Moj odnos s novcem-Mara Majstorović
Trenutno čitate
Moj odnos s novcem – Mara Majstorović

Moj odnos s novcem – Mara Majstorović

Avatar
novac

ŽIN: Što Vama predstavlja novac?

Mara: Kao ženi, davno mi se svidio jedan citat o novcu austrijskog književnika i satiričara M.G. Saphira koji je rekao: Novac je kao žena, da bi ga sačuvao trebaš se baviti njime, inače će usrećiti drugoga!

Bilo kako ga poimali, za neke je on dragocjena vrijednost, za druge je samo sredstvo kojim kupuju druge stvari, za neke pak kapital ili motivacija. Moramo priznati da je značajno prisutan u svačijem životu i oko njega se sve vrti. Meni osobno, i kad ga imam previše ili mi ponekad nedostaje, ne predstavlja smisao života jer bila sam i u jednoj i u drugoj situaciji, no što sam starija itekako razumijem da je dobro imati ga, znati njime upravljati i raspolagati.

ŽIN: Mijenja li se Vaš odnos s novcem kroz godine?

Mara: Ovisno o ulogama koje sam igrala s godinama; dijete, studentica, supruga, majka, poduzetnica, trenerica, mijenjale su mi se i vrijednosti, ali i odnos s novcem. No jedno je ostalo konstanta. Iz bilo kojeg izvora da mi je pristizao, u sebi sam njegovala dobre misli o novcu i nikada nisam živjela u strahu od neimaštine iako sam bila u prilici biti bez primanja.

Misao je ponekad važnija od samoga novca i po meni je ona istinski kapital u svakom poslu i životnim okolnostima. Možda baš zato nikada nisam oskudijevala i nekako mi je novac uvijek i pristizao. Znate, misli kreiraju naše stavove, riječi i postupke pa nije jednako kada pomislimo i na glas izgovorimo: Ne mogu si to priuštiti ili se zapitamo: Kako bi si to mogla priuštiti? Jedno je stav, a drugo poziva na akciju i prisiljava vas da otkrijete rješenje. Nije isto kada si kažemo: Novac mi nije važan i novac me ne zanima ili kad smatramo koliku moć novac uistinu ima.

Zato je dobro spoznati, uz sve uloge koje kroz život igramo, i ulogu i važnost novca, što se nažalost ne uči u školi.

 

ŽIN: Na koji način spajate novac i duhovnost?

Mara: Duhovnost je stanje kojemu se teži, a novac je potreba i alat bez kojeg teško preživljavamo u materijalnom svijetu. Mnogi se ljudi, nažalost, poistovjećuju s novcem i brojkama na žiro računu, žive u raznim uvjerenjima koja ih sve dublje i dublje odvode u ovisnost o materijalnom i u dužničko ropstvo. Drugi pak grcaju u bogatstvu, a i dalje su siromašni i nesretni u duši, odaju se porocima i lošim navikama pa danas svjedočimo sve većem broju depresivnih i nesretnih ljudi.

Ako se s filozofskog stajališta zapitamo je li novac zlo ili dobro te imaju li bogati i siromašni dušu, doći ćemo do teze koju mnogi duhovnjaci promiču-da je novac energija itekako potrebna da bismo opstali i preživjeli, no isto tako upozoravaju da ne trebamo zaboraviti na ravnotežu u svemu i da posjedovanje novca ne isključuje i posjedovanje duše i obrnuto.

Osobno na novac gledam kao na alat kojemu mi dajemo energiju vlastitim uvjerenjima, mislima te znanjem kako njime upravljati i kako ga kanalizirati, a s duhovne strane to znači da se držim one mudre: Čini drugome ono što želiš da i drugi čini tebi.

Kad je zarada u pitanju, smatram da su moje vrijeme i znanje vrijedni i da za to trebam biti i adekvatno novčano nagrađena, dok s druge pak strane rado volontiram i pomažem drugima da spoznaju loša uvjerenja i otkriju vlastite vrijednosti s kojima će se širiti ta dobra energija dalje i povratno donijeti mnoge druge prilike za zaradu i dobar i zdrav osjećaj svima.

Istina je da svaki put kad radimo za druge radimo i za sebe. Zato je svijest o duhovnosti i energiji novca jednako važna kao i znanja koja dobivamo u klasičnom obrazovanju. Polazna osnova podizanja razine svijesti o novcu je svakako spoznaja da postoji svijet obilja i da novca ima samo ga treba znati privući u svoj svijet vrijednosti. Sve to možemo spoznati kroz osobni rast i razvoj te koliko je dobro biti ne samo ambiciozan, već i produhovljen čovjek.

Um i tijelo bez duše i onih vrijednosti koje hrane dušu kao što su: zahvalnost, dobrobit, ljubav, povjerenje, nada, odvest će nas u siromaštvo duha, koje pak gotovo uvijek vodi u začarani krug životnih i poslovnih lekcija iz kojih ćemo sigurno naučiti da duhovno obilje nosi i materijalno obilje. Zato što ako imate to znanje u sebi sigurno ćete imati i novčanih prilika oko sebe.

 

ŽIN: Mislite li da novac i opraštanje imaju veze jedno s drugim?

Više
Kako Posuditi Novac Min

Mara: Naravnoo. Jer kad spoznamo da treba raditi ne da bi zaradili novac, već da bi naučili sve o sebi i o životu, iste sekunde oprostit ćemo si sve svoje propuste i prilike kojima smo povrijedili sebe ili druge i svima koji su nas povrijedili. Ne možemo biti hrabri dok smo ljuti na druge i na iskustva s kojima smo bili zakinuti ili osiromašeni, ne možemo ići u posao i u život s povjerenjem ako i dalje sumnjamo u druge i u svima vidimo prijetnju i konkurenciju, ne možemo voljeti novac ako mrzimo ljude zbog kojih smo ga izgubili ili bili prisiljeni zarađivati.

Oprostom mijenjamo kemiju u našem neurološkom i mentalnom sklopu, ali i u tijelu te smo otvoreniji  novim prilikama i mogućnostima. Prihvaćanjem da smo imali iskustvo koje nas je usmjerilo i podarilo lekciju kako da drugi put budemo bolji, oprezniji, sigurniji u sebe, možemo hrabro krenuti u novu poslovnu i životnu avanturu, inače ostajemo u svojim sumnjama, strahovima, nemoći okrivljavanju, mržnji, ljutnji i nemiru i neoprostu te u zoni komfora u kojoj ne vidimo druge perspektive.

 

ŽIN: I za kraj, što mislite da je najvažniji cilj u životu?

Mara: Naučiti da novac radi za nas, a ne mi za njega. To možemo jedino hrabro slušajući svoju strast, radeći ono što volimo, prihvaćajući iskustva, radeći na sebi i za druge te neodustajanjem i ne skidanjem pogleda sa zadanog cilja.

Najvažnije je naučiti biti strpljivi i staložen, kontrolirati svoje misli, znati balansirati i pratiti znakove na putu, podizati ljestvice uvijek stepenicu više, usuditi se štedjeti i investirati te s tako dobrom energijom možete uspjeti i zaraditi dovoljno za napredak u životu i u poslu.

Kontakt: Mara Majstorović, vlasnica tvrtke Lotus media, www.samopozitivno.com; mara@lotusmedia.hr

Foto: shhhefica.com

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice