Upravo čitate
Novac, bogatstvo, financijska sloboda, biti bogata i obilje-što ja zapravo želim?

Novac, bogatstvo, financijska sloboda, biti bogata i obilje-što ja zapravo želim?

bogatstvo

Kad razgovaram sa ženama što zapravo žele vezano za novac i financije, najčešći je odgovor: pa ne znam, da imam dovoljno novaca da platim plaću sebi i radnicima ako su poduzetnice, da platim sve režije i račune bez problema, da imam za sve što mi treba, da mogu kupiti djetetu sve što želi/treba, da nekad/jednom godišnje odem na neko putovanje, da si mogu priuštiti edukacije koje želim i sl.

Misle na malo. Skromne su, tek toliko da se održe, da prežive, da ne moraju brinuti.  I ok, no onda brinu. Hoće li uspjeti. Što ako se desi ovo, ono…

Jasnoća nam u životu daje moć. Dobro je kad znamo što točno želimo. Kažu stručnjaci da podsvijest ne razlikuje ne, a ona upravlja s 95 % našeg ponašanja. Dakle kad postavimo sebi za cilj/namjeru da imamo dovoljno novaca da ne brinemo, rezultat je dosta brige čini se. 😊  No svrha ove kolumne je jasnoća pa idemo vidjeti što je što pa Vi same odlučite što točno želite.

Novac

On je alat, sredstvo razmjene, metalni i papirnati znak i mjera vrijednosti roba i usluga, koristi se pri kupnji i prodaji roba i usluga. Novac je sredstvo za dobivanje rada, dobra i usluga. Čovjek ga je stvorio za čovjeka kao ideju i čovjek njime treba i upravljati, a ne obratno.

Bogatstvo

Bogatstvo je zapravo u svojoj suštini vrijeme jer je po definiciji broj dana koje možemo živjeti ako rasprodamo svu imovinu i podmirimo sve dugove/obveze koje imamo u ovom trenutku i nastavimo trošiti koliko trošimo. Bogatstvo je obilje novca.

Imovina

Imovina je sve ono što imamo, što nam donosi vrijednost i novi novac. Postoji kratkoročna i dugoročna imovina (s obzirom na rok trajanja). Također, imovina ovisi o stupnju likvidnosti (koliko brzo je možemo unovčiti), npr. knjigu možemo puno brže unovčiti nego stan, dakle stan je manje likvidan, a najlikvidniji je keš.

Obilje

Obilje uključuje i novac i obitelj, zdravlje, odnose, rad, prijatelje, kontakte i sve što je nama važno i utječe na naše zadovoljstvo svojim životom.

Što znači biti bogat?

To znači misliti i djelovati kao bogataš dakle-imati fokus na obilje, na ono što imamo i fokusirati se na stvaranje aktive koja kreira nove prihode.

Prihodi

Prihodi su ono što zaradimo, dakle kada primimo novac za robe i usluge i naplatimo ih naravno. Aktivni prihodi su prihodi koje ostvarujemo kad radimo za novac, odnosno mijenjamo svoje vrijeme za novac, a pasivni prihodi nastaju kad nešto jednom napravimo i prihodi dolaze više puta, npr. autorska prava, knjige, franšiza, nekretnina za iznajmljivanje, prinos od raznih investicija. Dakle, to je situacija u kojoj ne radimo mi za novac, nego novac radi za nas. Odnosno naš novac stvara novi novac. Ne postoje prihodi koji su 100 % pasivni prihodi. Uvijek je potreban i naš svjestan angažman.

Financijska sloboda podrazumijeva situaciju kad pasivni prihodi pokrivaju troškove našeg željenog životnog stila, kad više ne moramo raditi nego želimo. Moguće je da smo financijski slobodni, a da neka bogatija osoba od nas to nije. Umirovljenici mogu biti financijski slobodni, dok neki bogati poduzetnici to nisu jer su robovi svog posla.

Dobit

Razlika prihoda i rashoda, dakle koliko smo zaradili, umanjimo za ono koliko smo potrošili (to je bruto dobit) pa još platimo porez i sva davanja i neto dobit je ono što nam ostaje.

Neto vrijednost nije jednaka osobnoj vrijednosti

=vrijednost sve imovine koju posjedujemo. Privremeni financijski problemi mogu biti rezultat lošeg upravljanja novcem, no to ne upućuje na manjak vlastite vrijednosti ili nesposobnost. Imamo dovoljno znanja i vještina. Izlaz uvijek postoji!

Par korisnih napomena za imati uvijek na umu:

Možda će Vas zanimati

-Naša neto vrijednosti nije jednaka našoj osobnoj vrijednosti. Privremeni financijski problemi mogu biti rezultat lošeg upravljanja novcem, no to ne upućuje na manjak vlastite vrijednosti ili nesposobnost. Imamo dovoljno znanja i vještina. IZLAZ uvijek postoji!

-Najveća vrijednost su naši kontakti, a najveće bogatstvo naši talenti

-Najpametnije ulaganje-uvijek u sebe i svoju edukaciju. To je nešto što nam nitko ne može nikad uzeti.

-Vrijeme ili novac? Vrijeme. Pazite na svoje vrijeme, kako ga koristite, s kime ga i na koji način provodite. Novac možete uvijek ponovo zaraditi, no vrijeme ne možete vratiti. Zato koristite (financijsku) polugu, uzmite vrijeme za sebe i brutalno delegrajte sve poslove. Platite drugima za kućanske i ostale poslove, a svoje (ušteđeno) vrijeme višestruko naplatite.

 

Piše: urednica Kristina Ercegović, kristina@zaokret.com, www.kristinaercegovic.com

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh