Upravo čitate
SMART MONEY – Što je pametan novac i kako do njega?

SMART MONEY – Što je pametan novac i kako do njega?

Nekidan me prijateljica, koja ima nekoliko biznisa, zamolila da ju spojim s ciljano jednom osobom koja je poslovni anđeo investitor jer kako kaže za njen najnoviji start-up joj je važno da dobije smart money i misli da ga može dobiti baš od te osobe. Kaže mi – sviđa joj se njen način razmišljanja i energija. Da, baš te riječi je navela kao važne kod odabira osobe koju želi za partnera u svom projektu, a ne samo X 000 EUR-a.
Naravno da sam ih spojila i vjerujem da ćemo uskoro vidjeti uspješne plodove te suradnje, no da se vratimo na temu tzv. pametnog novca/kapitala.

Prvo, tko su poslovni anđeli?
To su ljudi, investitori koji ulažu svoj novac u tuđe biznise, pojedinačno ili ponekad i udruženi i kroz fondove.
Neki od njih i imaju ili su imali, pa su prodali vlastite biznise, dok neki ulažu u razne dionice poznatih kompanija i druge instrumente pa evo dio novaca žele riskirati i u start-upove.

A što su start-upovi?

Poduzetnici početnici s nekom idejom koju pokušavaju realizirati. Start-up odnosno početna faza poslovanja je vrlo osjetljiva i fokus joj je na traženju pravog poslovnog modela odnosno načina na koji će osigurati razvoj i rast poslovanja tj. radi se na proizvodu i shvaćanju tko kupuje, što kupuje, zašto kupuje, koliko često, i postavljanju sistema/procesa kako i koliko te koliko često plaća za to.

Obično se pod start-up misli na brzorastuće skalabilne firme. Dakle ne nužno IT (aplikacije, softveri) no oni to u najvećoj mjeri jesu, pa ta dva pojma često poistovjećujemo.

A što znači skalabilno? Da uz porast prihoda, troškovi ne rastu jednakom brzinom, odnosno da prihodi rastu eksponencijalno, a troškovi linearno.

E, sad zašto bi netko investirao u start-up i što dobiva time?

Investiranje, posebno u start-upove je rizično, kao i sve.
Investitori ulažu prije svega u TIM, dakle u osobu, a ne toliko ideju. Zato što dobar tim i od loše ideje zna napraviti nešto, a obrnuto ne vrijedi. I najbolju ideju na svijetu, loša ekipa će uništiti.

Dakle investitori ulažu novac i u zamjenu traže tzv. equity odnosno udio u firmi. Npr. krećete i netko u Vas uloži 20 000 eura i želi za to 10% udjela u vašoj novoosnovanoj firmi. Dakle želi biti suvlasnik u omjeru 1/10.

I sad se netko neiskusan u počecima pita, ali to je moja ideja, zašto bi ja njemu/njoj dao 10,20,30,50% svoje firme.
Prvo ne daješ mu nego prodaješ, a on/a kupuje. U zamjenu za što? Dobivaš novac, a često i pametan novac. (ideje, kontakte, znanje, iskustvo, mentorstvo)
Nije li bolje imati 50% od velike torte nego 100% malog kolača?
Na nama je sa svih strana da procijenimo kolike su šanse da ta torta ako se upustimo u zajedničku suradnju ima šanse biti velika, ili ćemo i ovako ili onako ostati s malim kolačem.

Nitko to ne može znati sa sigurnošću. Ja bih uvijek rekla da pogledate sve planove, brojke i analizirate i predvidite sve što Vas veseli i padne Vam napamet, ali slušajte i intuiciju. Pa ako ništa prije, onda nas je Corona naučila da ne možemo sve isplanirati, predvidjeti i kontrolirati, zar ne?. Zato je važno ulagati u tim, u čovjeka, imati vjeru i povjerenje u njega/nju uz naravno procjenu koliko je ideja potencijalno zanimljiva tržištu.

Bilo kako bilo, IZVEDBA je uvijek puuuno važnija od ideja.
Svi imamo milijune ideja svakodnevno. Ali samo se 3% ljudi usudi pokušati ostvariti svoje snove.
Zato sam ja osobno “alergična” kad mi sa strane bilo tko sipa ideje i soli pamet, a tko nije poduzetnik.
Osim ako ga nisam sama pitala i platila za to da me savjetuje, naravno.

Dakle, da zaključimo kakav je to smart money odnosno pametan novac.

Onaj kad uz novac osoba koja ulaže svoj novac u vas i vaš projekt/ideju dobivate odnosno ulaže i svoje znanje, iskustvo, kontakte, podršku. A to je uvijek pametnije nego samo uzeti novac. Uz sve ovo ostalo daje Vama i vašem projektu puno veću vrijednost i veće su Vam šanse za uspjeh.

Možda će Vas zanimati
duhovnost i novac

Osobno imam iskustvo prodaje dvije firme u cijelosti, također i iskustvo godinu dana bivanja u Udruzi CRANE (Hrvatska udruga poslovnih anđela) te bogato iskustvo mentoriranja na raznim start-up natjecanjima uz naravno iskustvo kontinuiranog podučavanja poduzetnika u svim fazama (početak, rast i prodaja posla) i najvažnije za ovu temu na čemu sam i najzahvalnija, imam i osobno iskustvo smart money-a.

Dakle znam kako je to kad osobe ulože u mene i moj biznis i nove projekte, i uz novac puno više sam profitirala od njihovog iskustva, životne i poslovne mudrosti, njihove podrške, ideja i kontakata. I profitiramo svaki dan jer sve ide obostrano.

Zato, ako ćete za nešto tražiti novac, tražite pametan novac da dobijete sve u paketu.

P.S. Kad bilo što tražite pa i ovo, stavite se u cipele potencijalnih investitora, što je tu za njega/nju i vodite računa da investitor želi minimizirati rizik te što brži povrat i što veću i bržu zaradu i naravno svatko ima i druge motive (postoji uvijek i niz podsvjesnih neizgovorenih žudnji koje svatko od nas ima i koje zapravo upravljaju većinom našeg ponašanja.)

P.P.S. Iznenadit ćete se kad krenete tražiti novac da Vam u stvari više treba nešto drugo i da bez novca možete učiniti puno više toga nego što ste na prvu mislili. Radi se o tzv. resourcefullnessu – snalažljivosti – da uvijek iz postojećih resursa izvučemo maksimum ma kakvi oni bili u datom trenutku.

Piše: Kristina Ercegović, urednica portala, kristina@zaokret.com; www.kristinaercegovic.com

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh