Upravo čitate
Nasljedstvo iz pera druge supruge. Uredite nasljedstva u “novoj” obitelji kako bi djeci bilo lakše

Nasljedstvo iz pera druge supruge. Uredite nasljedstva u “novoj” obitelji kako bi djeci bilo lakše

žene i novac

Nedavno sam pročitala članak Nasljedstvo – ubojica rodbinske ljubavi i odlučila se javiti Kristini. U članku autorica opisuje svoje ružno iskustvo svađe s najbližima zbog nasljedstva. Nisam nikada bila u sličnoj situaciji, a nadam se da ni neću. Jedinica sam i jedina nasljednica imovine svojih roditelja, bakina i djedova imovina podijelila se ravnomjerno među njihovom djecom, znači nema nekih zaostalih i neriješenih zamjeranja. Sve je čisto kao suza.

Čula sam, naravno, slične priče kako su se tamo neka braća posvađala oko kuće i više ne razgovaraju, kako je nečija mama ostala bez roditeljskog stana zbog nekog daljnjeg rođaka i slično. Ljudi o tome pričaju jer im je to očigledno važno, a i tako im se valjda njihovi osobni problemi čine manjima. No, čitajući članak, kroz glavu mi je prošla misao kako u slučaju djece iz prošlih brakova i bivših žena cijeli taj stres oko nasljedstva se diže na n-tu potenciju.

Ja sam naime druga žena. Udala sam se za čovjeka koji iz prvog braka ima kćer. Ona je već odrasla, živi svoj život, a prilikom rastave s prvom ženom moj suprug je poslušao dobar savjet svog odvjetnika da se dogovore o raspodjeli imovine. Jer u slučaju imovinske parnice oboje gube, samo odvjetnici dobivaju. Tako je i bilo. Dogovorili su se oko podjele imovine. Bivša supruga je dobila njihov zajednički stan i nešto u novcu. Ostale nekretnine su ostale mom suprugu.

Supruga sam upoznala na druženju sa zajedničkim prijateljima. Zaljubili smo se, ušli u brak i dobili djevojčicu. Postala sam druga žena. Moje dijete i njena polusestra su bliske, imaju zajedničke interese i čini mi se da se dobro razumiju i vole. Mojoj djevojčici je njena seka uzor što mi je jako drago jer je B. uspješna mlada žena i točno zna što želi od života. Ali da dođemo do te točke, prošlo je nekoliko godina, mnogo razgovora i puno razumijevanja.

B. je dugo trebalo da se pomiri s činjenicom da tata ima novu ženu i dijete. Više nije imala svu njegovu pažnju, nego ju je morala dijeliti s još dvije osobe. Isto tako, moj suprug, kao vlasnik uspješnog biznisa, nije oskudijevao u novcu. Za vrijeme našeg predbračnog druženja, a posebno u braku, stekla sam dojam da njegova okolina misli da sam ušla s njim u brak iz interesa. To jest kao sponzoruša.

Skoro sve se poklapalo: on imućan, stariji, ja mlađa, zgodna. Osim par sitnica. A to je da sam u trenutku upoznavanja s mužem imala završen fakultet, karijeru i vlastiti stan. Oduvijek smo imali odvojene budžete, imamo i sad. Pošto on ima obavezu prema svojoj kćeri iz prvog braka, ja ne želim znati koliko odvaja za nju. To je njegova stvar. Znam da mu je to važno i ne želim se petljati u to.

Istovremeno mom djetetu i meni ništa ne nedostaje. Imamo sve što nam treba. Kad smo se iz mog stana odlučili preseliti u veći stan, a opterećena osjećajem da me smatraju sponzorušom, shvatila sam da je vrijeme da ozbiljno popričamo o nekretninama i nasljedstvu. Da se dogovorimo u slučaju svih mogućih situacija. Ja sam smatrala da je fer da sve što je moj suprug stekao u braku s prvom ženom (nekretnine koje su mu ostale nakon rastave) pripadne njegovoj kćeri iz prvog braka, a ono što nas dvoje zajednički stvaramo sada i u budućnosti će pripasti našoj kćeri. To mi se čini fer i objektivno, mislim da je to win-win situacija za sve.

Možda će Vas zanimati
sama si je kriva

Muževa kćer je dobila osjećaj sigurnosti za budućnost, kao i moja kćer. Ono što mi je zapravo bilo najvažnije u tom dogovoru oko nekretnina jest da moje dijete izbjegne obilaženje sudova sa svojom polusestrom. Ne želim joj priuštiti svađanje, osjećaj izdaje i odbačenosti, kako to već ide u takvim slučajevima. Ne želim da se među njima dvjema razvije neprijateljstvo i mržnja. To nikome ne želim, a kamoli svom djetetu. Želim da se slažu i da se druže cijelog života. Da se međusobno pomažu i vole. Jer ona joj je najbliži rod i nakon naše smrti jedina poveznica s nama.

Piše: čitateljica Lorena

Foto: Pixabay

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh