Upravo čitate
Lekcija o novcu moje bake Ruže

Lekcija o novcu moje bake Ruže

Lekcija o novcu

Danas do edukacije o novcu i upravljanju novcem možemo vrlo lako doći. Dovoljno je samo utipkati prave riječi u sveznajući Google ili otići na Youtube. Otići na konferenciju, platiti tečaj ili kupiti knjigu. I nitko ne može reći da se nema gdje informirati. Pitanje je samo na koji način želimo naučiti lekciju.

Ja sam tip koji voli pročitati knjigu i otići na konferenciju. Ako slušam ipak moram i zapisati jer tako lakše pamtim, pa onda volim poslije nakon nekog vremena to ponovno pročitati. Ali najviše učim iz lekcija, onih životnih, i to svojih. Uopće ne učim na tuđim greškama i lekcijama.

Moja lekcija o novcu koja me najviše razbudila i dala razmišljati dogodila se prošli tjedan.

Prošli četvrtak, 07.11.2019., u poslijepodnevnim satima umrla je moja baka Ruža u 95. godini života. Žena koja je cijeli život radila, većinu života bila poduzetnica (vodila je svoju mesnicu), sve nas othranila, brinula se o unučadi, dijelila savjete i mudrosti, i koja je umrla onako kako je htjela, sretna, u miru i tišini u svome krevetu u svojoj kući.


Gdje je novac u tome svemu?

Sjeti se čovjek svega u tim situacijama, sam ili te prisjete drugi, ali dvije stvari su mi baš dale razmišljati. Prva stvar su životne lekcije o novcu koje me naučila kroz svoje životne priče:

  • Žena treba voditi financije u kući, ako smije i može od muža naravno. Ona baš kao i nije smjela ali je na kraju ipak sve vodila. Tu je lekciju naučila jer je dida dosta pio, a kako su vodili mesnicu u nekoliko navrata su ostali bez dnevnog utrška.
  • Nikad ne diži kredit, to je zlo. Za sve što ti treba skupljaj novce i štedi, u protivnom ti ne treba. Kada smo kupili stan na kredit hajde to je nekako i prožvakala, kaže razumije današnju situaciju. Ali na dugačko i naširoko mi je objašnjavala zašto nisam trebala dići HBOR-ov kredit za pokretanje biznisa. Tada je imala 92. godine.
  • Žena mora biti dotjerana i držati do sebe. To znači biti lijepo obučena, imati čistu kosu i napravljenu frizuru. I barem jedan put godišnje na 15 dana otići u toplice (bez 15 dana ne vrijedi?). Na to se ne troši to je ulaganje u sebe. Nisu to neki novci, govorila je, a ženi puno znače da se osjeća dobro. Baka se nikada nije šminkala, imala je lice kao beba, mazala se plavom Niveom i u 80 i nekoj još radila trbušnjake ?
  • Radi sam s gotovinom. Pusti kartice, sve su to navlakuše. Ako nemaš novaca potrudi se i zaradi i nikada ne kupuj na dug. Nema od toga mirnog sna. Baka je “penziju” primala na ruke od poštara koji je dolazio kući. Daj ti meni sinko moju lovu, broji naglas preda mnom, a ja ću još jednom poslije tebe da budem 100 % sigurna.
  • Žena mora imati svoje novce za koje muž ne zna. Skupljaj i odvajaj pomalo, za nešto što želiš ili za ne daj Bože. Gradi si svoju polako sigurnost da ne budeš ovisna o nikome.

Ali najviše me iznenadila druga stvar. Baka je intenzivno štedjela za dan kada će napustiti ovaj svijet! Svi smo znali da od svoje mirovine ona štedi ali ne i za što štedi.

Nedugo prije nego je umrla objasnila je mojoj teti (svojoj kćeri) i mojoj mami s kojom je živjela) da je uštedjela novce za sve troškove koji se tiču njene smrti, a i malo za neka se nađe da one imaju. Pa su tako u jednoj kuverti bili novci za sve troškove ukopa, u drugoj za karmine, u trećoj za sve što treba kupiti za kod kuće kada ljudi budu dolazili izjaviti sućut, i novac na tekućem račun s punomoći za tetu i mamu. Na svaki mogući trošak je mislila kako ne bi dovela u lošu financijsku situaciju ostatak obitelji kada nje više ne bude. Sve lekcije o novcu koje sam navela i koje je imala za nas sažela je u ovu zadnju lekciju. Pobrini se za sebe ali i za druge, samo tako ćeš biti sretan. A ona je bila.

Koliko god mi se to morbidno činilo na početku kada sam čula da štedi za dan kada će umrijeti tek sam tada shvatila koliko je financijski bila osviještena moja baka. Kada sagledam kako je živjela život, zadovoljna sa svim usponima i padovima, financijski slobodna, ni sebi ni drugima dužna, tek sada vidim kojeg money gurua sam imala u svom životu.

Hvala ti bako!

Možda će Vas zanimati
životno osiguranje

 

Piše: Blaženka Mičević, blazenka.micevic@agrodet.hr, www.agrodet.hr

Foto: Ingram Image

 

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh