Upravo čitate
Moj odnos s novcem-Sanda Mešinović

Moj odnos s novcem-Sanda Mešinović

Sanda Mesinovic

Razgovarali smo o novcu sa Sandom Mešinović, prije marketinškom stručnjakinjom, danas instruktoricom kundalini joge, iz Banja Luke, koja živi u Beogradu, a radi diljem svijeta.

ŽIN: Sanda, što je novac za tebe, što ti predstavlja?

Da si me to pitala prije osam godina, rekla bih ti da mi je novac neophodan da bih se kao biće, ali i kao žena, osjećala potpuno ostvareno, uspješno, sigurno i sretno. Ukratko, rekla bih ti onu ustaljenu krilaticu: Srećan si ako imaš dovoljno novca da je kupiš. Međutim, danas, nakon osam godina duhovnih spoznaja, lične transformacije i propitivanja načina razmišljanja i uvjerenja, znam da je novac energija, da od njega ne zavisi naša sreća, nego naprotiv – imamo ga onoliko koliko smo u stanju da sačuvamo sopstvenu energiju, da promijenimo uvjerenja, da ostanemo fleksibilni da mijenjamo životne pravce i ono šta želimo da radimo (jer nas ne zanimaju iste stvari sa 20 i sa 40 godina) i dopustimo sebi da finansijski rastemo.

ŽIN: Kako bi opisala svoj odnos s novcem? Mijenja li se kroz godine, kako vrijeme prolazi?

Odgojena sam kao i skoro svi na Balkanu – samo vrijedno radi i uči škole pa je onda uspjeh zagarantovan, samo težak i naporan rad donosi i mnogo novca, novac ne pada sa neba, itd. Suštinski moj odnos sa novcem je bio kakva su bila kolektivna uvjerenja o novcu. Novac je u našoj tradiciji okarakterisan i kao prokletstvo, ili ga imaju samo oni koje rade od jutra do sutra ili oni koji su nasljedstvom ostvarili veće bogatstvo, nikako sopstvenim idejama i snagom i negdje, duboko, a postojalo je i uvjerenje da ako imate previše novca nešto loše će vam se sigurno desiti.
Tokom godina rada i iskustva u raznim kompanijama jako sam dobro mogla da uočim ovaj kolektivni način razmišljanja bez obzira na godine i iskustvo koje neko ima u hijerarhiji. Svi su plašili da imaju mnogo novca. Moj odnos s novcem se nije mijenjao kako sam bivala starija, naprotiv počeo se mijenjati isključivo kada sam pogledala van kutije odgoja i kada sam dozvolila samoj sebi da odredim svoju vrijednost, a ne da budem žrtva kolektivne stihije.

ŽIN: Na što najviše trošiš, u što ulažeš/investiraš, štediš li za sebe?

Obzirom da sam odrasla u Bosni i svjedočila i ratnim događanjima, počela sam da radim jako rano. To je nekako definisalo moje ciljeve i želje kasnije. Svoj prvi pravi posao sam dobila u 15. godini u video klubu, bio je raspust i zaradila sam sebi džeparac za ljetovanje. Kada se sve ustabililo, a ja već završila faks i počela da radim, najviše novca sam ulagala u putovanja i na ono što sam mislila da nikada neći imati – lijepu frizuru, kozmetiku, odjeću, obuću, automobil, samostalni život. Bila sam mlada i ove stvari nekako imaju primat kada ste mladi. Počela sam da živim sa 21 godinu samostalno i mislim da je to jako bitno za svaku osobu. Vrlo rano sam naučila sopstvenoj novčanoj odgovornosti i planiranju. Posljednih 20 godina najviše novca ulažem na lične edukacije, sama sam finansijski isplatila dva fakulteta i dio postdiplomskih studija, kasnije edukaciju za kundalini yoga učitelja koja je potpuno novi fakultet od 5 godina i traje i danas, i neprestano ulažem u radionice, edukacije, seminare. Vlasnica sam dvije polise osiguranja sa štednjom skoro 7 godina, nisam kreditno opterećena i imam vlastiti automobil. Potpuno se samostalno izdržavam i neprestano ulažem u sebe. Ja sam sebi najveća investicija i posao.

