Trenutno čitate
Mala škola investiranja – Kako pronaći novac u osobnom budžetu za štednju i investiciju?

Mala škola investiranja – Kako pronaći novac u osobnom budžetu za štednju i investiciju?

Tamara Vrhovec Sekač
Finax1

Vjerojatno ste se i sami zamislili i postavili si ovo pitanje, ako ne sami od sebe, onda kad se dogodilo nešto neplanirano i trebala su vam dodatna financijska sredstva koja jednostavno niste imali.

Nitko ne uživa u životu od plaće do plaće, moleći se da se perilica rublja ili hladnjak ne pokvare. Zasigurno bi vam bilo ugodnije znati kako su svi vaši troškovi za nadolazeće razdoblje pokriveni te da imate još dovoljno novca za neke neočekivane događaje. To nije nerealni cilj. Čak i naizgled manje promjene mogu vam u osnovi promijeniti život.

Pogledajmo kako.

Copy Of Flag

1. Pratite svoju potrošnju kroz osobni proračun

Ako želite ispravno posložiti svoje osobne financije, prvo trebate napraviti pregled onoga što trošite i na što točno.

Dakle, u prvoj fazi pokušajte voditi evidenciju svih svojih troškova barem jedan ili dva mjeseca. Iznenadit ćete se gdje trošite svoj novac i u kojim količinama. U današnje vrijeme za to vam neće trebati olovka i papir. Vremena su se promijenila; mobilna aplikacija vam može pomoći u praćenju vaše potrošnje ili se možete pouzdati u elektronski izvadak banke ako sve plaćate kartično ili bankovnim prijenosom.

Sljedeći korak je podijeliti svoje troškove na fiksne troškove, one koji se ponavljaju mjesečno i na koje se ne može značajno utjecati (npr. otplata kredita, najamnina, plaćanja energenata itd.) te promjenjive, koji mogu varirati iz mjeseca u mjesec (hrana, lijekovi, odjeća, hobiji i drugi).

Također, izračunajte i svoje ukupne mjesečne prihode. Ako ih se ne možete sjetiti, provjerite isplaćenu plaću ili bankovne izvode. Ne zaboravite ni dodati bilo koje prihode od najma ili prihode iz drugih izvora. Dodavanjem svih vaših prihoda stvorit ćete prihodovnu stranu vašeg osobnog proračuna. Ako ne želite biti zaduženi, upravo ste pronašli granicu vaše najveće moguće potrošnje.

2. Postavite svoje prioritete

Prijeđite stavku po stavku rashoda i razmislite želite li je povećati, smanjiti ili je u potpunosti ukloniti. Sigurno ćete pronaći troškove bez kojih se kvaliteta vašeg života neće promijeniti.

Ako imate kredite s kamatnom stopom većom od 5 %, razmislite o njihovoj konsolidaciji ili prijevremenoj otplati. Vjerojatno ćete imati puno više prostora za poboljšanja u dijelu varijabilne potrošnje, stoga tamo provedite više vremena.

Ako ste se iznenadili što ste tijekom mjeseca potrošili stotine kuna na beskorisne stvari, razmislite o tome kako taj novac bolje iskoristiti.

U slučaju da ne štedite redovno, pronađite mjesto za štednju u vašem proračunu. Čak i po cijenu rezova u drugim područjima.
Ako uspijete smanjiti mjesečne troškove za 600 kn (80 eura) i odlučite uložiti taj iznos, za 20 godina imat ćete otprilike 45 291 €. Nakon 30 godina, redovno mjesečno ulaganje od 80 € procjenjuje se na otprilike 111 761 €. To je značajan rezultat ako ga zamislite kao uštedu manju od 3 € tj. 20-tak kuna dnevno, zar ne?

Finax

Pokušajte sagledati sve svoje troškove na ovaj način. Smanjenje proračuna ne mora biti bolno. Ako, na primjer, mjesečno potrošite 300 kn (40 eura) na kavu s prijateljicom, možete uvelike smanjiti taj iznos i još uvijek uživati u kavi: jednom u kafiću, jednom kod vas, jednom kod kolegice…

3. Pokušajte automatizirati, ono što se može automatizirati

Nakon što napravite proračun, odredite si pravila koja ćete slijediti. Ne oslanjajte se na pamćenje. Najbolje bi bilo postaviti izravna terećenja ili trajne naloge za redovna ponavljajuća plaćanja poput štednje i ulaganja, plaćanja energenata, telekomunikacijskih troškova itd.

Redovna plaćanja automatizirat će vaše potrebe za stalnim pregledom (ili ignoriranjem) vaših financijskih obveza i ciljeva. Nitko ne želi svaki mjesec razmišljati o tome može li si priuštiti svu otplatu zajma, o tome koliko novca zapravo trebaju uložiti u svoju budućnost ili hoće li im nešto preostati kako bi preživjeli do sljedeće plaće.

Više
životno Osiguranje Lehki

4. Počnite štedjeti i ulagati odmah

Ako vam ne preostane novca na kraju mjeseca, čim dobijete prihod, pošaljite ga na svoj štedni ili investicijski račun. S vremenom ćete naučiti kako se snaći s preostalim iznosom bez poteškoća. Radi se samo o pitanju prioriteta i navika.

Ako nemate fond za hitne slučajeve, idealno pokrivajući najmanje 6 mjeseci troškova, započnite ga. Bez fonda za hitne slučajeve čak i mala financijski izvanredna situacija bi mogla imati velike posljedice (kratkoročan gubitak prihoda, razbijen automobil itd.).

Sljedeći bi cilj trebalo biti ulaganje kako bi se osigurala veća mirovina ili radi drugih sličnih ciljeva poput kupnje nekretnine, izgradnje bogatstva ili štednje za djecu.

Bankovni štedni računi vam također mogu pomoći u financiranju vaših kratkoročnih ciljeva. Na primjer, ako planirate veće troškove za pola godine (npr. kupnja Božićnih poklona ili zimski odmor), najbolji način je postupna štednja potrebnih sredstava unaprijed.

Problem s ovakvom vrstom štednje je što ne možete računati na aprecijaciju vašeg novca, već upravo suprotno, s vremenom sredstvima u banci smanjuje se kupovna moć radi inflacije. Trenutno su kamatne stope u bankama, pa čak i na štednim računima, jednake nuli. Jedini razlog zašto se ti računi koriste je odvajanje novca od tekućeg računa kako vas gledanje na stanje na vašem tekućem računu ne bi zavelo na razmišljanje da možete potrošiti više nego što si u stvari možete priuštiti.

5. Redovito pregledavajte proračun

Budžetiranje će vam pomoći u razjašnjavanju vlastitih financijskih i životnih prioriteta. Međutim, oni se s vremenom mijenjaju, tako da ćete svaki proračun prije ili kasnije morati prilagoditi vašoj trenutnoj situaciji.

Promjene u vašem dohotku, uplatama ili vašim potrebama i ciljevima znače da ćete morati ponovo proći cijeli postupak. Znam da ovakav dublji pogled na osobne financije često zvuči odbojno već na prvu jer ne želimo “prevrtati“ svaki novčić, ali govoreći iz iskustva, mogu vas uvjeriti da će drugi put biti puno lakše i zabavnije. Upravo ovaj postupak pomoći će vam da svoje financijske prilike sagledate realnije i dobijete uvid kojim djelom vašeg osobnog proračuna možete upravljati efikasnije. Izdvojena sredstva onda možete uložiti i početi stvarati sigurniju budućnost. Korak po korak.

Foto: Finax, Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
15
Konkretno
2
Motivirajuće
7
Nejasno
2
Za podijeliti
0
17 komentara
 • Odlične preporuke kako se organizirati i “stvoriti” višak, kakav-takav. E sada željno iščekujem korake kuda s tim viškom. Budući su kamate u bankama nikakve, kako pametno usmjeriti novac koji mogu “stavljati sa strane”?

  • Draga Ana, puno hvala na komentaru. Već sljedeći tjedan slijedi novi tekst. Želja nam je čitateljicama što više približiti investiranje i mogućnosti oplođivanja novca. Preporučam Vam da nam se priključite u četvrtak 18.9 u 9h na live webinaru na Žene i novac na ovu temu gdje ću probati odgovoriti na sva pitanja koja bi Vas mogla interesirati. Lp, Tamara.

 • Možete li pojasniti o kakvom se ulaganju radi ( 600 kuna mjesečno za 20 godina daje 45000 eura). Krenula bi odmah s takvim ulaganjem.

  • Poštovana Lidija, radi se o izračunu dobivenom putem modeliranih portfelja Finax-a. Kako se varijable mijenjaju ovisno o vremenskom razdoblju i visini novca kojeg ulažete možete sami pogledati na https://www.finax.eu/hr/lp/invest. U drugom odaberite npr. stvaranje bogatstva, a u 3. koraku nastavite mjesečne pologe na 80€, razdoblje na 20 godina te gore lijevo pomaknite “točku” u desno na 100% dionice 0% obveznice. Više o Finax-ovim portfeljima i nama kao robo-savjetniku možete čuti u četvrtak u 9h u live webinaru s Kristinom. Ukoliko imate još kakvih pitanja slobodno mi se javite direktno putem maila. Lp, Tamara

 • Odlicno napisan clanak… vrlo konkretan i odmah primjenjiv.
  Ono sto bi dodala, a netko moze reci da nije ista tema jest da se pokusa traziti drugi posao. Zasto drugi posao? Prvenstveno zato jer kod promjene posla ste u poziciji traziti vecu placu. Tko god vas zaposljava, a zna da imate posao ce biti spreman platiti ‘premium’ za prelazak. Kod promjena poslova ‘skacu’ vam i prihodi. Ako ostajete u istoj firmi bit ce s vremenom promaknuca, ali uglavnom sa malim porastom primanja. Za promjenu posla treba hrabrosti i ne kazem da je lako, ali sreca prati hrabre, zar ne?
  Dodatno, kod promjene posla ucite puno vise novih stvari nego u slucaju da ostajete u istoj firmi. Sa svakim novim znanjem raste i vasa cijena na trzistu.
  Samo hrabro! 🙂

 • Super clanak! Pomogao bi i mali riječnik investiranja da svatko zna razumijeti da li je ono sto mu se nudi zaista dobra prilika ili ne i koliko je riskantno ulaganje.

 • Vrlo korisni savjeti koje i sama primjenjujem. Moje iskustvo je da nekako troskovi, zelje i potrebe rastu proporcionalno sa prihodima i lako je skliznuti u dugove i manjkove. Pametno odvajanje i stednja uz princip “pay yourself first” mogu dugorocno omoguciti mnogo divnih uspomena i iskustava koji ce trajati duze od kratkotrajnog efekta spontanog shoppinga…

 • Odlican clanak, s jasnim i lako upotrebljivim prakticnim savjetima. Kad se sve, ali bas SVE stavi na papir, onda to poprima neku sasvim drugu formu, rekla bih “zivu”.
  Ja npr. imam naviku od 1.1. u kasicu stavljati samo kune, i svaki dan sve placati papirnatim novcanicama. 1.12 otvaram kasicu i to bude fond za bozicne poklone! Skupi se tu podosta “nevidljivog” novca, i ovom jednostavnom metodom sam izbjegla zaduzivanje u to doba kad je sve privlacno
  Ima nacina, uvijek, samo treba definirati cilj i biti strpljiv!

  • Draga Glorija, puno hvala na komentaru. Veseli me čuti da Vi već primjenjujete planiranu štednju za božićne poklone 🙂 ! Dokazano je da se puno lakše pridržava planirane štednje i investicije kad imate jasan cilj. Lp, Tamara

 • Koristan članak, ja sam o financijama sve morala naučiti sama, no zato sad djecu tlačim s tim. Počela sam ih još u srednjoj školi vući sa sobom u banku. Ove bi teme trebale biti dio obveznog kurikulama u školama.

  • Draga Gordana, hvala na komentaru. Cilj nam je povećati financijsku pismenost širokim masama, a najviše bi bilo potrebno usaditi “zdrave financijske navike” djeci i mladima. Život im može dobiti totalno drugi smjer ako im usadimo neke vrijednosti i navike u ranoj dobi. Lijepo je čuti da ste Vi to prepoznali i da se trudite svoju djecu financijski osvijestiti. Lp i puno sreće, Tamara

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice