s pravno – financijske strane, ne može se reći da ju je pokrao. Ali kad bi se zbrojila sva materijalna korist koju je dobio iz njenih kontakata, konferencija i evenata na koje ga je vodila kao svog partnera, znanja koja mu je prenijela o biznisu, preporuka koje mu je dala za razne poslove, jamstava koje mu je dala za kredite, ipak jest. Nabralo bi se tu za solidan apartman u Splitu, njihovom gradu.

Financijsko iskorištavanje nije samo direktno, nego i indirektno.

Možda će Vas zanimati
Silvija Podoljak

Opljačkati nas mogu na razne načine.

Naravno, svi pomažemo partnerima s kojima živimo i ovo ništa ne bi bilo neobično da to nije stil života nekih muškaraca. Nikad samostalni, neovisni, uvijek u simbiozi s nekom ženom uz koju se šlepaju, posuđuju ugled, identitet, kontakte…

Pa što, reći će neki, i žene to rade. Da, istina. I zovemo ih sponzorušama, dok za takve muškarce nemamo ni mušku inačicu.

I da, neka o njima pišu muškarci na svojim portalima. Mi na ženskom podsjećamo da su ovi Sponzorušani tu negdje oko nas.

Nakon ove izolacije, budimo posebno na oprezu, kad ponovo krenu u akciju.

Piše: Stella, čitateljica portala Žene i novac

Foto: Unsplash

 

 

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh