Upravo čitate
Moj odnos s novcem – Ivana Matić

Moj odnos s novcem – Ivana Matić

Ivana Matić

Ivana Matić žena je iza Women in Adria, brenda koji povezuje ambiciozne žene, koje grade karijeru u korporativnom svijetu, javnom sektoru ili grade vlastiti biznis.

Ivana kaže: Biznis sam pokrenula jer mi je nedostajalo informacija koje me zanimaju i ženskih uzora. Sad imam to i puno više.

ŽIN: Ivana, mnogi kažu da poduzetništvo ne poznaje spol. Naravno mame poduzetnice ga itekako poznaju. Iz tvog iskustva koje su točno razlike ženskih i muških biznisa?

Ivana: Razlika je upravo u odnosu prema novcu. Dobra strana poduzetnica je što one preuzimaju kalkulirani rizik jer se tradicionalno mislilo da su žene risk- averse. Zbog toga su naši biznisi stabilni na duge staze, no kod nas nema brzog rasta. Muški biznisi brzo rastu, preuzimaju veće rizike, ali zbog toga i više propadaju. Ako govorimo o ženama koje imaju novac slobodan za ulaganje, one su odlične investitorice u ženske biznise jer vide potencijal i prilike koje muškarci s kapitalom jednostavno ne vide. To je i za očekivati jer svatko prije ulaže u ono što mu je blisko.

ŽIN: Koji bi ti savjet dala ženama u pogledu novca?

Ivana: Moju generaciju je upropastila Carrie Bradshow iz TV serije Seks i grad i njezine cipele. Kad ona kaže I know where my money is i misli na ormar. Da se frustracije rješavaju šopingom, koja glupost. I onda smo sve bile slobodne ići u šoping. Sjećam se da sam stres na poslu rješavala kupovinom, daj odmah u tri boje. Zamisli da su pričale o tome koji biznis pokrenuti ili kamo uložiti novac. Naravno da su nam važne i cipele i da dobro izgledamo, ali ne samo to po cijeli dan. Mislim da su danas serije ipak malo kvalitetnije. Ovo o čemu govori portal Žene i novac, poduzetnice uglavnom i rade. Ja kad sam pokrenula biznis više mi nije palo na pamet da uđem u dućan u kupujem stihijski. Imaš manje, ali se osjećaš ispunjenije. Samo što moramo raditi pametnije.

ŽIN: Tvoja najbolja odluka vezana na novac je?

Ivana: Pokretanje vlastitog biznisa.

ŽIN: Tvoja loša novčana odluka?

Ivana: Previše novca u ormaru.

Možda će Vas zanimati
Mara Doljak

ŽIN: Na koji način ti štediš i ulažeš trenutno?

Ivana: Uplaćujem treći stup mirovinskog kao i životno osiguranje i upravo tražim druge opcije za sebe i ostale poduzetnice, a najviše ulažem u sebe i svoj biznis.

 

Ivana Matić, ivana@womeninadria.com, www.womeninadria.com

 

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh