Ena Rajic

 

Što je novac za vas?

Novac je za mene energija.

 

Što Vam danas predstavlja, a što je predstavljao u prošlosti?
Danas novac za mene predstavlja prijatelja s kojim se, bez grča u želudcu, opraštam te kojega s radošću i otvorenih ruku dočekujem svaki mjesec. U prošlosti je za mene predstavljao upravo to – grč u želudcu, izvor stresa, opreza i konstantne brige.

 

Je li kroz godine postojala razlika u načinu na koji gledate na novac i kako se prema njemu odnosite?

Da, kada sam čula da je i novac “samo” energija, a ne “tamo neko” nedostižno sredstvo razmjene rezervirano za one privilegirane – moj se odnos prema njemu promijenio. Također, kada sam se otvorila za mogućnost da ne moram skapavati od umora i teškog rada da zaradim za nisku ili prosječnu plaću – počela su mi u život dolaziti iskustva i prilike koje su mi to uvjerenje opovrgavale.

Danas znam da je promjena disfunkcionalnih uvjerenja o novcu nužna za dobar odnos s njim. Ako netko zna da o njemu mislite i pričate loše, velika je vjerojatnost da se neće htjeti družiti s vama. Isto je i s novcem.

 

Na što najviše trošite? (biznis, putovanja, djeca…)

Najviše trenutno trošim za troškove življenja, a najviše ulažem u vlastito brendiranje.

 

Štedite li za mirovinu ako da kad ste počele ako ne zašto ne?

Štedim na više strana svaki mjesec. Iskreno, ni jednu od tih štednji nisam fokusirala na mirovinu, no štedim za stvaranje financijske slobode, recimo. Imam 25 godina i nemam pojma što će biti s mojom mirovinom i hoću li je uopće dočekati i primati kao moji baka i djed ili roditelji za nekoliko godina – stoga štedim za stvaranje izvora pasivnih prihoda.

 

Imate li oporuku i sređeno sve papirnato oko imovine?

Moram priznati da u svojim dvadesetim tek počinjem razmišljati kako želim provesti život pa mi pisanje oporuke još nije na pameti, a i nemam još svoje imovine tako da… (kroz smijeh) Dug je put ispred mene.

 

Ulažete li, ako da u što i kad ste počele (vlastiti, tuđi biznis, nekretnine, edukacija…)

Koristim ZABA investicijsku uslugu “ZB link” pri kojoj Banka prima zahtjeve klijenata za izdavanje, otkup i/ili zamjenu udjela u UCITS fondovima i/ili podfondovima UCITS fonda kojima upravlja ZB Invest. Počela sam s ovom vrstom štednje prije otprilike dvije godine. Jednog dana namjeravam uložiti i u nekretnine te uskoro i u vlastiti biznis.

 

Savjet mlađoj sebi ili što biste drugačije

Sebi bih savjetovala da nastavim rušiti ostatak negativnih uvjerenja o novcu te da osjećam manje grižnje savjesti dok ga trošim.

 

Ena, 25 godina