Put do novca uključuje prvenstveno rad na sebi - Nema potrebe hraniti u sebi negativne emocije prema tuđim postignućima i bogatstvu
Trenutno čitate
Put do novca uključuje prvenstveno rad na sebi – Nema potrebe hraniti u sebi negativne emocije prema tuđim postignućima i bogatstvu

Put do novca uključuje prvenstveno rad na sebi – Nema potrebe hraniti u sebi negativne emocije prema tuđim postignućima i bogatstvu

Anita Radicev
Pexels Artem Beliaikin 943960 Min
  • Prestajemo sa zavišću i usporedbama – svatko ima svoj put

Riječ ZAVIST u mojoj percepciji se više miješa s rječju LJUBOMORA – u smislu željenja nečeg tuđeg, ali nikako nauštrb druge osobe. U ovom kontekstu poslovanja i ostvarivanja osobnih ciljeva, tumačim zavist kao možda ružno i negativno nastrojeno željenje tuđe sreće i uspjeha bez da osoba koja stoji iza tih ružnih misli percipira koliki trud stoji u pozadini uspjeha druge osobe. 

Što sam naučila: Svatko definitivno ima svoj put i zato nema potrebe u sebi hraniti negativne emocije prema drugima i njihovim postignućima nauštrb sebe i/ili njih, nego gledati drugu osobu kao inspiraciju za ostvarivanje vlastitog cilja. 

Igor Girotto, dr. med., spec. psihijatar u kolumni Što je ljubomora? na portalu ordinacija.večernji.hr navodi zanimljivo pojašnjenje i razgraničenje zavisti i ljubomore.

On kaže: Često se rječju ljubomora misli i na zavist, iako je zavist u stvari nešto drugo: to je osjećaj i stav prema nekom drugom koji ima nešto što priželjkujemo sebi, dakle taj fenomen ne treba postojanje ‘treće osobe’. Zavist je slična ljubomori zbog činjenice da ti osjećaji djeluju uglavnom destruktivno na ljude i na odnose među ljudima. Nije slučajno da se zavist stoga smatra grijehom. Tek u manjem broju situacija, ljubomore ili zavisti mogu pomoći i nosiocu tih osjećaja kao i odnosu. A to je isključivo kad, uz zavist, postoji i dovoljno poštovanja ili ljubavi koje omogućuje da osobu, spram koje osjećamo zavist (radi toga što ima ono što mi nemamo), – cijenimo više pa tako i naš međusobni odnos. Tad je ta emocija kreativna.

Zanimljivo tumačenje pa možda nekome bude od koristi u razumijevanju vlastitih emocija.

  • Otvaramo račune za štednju s namjerom

Muž i ja smo prošle godine s namjerom štednje za mirovinu ili nekog ulaganja u pravom trenutku otvorili štednju. Drugu štednju smo otvorili za dijete.

Što sam naučila: Prije sam štedjela jer su me učili da čuvam novac jer nikad se ne zna za što će mi zatrebati.

Da, i onda sam ga čuvala u nedogled toliko da sam samoj sebi uskraćivala i male i velike gušte i želje jer eto možda sad nije taj trenutak kad mi baš trebaju novci pa ih neću dirati. To je bilo čisto neznanje upravljanja novcem i čista zabluda o tome da ja znam štedjeti.

O Bože! Skoro da sam mogla proći kao bake iz priče Ivane Gabrić Markovinović koje su samo čuvale novce i čekale smrt čuvajući i štedeći novac za neke bolje dane, a nikad si ništa nisu priuštile. Bogu hvala, pa sam nešto novo o novcu, štednji i ulaganju naučila u zadnjih godinu dana. Bez namjere ZA ŠTO štedim, nema prave štednje ni ulaganja. A bome ni uživanja.

  • Radimo/ažuriramo popis kako sve možemo zaraditi 

Ja baš upravo radim na tome, želja i planova ‘ko u priči, a shvatila sam da zapravo čekam druge da se pobrinu za to – i promatram i pitam se odakle dolazi to očekivanje da će netko ili nešto drugo odraditi i riješiti stvari umjesto mene? I što je to što me koči da u ovom trenutku ponudim svoje znanje koje sam do sada stekla i upakiram ga u proizvod, a pri tome ne misliti da moram na još jednu, i još jednu, i još jednu edukaciju?

Što sam naučila: Nije lako reći ni priznati, ali – uzdaj se u se i u svoje kljuse. Ako se mi ne pobrinemo za sebe, ni život nas neće podržati.

  • Pazimo na riječi

Da su riječi moćne, i ptice na grani već znaju. Ili možda ne?

Tko god je ikada čitao ili slušao nešto o energiji i vibraciji zna da riječi nose određenu vibraciju u sebi, nose energiju. A ta energija se još pojačava ovisno o emociji s kojom izgovaramo te riječi i ovisno iz koje dubine i kojeg podsvjesnog uvjerenja progovaramo. Pa ako to znamo, čak i ako ne vjerujemo u to – zašto stvarno ne bismo probali i birali ljepše i hranjivije riječi?

