"Pošto" svjesnost? - A tebi majko hvala
Trenutno čitate
“Pošto” svjesnost? – A tebi majko hvala

“Pošto” svjesnost? – A tebi majko hvala

Anita Radicev
pošto svjesnost

Prolazi i peta godina otkako sam se upoznala s terminima meditacija, relaksacija, uživanje, opuštanje, svijest/podsvijest, svjesnost i slično.
Bilo je to za mene veliko otkrivenje.

Znate, promjena se događa tek kada dođemo pred zid. Kada shvatimo da više ne možemo ići dalje na način na koji smo išli do sada i kada shvatimo je vrijeme za neke promjene sad ili nikad. I ako se odlučimo za to nikad – prestat će postojati i ovo sada i mi skupa s njim.

Kada se čovjek odmakne od poznate okoline i kada se otisne iz roditeljskog gnijezda, a pogotovo kada krene sustavno razvijati jednog drugačijeg sebe – tada svaki posjet roditeljima i rodbini postaje izazov, ali i predivan putokaz koji vam uvijek vrlo jasno, glasno i transparentno pokaže – gdje sam bio, gdje sam sada, a vi spoznate gdje (ne) želite biti.

Naši roditelji, partneri i djeca naše su najveće ogledalo, okidači i dugmad koju kada pritisnete možete osjetiti najveću radost, ali i najveću bol. Oni su tu da nam omoguće vidjeti svjetlo i tamu, razaznati dan i noć, sreću i tugu, pitanje i odgovor.

Obitelj

Zadnjih pola godine svjedočim vlastitoj transformaciji kao nikada do sada. Svaki susret s članovima obitelji u meni otvara mnoga pitanja – Što će se zanimljivo dogoditi? Što ću sada otkriti o sebi? Što ću otkriti o njima? Što bih mogla uvidjeti o našem odnosu prije i sada?

Pošto svjesnost?

Znala sam često provjeravati informacije i cjenik edukacija i radionica s područja osobnog razvoja koje su me zanimale i kalkulirati koja mi je to sada povoljnija, a koja skuplja i koju si mogu priuštititi, a za koju trenutno nemam novaca.

Prije par dana u jednoj naizgled običnoj situaciji, svjesno sam promatrala svoju majku i njene reakcije i ono što je u toj situaciji izgovarala. Bila sam samo promatrač koji kao da stoji sastrane i gleda scenu iz filma. U toj jednoj situaciji i jednoj sceni vidjela sam bezbroj vlastitih uvjerenja, strahova, negativnih afirmacija i nepotrebnih pitanja, a između svega toga moglo se pročitati i čuti: Kako ću ja to? Ne znam to. Ne mogu to. Što ako se dogodi to nešto? Što ako pogriješim? Reci mi unaprijed kako će izgledati. Bojim se izaći iz poznatog okvira. Ne znam što me čeka vani ako izađem. Bojim se. Iste reakcije, ista pitanja, iste postupke sam prepoznala i kod sebe.

Pa ne pada jabuka daleko od stabla. Sad barem znam s kojeg je stabla pala – znam gdje je nastalo pitanje i znam gdje se nalazi odgovor.
Znate li kako u Dalmaciji na placu, tj. pazaru pitaju: Pošto je? U prijevodu: Koliko košta?

Pa recite vi meni Pošto svjesnost?

Što mislite kolika je cijena koju biste bili spremni platiti da se dovedete u stanje da budete svjesni ljudi i zbivanja oko sebe, ali da ih u određenim situacijama znate gledati kao promatrač, a ne sudionik i da se emotivno ne uplićete?

svjesnost

Kolika je cijena Vaše mogućnosti jasnih uvida u ona uvjerenja i programe zbog kojih danas ne vozite auto, bojite se uzbrdice, bojite se mraka, nije vam ugodno u velikoj gužvi?

Koliko ste spremni platiti nekome da vam pomogne skinuti povez s očiju ako niste sami u mogućnosti to učiniti? A najčešće nismo.

Koliko ste spremni platiti spoznaju da su drugi zaista vaše ogledalo i da gledajući ogledalo možete mnogo toga naučiti o sebi? Pa čak i kad nije ugodno i kad vam se to što vidite ne sviđa. Vi možete svjesno odlučiti mijenjati te slike, te programe, brisati te strahove, te impulzivne reakcije sada kada znate zašto ste takvi, zašto tako reagirate, zašto tugujete i bezuspješno se oporavljate, zašto nešto možete, a zašto ne možete.

Posjet roditeljima za mene je od ovog ljeta postalo oslobađajuće iskustvo. Zašto? Upravo zato što vidim sebe u njima i njih u sebi.

Preklapamo se.

Oslobađajuće je što jasno vidim što mi se ne sviđa jer znam da to mogu mijenjati. Vidim sebe kakvu ne želim vidjeti i to mijenjam. Kada vidim sebe onakvu kakva želim biti, to njegujem i razvijam.

Više
Sve će Biti U Redu

Svi koji krenu putem osobnog razvoja u početku krive roditelje i zamjeraju im. To sam činila i ja, a oni su činili sve iz najbolje namjere.

Ustrajnim radom sada znam da opraštanje i razumijevanje koji dolaze iz ljubavi oslobađaju i nas i njih. Daju nam mogućnost da popravimo i izliječimo sve što nas boli i da njegujemo sve ono što nas jača.

Upoznati roditelje u dušu, posljedično i djecu i partnere, ali i sve one s kojima smo u kontaktu – daje nam mogućnost da ih vidimo kao malu djecu i da prihvatimo sve ono njihovo što nam se ne sviđa jer sada znamo odakle dolazi i kako se može transformirati. Zagrliti i utješiti to malo dijete koje vidimo u njima daje i nama i njima priliku da vidimo svoju suštinu, a to je ljubav. Ljubav nam daje mogućnost da jasno vidimo, da razumijemo, da iscijelimo, da oprostimo i da izgradimo među nama odnos kakav želimo. Onaj koji nas hrani, podupire, podržava i hrabri.

svjesnost

Pošto je sada svjesnost?

Pošto vid, sluh, njuh, dodir? Pošto bezuvjetna ljubav?

Imaju li cijenu? Možemo li platiti mogućnost da vidimo ljepotu u svakom živom biću – pa čak i u onom koji vam je sada trn u oku?
Svjesnost nema cijenu. Ali koliko god platili, isplatit će vam se i sve će vam se uloženo vratiti na najljepši mogući način za vas i sve one oko vas.

A tebi majko hvala, sad znam da si radila najbolje što si znala. Sad kada to znam – i ja mogu biti bolja i raditi bolje.

Foto: Pexels, Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
1
Konkretno
0
Motivirajuće
1
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice