Što je novac za vas?

Prije bih odgovorila da je novac tlaka, ali posljednjih godinu dana polako osvještavam da novac kao novac nije ništa osim energije i sredstva plaćanja, a mi smo ti koji mu lijepimo etikete, sukladno svojim uvjerenjima. Sad uviđam da novac znači slobodu, sigurnost, rasterećenje, uživanje i mogućnost da mijenjam stvari s kojima se ne slažem. Zato novac je za mene definitivno sloboda i ljubav. Ne možeš ga imati ako ga ne voliš.

 

Što Vam danas predstavlja, a što je predstavljao u prošlosti?

U prošlosti je bio kamen spoticanja, sa svim onim uvjerenjima da ga je teško zaraditi, da ne pada s neba, da se za njega treba mučiti… sad je to kroz godine i iskustvo postalo nešto sasvim drugo. Pretvorilo se u mogućnost, mogućnost da ostvarim milijun stvari… i gledam to uvijek na način – što ću s toliko i toliko novca moći učiniti, kupiti, pokrenuti, ostvariti, pomoći kreirati. Novac nije više cilj, sad je sredstvo pomoću kojeg nešto lakše realiziram.

 

Je li kroz godine postojala razlika u načinu na koji gledate na novac i kako se prema njemu odnosite?

O da i to jako velika. Prije sam robovala novcu, sve sam gledala kroz tu prizmu koliko će me koštati, imam li dovoljno da odem na tu kavu i čega ću se morati odreći ako potrošim na izlazak ili kupnju ili putovanje. Sad shvaćam da ništa nije skupo, samo je stvar imamo li mi dovoljno za to ili ne. Postavim si pitanje – što trebam odraditi da bih si mogla nešto priuštiti. I apsolutno sam naučila da ne mijenja novac ljude na bolje ili gore, već ono što mogu učiniti s njim i što ne mogu učiniti bez njega.

 

Na što najviše trošite? (biznis, putovanja, djeca…)

Biznis, uvijek pronalazim nešto novo što mogu unaprijediti na svom portalu i u to ulažem, zato to ne bih ni nazvala trošenjem već ulaganjem.

 

Štedite li za mirovinu ako da kad ste počele ako ne zašto ne?

Još uvijek ne, smatram da previše živimo u budućnosti i starosti, a premalo u sada i ovdje. A to nije smisao. Barem ne za mene. Naša obveza je da sami sebi svojim razmišljanjem i radom omogućimo dobar život sad, a ne da cijeli život hrmbamo za neku tamo ugodniju starost, jer što ako? Što ako je ne doživimo a mladost smo proveli u konstantnom odricanju i žrtvi. To nije smisao našeg putovanja na ovoj planeti.

 

Imate li oporuku i sređeno sve papirnato oko imovine?

Nemam oporuku, jer planiram još dugo živjeti, te o tome planiram razmisliti kad budem imala djecu, što se tiče imovine, tu imam sve riješeno papirnato. Situirana sam.

 

Ulažete li, ako da u što i kad ste počele (vlastiti, tuđi biznis, nekretnine, edukacija…)

Ulažem u svoj posao i razmišljam se odvažiti dogodine ulagati u vrijednosne papire, to me oduvijek privlačilo i već imam iskustva s dionicama, tako da u budućnosti se vidim i na tom polju, a kako budem rasla i poslovno i financijski razmišljat ću i o nekretninama, to dolazi s vremenom po meni nekako logički.

S APortalom sam započela prije skoro četiri godine. S obzirom na to da je to online & ongoing job, zahtjeva mnoga znanja s različitih područja (novinarstvo, marketing, grafika i dizajn, prodaja itd) i konstantnu edukaciju na tim poljima. Meni je to nešto normalno i gledam to s veseljem i vrlo sam otvorena za ulaganje u seminare, alate, korištenje novih aplikacija i sustava itd.

 

Savjet mlađoj sebi ili što biste drugačije

Ne brini mala, sve će biti dobro. Koliko god zeznula, eksperimentirala, zabrljala – SVE se posloži i riješi. Samo je promjena konstantna i to je dar.

Zato opusti se i kreni! Istražuj, uživaj, postavljaj pitanja, zabavi se, budi svoja, pomiči vlastite granice, ne pristaj na kompromise u kojima gubiš sebe i nikad, ali nikad ne odustaj.

 

Marija Klasiček, 34 godine