Upravo čitate
Moj odnos s novcem – Josipa Maslač Petričević

Moj odnos s novcem – Josipa Maslač Petričević

Josipa Maslač Petričević

ŽIN: Što je novac za vas?

Josipa: Novac je sredstvo koje omogućuje funkcioniranje u realnim životnim okolnostima i postaje privilegija u iznimnim situacijama kao što je bolest. Novac je samo alat. Odvest će te gdje god poželiš, ali neće zamijeniti tebe kao vozača. -Ayn Rand

ŽIN: Što Vam danas predstavlja, a što je predstavljao u prošlosti?

Josipa: U prošlosti je bio potreba za ulaganjem u biznis i školovanje, a danas otvara mogućnost za putovanje i koristim sve privilegije koje mi daje da si život napravim kompletnijim i ispunjenim i omogućim si sve što mi pričinjava zadovoljstvo.

ŽIN: Je li kroz godine postojala razlika u načinu na koji gledate na novac i kako se prema njemu odnosite?

Josipa: Godine sazrijevanja donose i drugačiju percepciju. Uvijek sam poštovala novac i moram reći da sam u mladosti isključivo gledala kako ga uložiti i oplemeniti. Danas gledam puno mirnije i zrelije i shvaćam životnu prolaznost i druženju s djecom, unucima i prijateljima jer me to usrećuje i ispunjava.

ŽIN: Na što najviše trošite (biznis, putovanja, djeca…)?

Josipa: Putovanja, djeca i biznis… Upravo tu radim balans i mislim da uspijevam u tome.

ŽIN: Štedite li za mirovinu? Ako da, kad ste počeli, ako ne, zašto ne?

Josipa: Štedim za mirovinu i to radim od kad poslujem jer dio novca odvajam i tu sam baš disciplinirana.

ŽIN: Imate li oporuku i sređeno sve papirnato oko imovine?

Josipa: Kroz neke situacije sam prošla životnu školu tako da se danas sve zna. Sva imovina papirnato razrađena i s djecom obavljeni razgovor oko nasljeđivanja. Ja to moram papirnato odraditi. Ove godine sam riješila i grobno mjesto jer ne želim svojoj djeci ostaviti nikakve nepoznanice ni obaveze.

ŽIN:Ulažete li, ako da u što i kad ste počeli (vlastiti, tuđi biznis, nekretnine, edukacija…)?

Josipa: Od svoje 19. godine ulažem u vlastiti biznis i tako već 36 godina. Oduvijek sam bila kreatorica svog posla i vremena. Privatno poduzetništvo je izazov, obaveza i privilegija.

Možda će Vas zanimati
univerzalni osobni dohodak

ŽIN: Savjet mlađoj sebi ili što biste drugačije

Josipa: Žao mi je mlađe sebe zbog svih stresova, strahova, nespavanja… Sve će proći, ali potrebno je s mirom jednako staloženo pristupiti i uspjehu i neuspjehu.

 

Josipa Maslač Petričević, josipa@naftalina.hr

Razgovarala: Kristina Ercegović; kristina@zaokret.com, urednica portala

 

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh