Upravo čitate
Moj odnos s novcem – Ena Rajić

Moj odnos s novcem – Ena Rajić

Ena Rajic

ŽIN: Što je novac za vas?

Ena: Novac je za mene energija.

ŽIN: Što Vam danas predstavlja, a što je predstavljao u prošlosti?

Ena: Danas novac za mene predstavlja prijatelja s kojim se, bez grča u želudcu, opraštam te kojega s radošću i otvorenih ruku dočekujem svaki mjesec. U prošlosti je za mene predstavljao upravo to-grč u želudcu, izvor stresa, opreza i konstantne brige.

ŽIN: Je li kroz godine postojala razlika u načinu na koji gledate na novac i kako se prema njemu odnosite?

Ena: Da, kada sam čula da je i novac samo energija, a ne tamo neko nedostižno sredstvo razmjene rezervirano za one privilegirane, moj se odnos prema njemu promijenio. Također, kada sam se otvorila za mogućnost da ne moram skapavati od umora i teškog rada da zaradim za nisku ili prosječnu plaću-počela su mi u život dolaziti iskustva i prilike koje su mi to uvjerenje opovrgavale.

Danas znam da je promjena disfunkcionalnih uvjerenja o novcu nužna za dobar odnos s njim. Ako netko zna da o njemu mislite i pričate loše, velika je vjerojatnost da se neće htjeti družiti s vama. Isto je i s novcem.

ŽIN: Na što najviše trošite (biznis, putovanja, djeca…)?

Ena: Najviše trenutno trošim za troškove življenja, a najviše ulažem u vlastito brendiranje.

ŽIN: Štedite li za mirovinu ako da kad ste počele ako ne zašto ne?

Ena: Štedim na više strana svaki mjesec. Iskreno, nijednu od tih štednji nisam fokusirala na mirovinu, no štedim za stvaranje financijske slobode, recimo. Imam 25 godina i nemam pojma što će biti s mojom mirovinom i hoću li je uopće dočekati i primati kao moji baka i djed ili roditelji za nekoliko godina. Stoga štedim za stvaranje izvora pasivnih prihoda.

 

ŽIN: Imate li oporuku i sređeno sve papirnato oko imovine?

Ena: Moram priznati da u svojim dvadesetima tek počinjem razmišljati kako želim provesti život pa mi pisanje oporuke još nije na pameti, a i nemam još svoje imovine tako da…(kroz smijeh) dug je put ispred mene.

 

ŽIN: Ulažete li, ako da, u što i kad ste počeli (vlastiti, tuđi biznis, nekretnine, edukacija…)?

Možda će Vas zanimati
Iss 9875 07359

Ena: Koristim ZABA investicijsku uslugu ZB link pri kojoj banka prima zahtjeve klijenata za izdavanje, otkup i/ili zamjenu udjela u UCITS fondovima i/ili podfondovima UCITS fonda kojima upravlja ZB Invest. Počela sam s ovom vrstom štednje prije otprilike dvije godine. Jednog dana namjeravam uložiti i u nekretnine te uskoro i u vlastiti biznis.

 

ŽIN: Savjet mlađoj sebi ili što biste drugačije?

Ena: Sebi bih savjetovala da nastavim rušiti ostatak negativnih uvjerenja o novcu te da osjećam manje grižnje savjesti dok ga trošim.

 

Ena Rajić, enarajicoffical@gmail.com, www.enarajic.com; YouTube: Ena Rajic Official

Razgovarala: Kristina Ercegović; kristina@zaokret.com, urednica portala

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh