Trenutno čitate
Novac i energija primanja kroz prvi energetski centar – Kako osjećati (materijalnu) sigurnost?

Novac i energija primanja kroz prvi energetski centar – Kako osjećati (materijalnu) sigurnost?

Silvija Podoljak
prva čakra novac

Vrijeme je za razbijanje iluzija da je novac samo sredstvo kojim kupujemo ono što želimo ili trebamo. Novac je puno više od toga. Povezan je s gotovo svim područjima našeg života.

I jako je važno kako se osjećamo kad pomislimo na riječ novac.

Odnos prema novcu usvojili smo kroz rano djetinjstvo od osoba koje su nam bili autoriteti od obitelji, oca, majke, djedova, baka, učitelja, pa do partnera i baš poput drugih odnosa u životu i ovaj odnos odraz je uvjerenja koja smo preuzeli od njih.

Kad govorimo o energetskim centrima tada znamo da se radi o energiji koja prolazi kroz tijelo i ukoliko negdje u tijelu nije protočna odrazit će nam se u praktičnim situacijama u životu.

Prvi energetski centar

Prvi energetski centar ili korijenska čakra crvene je boje i nalazi se na dnu kralježnice.

Njen osnovni zadatak je da nas poveže sa središtem Zemlje, osiguravajući nam konstantan priljev energije. Kroz ovaj se energetski centar uzemljujemo, preživljavamo u ovoj materijalnoj realnosti, povezujemo se s našom obitelji, plemenom, precima, kućom, gradom, državom, planetom.

Korijenska čakra

S prvim energetskim centrom povezan je opstanak i materijalizacija, osjećaj sigurnosti svake vrste – financijske, zdravstvene, predačke, egzistencijalne… Sve što nam na bilo koji način ugrožava preživljavanje i egzistenciju ovdje se aktivira kroz razne strahove.

Kad nismo u ravnoteži ovog prvog energetskog centra, ograničen nam je dotok energije kroz tijelo, bojimo se za svoju egzistenciju, ne ulazimo u nove odnose ili nepoznate situacije, osjećamo nemir i tada smo zabrinuti za svoju fizičku stabilnost, zdravlje, posao i očajno tražimo u svemu sigurnost.

Kritičar ovog energetskog centra govori nam sljedeće stvari:

Nisam sigurna.
Potrošit ću previše.
Neću imati dovoljno.
Bit ću siromašna.
Moguće da su drugi u pravu, bolje da si nađem pravi posao.
Ne dolazi novac ako radiš ono što voliš.
Bojim se da neću zaraditi ništa, ako pratim svoju strast.
Jako naporno moram raditi da bi zaradila puno novca.

Iz ovih je rečenica vidljivo da se radi o strahu vezanom uz preživljavanje, konkretno – materijalno, te da je potrebno orijentirati se na povezanost sa svojim identitetom, sigurnošću i stabilnošću jer mnoge stvari u svojoj okolini doživljavamo kao prijetnje.

Važno je postaviti granice i ne osjećati se ugroženo.

korijenska čakra novac

Kad osjećamo da smo ugroženi tada se uključuje naš mehanizam koji je povezan sa sustavom nadbubrežnih žlijezda. Njihova glavna uloga je regulacija stresnog odgovora na situaciju. Jedan od hormona nadbubrežne žlijezde, adrenalin, daje energetski odgovor na situaciju kroz jednu od tri najčešće reakcije: da pobjegnemo, zaledimo se ili da se borimo.

Ove reakcije pokazuju da nismo u balansu u prvom energetskom centru.

Suočimo li se s tim da shvaćamo da je važno voditi brigu o vlastitim osnovnim potrebama radeći ono što volimo i tako zarađujemo novac. U protivnom ćete, prije ili kasnije, osjetiti stres u umu, tijelu i srcu.

Unovči talente i ono što voliš raditi

Kad je u pitanju prvi energetski centar i zarađivanje novca obratite pažnju na osjećaj samopouzdanja i sposobnosti kreiranja novca iz djelatnosti u kojima uživate.

Talenti

Što možemo učiniti da iz ranije spomenutih rečenica napravimo korak naprijed prema lakoći zarađivanja?

Prije svega oslobodite se negativnih uvjerenja i emocionalnih izazova koji tu situaciju pogoršavaju. Oni nas koče i ne daju nam da s potpunom jasnoćom vidimo sebe i koliko smo podržani.

Ono što bih još izdvojila da dok radite posao od kojeg zarađujete, a ne veseli vas posebno, paralelno se bavite i onim u čemu uživate i tražite načine kako da zaradite i na njemu. Netko će trebati baš to što vi nudite. Uvijek postoji netko tko želi kupiti vaš proizvod ili uslugu.

Više
godišnji izazov za lipanj

A s vremenom ćete sve više vremena provoditi u onom što volite jer će vam polako dolaziti prihodi s te strane, koji će se sve više povećavati.

Ono što još može pomoći jest osjećaj koji ćete buditi u sebi, putem izgovaranja afirmacija koje ohrabruju, da tog kritičara unutar sebe utišate.

Ja sam sigurna i u balansu.
Podržana sam.
Mogu zaraditi puno novaca slijedeći svoju strast.
Radim ono što volim.
Igram se i zarađujem.
Spavam i zarađujem.
Ja to mogu.
Imam povjerenja u svoje okruženje.

Ples

Osjećaj koji odražava harmoniju u prvom energetskom centru je snažan osjećaj sigurnosti, stabilnosti i zaštićenosti u dnu kralježnice.

Istodobno, važna je povezanost sa svojim korijenima, snažan osjećaj da osoba može zaštiti sebe i potpuno se pouzdati u sebe. Važan je osjećaj da nam ništa ne nedostaje i da svaki nedostatak u životu iskorijenimo u potpunosti jer tek će ta slika kreira obilje.

Cijeli energetski kanal je potrebno probuditi da bismo ostvarili povezanost i udobnost s novcem i osjećajima primanja i davanja.

Izuzetno je važno svaki energetski centar dovesti u balans kako bi energija novca slobodno kolala tijelom, ali sve se, ipak, završava u ovom energetskom centru gdje je i kraj procesa materijalne manifestacije.

Tamo gdje je ona najčešće opipljiva u našim rukama, našem novčaniku ili na bankovnom računu.

Piše: Silvija Podoljak; silvija.podoljak@gmail.com, Silvija Podoljak Consulting, Živim po svom

Foto: Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice