Josipa Maslač Petričević

 

Što je novac za vas?

Novac je sredstvo koje omogućuje funkcioniranje u realnim životnim okolnostima i postaje privilegija u iznimnim situacijama kao što je bolest. „Novac je samo alat. Odvesti će te gdje god poželiš, ali neće zamijeniti tebe kao vozača”. Ayn Rand

 

Što Vam danas predstavlja, a što je predstavljao u prošlosti?

U prošlosti je bio potreba za ulaganjem u biznis i školovanje, a danas otvara mogućnost za putovanje i koristim sve privilegije koje mi daje da si život napravim kompletnijim i ispunjenim… I omogućim si sve što mi pričinjava zadovoljstvo.

 

Je li kroz godine postojala razlika u načinu na koji gledate na novac i kako se prema njemu odnosite?

Godine sazrijevanja donose i drugačiju percepciju. Uvijek sam poštovala novac, i moram reći da sam u mladosti isključivo gledala kako ga uložiti i oplemeniti. Danas gledam puno mirnije i zrelije i shvaćam životnu prolaznost i druženju s djecom, unucima i prijateljima jer me to usrećuje i ispunjava.

 

Na što najviše trošite? (biznis, putovanja, djeca…)

Putovanja, djeca i biznis… Upravo tu radim balans i mislim da uspijevam u tome.

 

Štedite li za mirovinu ako da kad ste počele ako ne zašto ne?

Štedim za mirovinu i to radim od kad poslujem jer dio novca odvajam i tu sam baš disciplinirana.

 

Imate li oporuku i sređeno sve papirnato oko imovine?

Kroz neke situacije sam prošla životnu školu tako da se danas sve zna… Sva imovina papirnato razrađena i s djecom obavljeni razgovor oko nasljeđivanja… Ja to moram papirnato odraditi. Ove godine sam riješila i grobno mjesto jer ne želim svojoj djeci ostaviti nikakve nepoznanice ni obaveze.

 

Ulažete li, ako da u što i kad ste počele (vlastiti, tuđi biznis, nekretnine, edukacija…)

Od svoje 19. godine ulažem u vlastiti biznis i tako već 36 godina. Oduvijek sam bila kreatorica svog posla i vremena. Privatno poduzetništvo je izazov, obaveza i privilegija.

 

Savjet mlađoj sebi ili što biste drugačije

Žao mi je mlađe sebe zbog svih stresova, strahova, nespavanja… Sve će proći, ali potrebno je s mirom jednako staloženo pristupiti i uspjehu i neuspjehu.

 

Josipa, 56 godina