ŽIN: Koji bi bio tvoj savjet mlađoj sebi?

Da se odvaži pratiti srce. Srce je uvijek podržano od Boga i nema šanse da posao ne uspije ako se pustite. Raditi u korijenu riječ ima radost, znači, ono što bismo trebali dati svijetu i od toga ostvarivati materijalnu vrijednost i treba da nas čini radosnim. Napustivši posao koji sam neizmjerno voljela nakon 14 godina karijere, shvatila sam da u srcu ima mjesta za još više radosti, još više uzbuđenja i još više izražavanja nego smo ga navikli. Mlade ljude bih ohrabrila da istraže upravo taj dio srca. Šta mi pričinjava radost? Šta bih radio/radila do kraja života iznova i iznova? Kada novac ne bi postojao, šta bi bila moja razmjena sa drugima?
Univerzumu su potrebni samo ti vaši odgovori, ostalo prepustite njemu.

ŽIN: Razgovarate li ti i tvoj partner otvoreno o novcu, imate li zajednički budžet?

Prvi put u životu imam partnerstvo koje je u potpunosti usklađeno na umnom, tjelesnom i duhovnom nivou. Velikim radom na sebi i čišćenjem svoje sjenke i uvjerenja, dopustila sam da mi u život uđe podržavajući partner. Partner koji zaista vidi moju dušu, sa kojim je ogoljenost i intima dio rasta i sa kojim prolazim dalju spoznaju sebe i kao žene i kao biznis žene. Novac jeste tema o kojoj se razgovara, usklađujemo sopstvene i zajedničke želje, podržavamo jedno drugo kada je potrebno i finansijski i ohrabrivanjem razvoja punih potencijala. Partneri moraju imati iste ciljeve i moraju u najbitnijim vrijednostima biti slični, da bi dugoročno opstali i funkcionisali. Ako su partneri dijametralno različiti po pitanju pogleda na novac, ciljeve, ulaganja, zajedničke aktivnosti, budućosti, jako teško će se usklađivati. To usklađivanje će se uvijek ogledati i u materiji, odnosno toku novca.

ŽIN: Idu li duhovnost i novac zajedno?

Naravno. Naša vrijednost je naša energija. Što veća energija u nama to više novca i blagostanja. Količina materijalnog ne ogleda se samo u novcu, već i udejama, podršci, otvorenim vratima, poklonima, popustima, koje dobijamo svakodnevno i direktno je rezultat vašeg mira, stabilnosti, fokusa, prihvatanja ličnih sposobnosti i uopšte se ne kosi sa Božijim i planom vaše Duše. Ono što je bitno jeste da dozvolite novcu da bude samo alat, da odlazi i prolazi, da se ne identifikujete sa njim, odnosno kada ga shvatite kao ogledalo vas u najljepšem smislu, prestaje da bude neprijatelj. To vam mogu potvrditi na osnovu sopstvenog iskustva – moji današnji prihodi su daleko veći, stabilniji, dolaze jako lako i podržano. Razlog tome je moj unutrašnji mir i spoznaja da radim upravo ono što mi predstavlja radost bez obzira na ishod. Takav način razmišljanja i djelovanja ne opterećava energiju, naprotiv, oslobađa je da se umnožava i širi.

ŽIN: Što je prema tvom iskustvu presudno za eksploziju biznisa, rast prihoda?

Ima jedna predivna rečenica od Robina Šarme koja ide ovako:

Možda će Vas zanimati
Selma Prodanovic

Kada je dijete dobro u tenisu, a loše u matematici, roditelji obično angažuju instruktora matematike. Ja bih angažovao instruktora tenisa.

Ne gubite vrijeme na ono što vam ide teško, pratite ono što vam ide lako. Lakoća je drugo ime za autentičnosti i uspjeh.

 

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh