Nika Gulin

Ne smatram se financijski pismenom osobom (što se trudim promijeniti) i gotovo nikada u životu nisam štedjela jer sam uvijek vidjela da mogu s novcem učiniti nešto bolje što će mi donijeti užitak. Najčešći princip je bio – što zaradim, to i potrošim.

Trenutno novac za mene najprije predstavlja sredstvo koje mi omogućava egzistenciju i pazim da uvijek najprije zadovoljim osnovne potrebe (stanarina, režije, hrana). No, to prije samo par godina u studentskim danima naravno nije bilo tako i ponekad sam sklapala kraj s krajem i kasnila s režijama i ne imala što za jesti zadnji tjedan u mjesecu. 😀 No, mislim da je to sve dio mog odrastanja i ne žalim ni za čim jer je sve vrijedilo.

Kad sam počela raditi prije 2 godine (i potpuno se makla s obiteljskog budžeta), razvila se odgovornost da prvo zadovoljim osnovne egzistencijalne potrebe, pa da onda mogu trošiti na svoje gušte. Tako je otprilike i sada. Nakon što zadovoljim egzistencijalne potrebe, gotovo sav preostali novac trošim na svoje užitke koji mi zaista predstavljaju zadovoljstvo. U mom su slučaju to su putovanja, dobra hrana i dobra zabava.

U ove protekle 2 godine nisam štedjela ama baš ništa. Činila sam to na neki način svjesno jer sam se zaista željela izguštati pod parolom ”Kada ako ne sada!” i računala sam da će mi se s vremenom prihodi povećati pa da će mi tada biti ipak malo lakše odvajati novac sa strane.

Sada sam napokon došla do točke da razmišljam o budućnosti i da promišljam na koji način mogu pametnije ulagati u svoju budućnost. Da se razumijemo, mislim da se nikad neću odreći svojih užitaka (koji su ponekad možda iracionalni, barem po nekima), ali osjećam da je vrijeme da počnem mudrije raspoređivati svoje prihode i početi ulagati u budućnost. Nisam još sasvim sigurna koji je najpametniji način da to učinim, tako da se izrazito veselim ovom projektu i savjetima onih koje su iskusnije i pametnije od mene! 🙂

 

Nika (26)