Ako nam je teško, zašto ne bismo uzeli olovku i papir i pisali to što govorimo pa da vidimo koje su to riječi koje najčešće nesvjesno izgovaramo, a nisu nam od koristi.

Ako ih zapišemo, možemo vidjeti gdje odlaze naše misli i naša energija?

S kojom energijom i predznakom riječi izlaze iz naših usta? Ako ih vidimo na papiru, možemo ih mijenjati.

Ako nismo dobre volje, možemo onda napisati – Iako sada ni sama ne znam kako, danas će biti bolji dan nego jučer. Kad nam postane lakše izgovoriti to umjesto da je danas grozan dan, onda će s vremenom biti lakše govoriti i pisati da je danas divan dan, iako je gužva na cesti, pada kiša i tako dalje.

Što sam naučila: Baš mi je nedavno muž ispričao kako je na jednom predavanju čuo zanimljiv primjer baš o moći koja leži u riječima. Na engleskom se kaže spelling i mi prevodimo kao pravopis, pisanje, spelovanje. Ali sama riječ SPELL znači čarolija, magija. Pa ako to znamo, zašto se ne bismo poigrali i izabrali magične riječi i kreirali magičan dan?

  • Ljubazni smo prema svima – gledamo sve ljude u oči tijekom dana, sve prodavače, sve konobare, sve

Gledajući ljude u oči, mi uspostavljamo kontakt, odnos. Dajemo ljudima pažnju. Oni to osjete. Vide da su bitni. Da ih doživljavamo. Da nisu samo usputna stanica u našem životu, nego da, bez obzira što i gdje rade, oni imaju svoju vrijednost i daju svoj doprinos svijetu kao i mi. Oni se osjećaju bolje, mi se osjećamo bolje.

Što sam naučila: Ako nekoga pogledamo u oči, možda ugledamo najljepše oči na svijetu. Možda nekome naš pogled bude pogled koji mu je uljepšao dan, možda bude i jedini pogled koji ga je danas pogledao. A tko zna, možda onaj koji traži ljubav u slučajnom pogledu pronađe ljubav svog života?

  • Što je novac za nas?

Sloboda.

Što sam naučila: Nakon što sam napisala Sloboda. mogu samo dodati: Sloboda u potpunom smislu te riječi uz onaj oslobađajući izdah koji odnosi sav nemir, sve brige, sve tjeskobe, sva previranja i nedoumice. Izdah koji odnosi sve blokade i sve boli. Izdah koji otvara prostor za novo, za svjetlo, za mir, za sreću. Wow, koliko slobode i ljepote u samo jednoj riječi? Pa nije li to magija?

Više
novac i moć

  • Što mislimo o bogatim ljudima?

Sramota me priznati, ali o bogatima sam imala jako loše mišljenje. Ne znam je li samo zbog svega što sam tijekom života najčešće slušala, no ide u smjeru lopovi, kriminalci, umišljeni, nedodirljivi, imaju poseban tretman, idu preko reda i tako dalje.

Nisam u životu imala baš takve bogataše pokraj sebe pa ova uvjerenja nisu baš opravdana iako ima i takvih bogataša.

Učenjem o samoj sebi posljedično sam učila i o drugima te došla do toga da mogu prepoznati i svoje i njihove obrasce. Možda ne sve, ali neke zasigurno mogu.

Što sam naučila: Jedan od razloga zbog kojih ja nisam bogata – ako govorimo isključivo o stanju na računu – sigurno leži u nekom od ovih uvjerenja.

Ono što sam još prepoznala je i strah od toga hoće li me novac promijeniti, hoću li ja postati bahata i umišljena i ostati sama i neprihvaćena ili će me novac oplemeniti pa ću njime pomoći i drugima i sebi i učiniti Zemlju boljim mjestom za život.

Bogatstvo je samo riječ kojoj mi dajemo definiciju. Što za vas znači biti bogat?

Činjenica jest da možeš istovremeno imati nula kuna na računu, a biti bogat jer imaš obitelj. Krov nad glavom. Zimsku jaknu koja te grije na -10. Partnera koji te voli i podržava. Dijete koje je zdravo. Posao koji voliš. Dobre ljude oko sebe.

Ali prvo onda moramo definirati što za nas znači biti bogat i što mislimo o bogatim ljudima, a tek onda možemo dobiti jasniju sliku toga zašto to mislimo i jesmo i mi uistinu bogati ili siromašni?

Svaki put kad se borim s iznosima na računu, a sjetim se što sve IMAM, shvatim da sam milijunaš svog života i da je pravo obilje ono koje imam u sebi. Naravno da veći iznos na računu nikome ne bi smetao jer nam on daje veliku slobodu, ali nikako ne smije biti jedino mjerilo naše osobne sreće i uspjeha. 

Foto: Pexels

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
2
Konkretno
0
Motivirajuće
4
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice