Upravo čitate
Prednosti najma vlastite opreme ili prostora poduzeću

Prednosti najma vlastite opreme ili prostora poduzeću

najam vlastitog prostora za poduzeće

Puno malih poduzetnika pokreće poslovanje iz garaže odnosno nekog kutka svog privatnog prostora jer si u početku ne mogu priuštiti najam poslovnog prostora. 

Zbog zahtjeva Porezne uprave ili na vlastitu inicijativu, poduzetnici (ujedno i vlasnici prostora) potpisuju Ugovor o najmu između sebe kao fizičke osobe i svog poduzeća kao pravne osobe te šalju Ugovor o najmu Poreznoj upravi. Porezna uprava na temelju Ugovora fizičkoj osobi obračunava 12 % poreza na dohodak od imovine na 70 % ugovorenog iznosa najma i prirez ovisno o prebivalištu. 

To znači ako je ugovorena najamnina 1.000 kn, porez će se obračunati na 700 kn. 

Što uzeti u obzir kod utvrđivanja najamnine?

Poduzetnici tu često ugovaraju najmanju moguću najamninu što je opravdano u slučaju kada zaista nema primitaka u poduzeću od kojih bi platili najam. Ipak, prilikom utvrđivanja najamnine treba uzeti u obzir dvije činjenice:

a) Porezna uprava će obračunati porez na najam prema tržišnoj cijeni kvadrata na području gdje se prostor nalazi. Ako je ugovoreno 1.000 kn najamnine, a tržišna vrijednost najma za ugovorenu površinu je 2.000 kn, Porezna će uzeti 2.000 kn kao vrijednost od koje će krenuti računati osnovicu za porez.

b) Isplatom najma može se uštedjeti na porezu. To je zato što je dohodak od imovine manje porezno opterećen od dohotka od kapitala.

Ponuda najma svom poduzeću

Objasnit ću drugu činjenicu. Ako imate u svom vlasništvu prostor ili opremu koju biste mogli dati u najam svom poduzeću, ovo je odličan način za uštedu. Na ovaj način možete povećati trošak poduzeća, smanjiti porez na dobit, a da ste pri tom sebi isplatili sredstva za korištenje prostora i/ili opreme. U nastavku Vam dajem primjer poslovnog rezultata poduzeća bez najma i s najmom.

Možda se sad pitate zašto biste htjeli dobit 0 kn kao u našem primjeru?

Zato što biste Vi kao fizička osoba imali 100.000 kn na Vašem žiro računu i na taj iznos biste platili 9.912,00 kn poreza na dohodak od imovine i prireza što je manje od 24.460,80 kn poreza na dobit, poreza na dohodak od kapitala i prireza. Slijedi izračun dohotka od imovine na godišnjoj razini kako bismo to usporedili s dohotkom od kapitala koji ostvarujete kroz poduzeće.

Kod poslovanja bez najma, državi plaćate 24.460,80 kn ukupnih poreza, a sebi isplaćujete dohodak od kapitala u iznosu 75.539,20 kn što znači da Vama ide 75,54 % od početnih 100.000,00 kn bruto dobiti.

najam svog prostora za firmu

Možda će Vas zanimati
Currency 3125447 1920

Kod poslovanja s najmom, u našem primjeru nema poreza na dobit, nema dobiti, nema isplate dobiti, ali ste kroz cijelu godinu ostvarivali primitke od najma u ukupnom iznosu 100.000,00 kn. Pri tome državi plaćate 9.912,00 kn ukupnih poreza, a Vama ostaje na raspolaganju dohodak od imovine u iznosu 90.088,00 kn što znači da Vam ostaje 90,09 % od početnih 100.000,00 kn najma. 

Usporedbom dohotka od kapitala i dohotka od imovine pokazali smo kako možete uštediti na porezu ako odlučite iznajmiti vlastiti prostor i/ili opremu svom poduzeću. Naravno, uvjet je da zaista i koristite prostor ili opremu za obavljanje djelatnosti poduzeća.

Za sva pitanja, možete mi se obratiti putem maila: tiana.prstec@tvornicamaste.hr 

Piše: Tiana Prstec, mag.oec., Voditeljica računovodstva, Tvornica mašte d.o.o. 

Foto: Unsplash

 

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh