Upravo čitate
Moj odnos s novcem-Marijana Glavaš

Moj odnos s novcem-Marijana Glavaš

Marijana Glavas

Što je novac za vas?

Novac je resurs. Resurs kojim nabavljam ono što mi je potrebno za postizanje ciljeva, sredstvo neophodno za život u suvremenom svijetu. Što možemo bez novca? Ništa. Voljeli ga ili ne, treba nam. I to je to. Novac i ja nismo u ljubavnom odnosu, ali bez njega se ne može.

Novac znači mogućnost života kakav želimo, ali i sposobnost da damo svoj doprinos životima onih koji imaju manje. Sve je dobro dok osoba nije luda za novcem. Tu su već problemi. Upoznala sam ljude koji sve oko sebe gledaju kroz prizmu novca. To su nesretni ljudi.

 

Što Vam danas predstavlja, a što je predstavljao u prošlosti?

Odgovor je vrlo jednostavan. Slobodu. I prije i sada novac predstavlja slobodu.

Novac = sloboda i bolja kvaliteta života. Danas je za sve potreban novac pa i za zdravlje. Ako imate novca, niste prisiljeni raditi stvari u kojima ne uživate, a to odmah znači i manje stresa u životu, manje problema, a više zadovoljstva.

 

Je li kroz godine postojala razlika u načinu na koji gledate na novac i kako se prema njemu odnosite?

Postojala je razlika kako gledam na novac, ali ne i kako se odnosim prema njemu. Mlađa ja je mislila da je novac potreban za sreću. Danas znam da sreća ne ovisi o novcu, nema tog novca koji može kupiti sreću, ali je dobro imati ga za lagodniji život.

Uvijek sam se odgovorno odnosila prema novcu. Tu je i odgoj igrao ulogu. Imala sam od koga pokupiti šprancu postupanja s novcem. Zahvalna sam na tome jer danas imam lijep život, suprug i ja nemamo kredite, trošimo kad zaradimo, ne prije toga. Sve se posložilo i sad smo u mogućnosti više trošiti na uživanje u životu.

 

Na što najviše trošite?

Život u Hrvatskoj nije jeftin, dobar dio novca odlazi na zadovoljavanje svakodnevnih potreba i na djecu. Ulažem u biznis, obvezno priuštim putovanja. Kreativnost u meni nikad ne spava pa volim raditi na unapređenju životnog prostora, uvijek osmišljavam nešto novo, unapređujem, nadograđujem.

 

Štedite li za mirovinu? Ako da, kad ste počeli i ako ne, zašto ne? 

Štedim, ali nisam definirala namjenu. Da li će to biti za mirovinu ili za nešto drugo, vidjet ćemo što će život donijeti.

 

Imate li oporuku i sređeno sve papirnato oko imovine?

S obzirom da planiram još dugo živjeti, to je tema koja je još daleko od mojih sretnih misli.

Možda će Vas zanimati

 

Ulažete li? Ako da, u što i kad ste počeli (vlastiti, tuđi biznis, nekretnine, edukacija…)?

Uvijek ulažem u nešto: u biznis, edukacije, uređenje doma, putovanja… Uvijek ispred sebe imam neke projekte, nikad ne mirujem, a svaki projekt zahtijeva i određena ulaganja.

 

Savjet mlađoj sebi ili što biste drugačije

Po pitanju novca sam sve odradila kako treba pa bih mlađoj sebi samo poručila GO GIRL!

A po pitanju svega ostalog, dala bih si par savjeta: ne zamaraj se kretenima i tuđim mišljenjima, bježi od ljudi kojima je u životu važan samo novac, više cijeni sebe.

 

Marijana, 45

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh