Upravo čitate
Nova godina, novi početak

Nova godina, novi početak

Što smo naučili od godine koja je iza nas i nosimo u godinu koja je pred nama?

Decembar je vrijeme refleksije kada sumiramo utiske od prošle godine, što smo uradili, što nismo uradili i što planiramo dalje. Uglavnom se fokusiramo na ono što nismo stigli, što smo propustili, što nismo završili. Osjećaj samokritičnosti, manjka uspjeha, kreativnog zamora čine da samo želimo da se godina završi da odmorimo.

Zaboravljamo na uspjehe, pomake, lekcije, AHA momente, trenutke sreće i ponosa koje smo doživjeli. Upravo takvi trenuci su ono što vrijedi ponijeti u sljedeću godinu tako da sljedeću godinu počnemo sa osjećajem ponosa, ispunjenosti i inspiracije.

Ovaj trenutak završetka godine se može dobro iskoristiti za afirmativnu refleksiju kroz koju ionako svi prolazimo, planirano ili neplanirano. Prava magija ovog procesa je što može biti odlična podloga za planiranje sljedeće godine, bilo da to radimo samo za sebe ili za tim s kojima radimo. Isto tako, može poslužiti i kao podsjetnik za važne trenutke koje tako lako zaboravimo.

Kroz mini radionicu refleksije, cijeli tim u kompaniji može proći kroz pobjede, trenutke ispunjenja, humora, lekcije, što je funkcionisalo, što vrijedi pamtiti iz prošle godine. Rezultat procesa je da svi završe godinu s osjećajem ponosa i ispunjenja, a kompanije dobiju (direktno i indirektno) konkretne primjere šta je to dobro funkcionisalo i šta su prioriteti u timu.

Upravo sam završila za sebe ovu vježbu i uvjerila se ponovo u pravu magiju ove vježbe. U septembru sam zatvorila jedan dio svog biznisa, koji mi je oduzimao dosta vremena, energije i investicije. Nakon što sam donijela tu odluku, osjetila sam ogromno rasterećenje. U toku vježbe sam slučajno pogledala u neke račune, i sjetila se ove situacije. Iako je ovaj trenutak je za mene obilježio prošlu godinu, jer sada više obraćam pažnju na koje aktivnosti investiram vrijeme, zamalo sam ga potpuno zaboravila. Često vrlo lako zaboravimo važne trenutke.

Ovaj proces se može napraviti i sa partnerom, sa ostalim članovima porodice (posebno se možete iznenaditi šta će djeca reći za prošlu godinu) ili samo za sebe. Najvažnije je da proces bude opušten, zabavan, da se stvarno proslavi protekla godina i zapamte trenuci koje vrijedi pamtiti.

Možda će Vas zanimati
top 10 članaka

Ova vježba je zadnjih godina moj ritual, otkrila sam je na jednom NLP seminaru. Potreba za refleksijom mi dolazi po prirodi, a tek mi je ove godine palo na pamet da se može koristiti kao alat u kompaniji, na novogodišnjim večerama ili u toku planiranja za sljedeću godinu. Ako vam se baš svidi proces, pišite na e-mail za još reflektivnih pitanja?

 

Piše: Ajla Mulalić, info@invision.consulting, Invision consulting,  invision.consulting

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh