Upravo čitate
Kupujemo li djeci materijalne stvari zbog osjećaja vlastite vrijednosti? – Njima trebaju osjećaj sigurnosti i podrška

Kupujemo li djeci materijalne stvari zbog osjećaja vlastite vrijednosti? – Njima trebaju osjećaj sigurnosti i podrška

obitelj

Osobno mislim na novac nikako ne može kupiti ljubav. Ali – može li se novcem kupovati stvari da bi izrazio brižnost i ljubav?

Ili bolje rečeno, kupujemo li voljenim osobama materijalne stvari da bi zapravo kupili osjećaj vlastite vrijednosti u svojim pa i njihovim očima?

ljubav ili novac

Priča ide ovako.

Mladi bračni par useli u novi stan kupljen na kredit. On paralelno gradi privatni biznis. Financije – rollercoaster. Mladi bračni par su djeca nenamirenih, neizreguliranih roditelja koji danas debelo gaze 50-e, ali su i dalje ona mala nenamirena djeca, željna roditeljske pažnje i ljubavi.

Danas, ta ista djeca u tijelu odraslih osoba (roditelja), žele pomoći svome djetetu i čine sve u najboljoj namjeri sa željom da djeci kupe nešto od namještaja jer ne možeš jesti na šanku, što ćeš ako ti netko dođe u goste, a ti nemaš servis za 12 osoba…

I pri tome kupuju na rate, opterećuju svoj budžet iznosima koje vjerojatno ni nemaju, a sve da bi se ono malo dijete u njima osjećalo dobro, korisno i vrijedno.

Govoreći jezikom nekih pripadnika starijih generacija, ako ti nisam dao i osigurao stan/kuću/auto ili Villu Mariu, nisam ništa napravio. Nisam dobar roditelj. Ja ne vrijedim.

Zgrada

Ne bi li bilo lijepo da od roditelja dobiješ stan? Kuću? Auto? Vikendicu? Što god… I kreneš u svoj život bez kredita? Ulažeš u znanja, iskustva, uspomene koje ćeš sutra pričati svojoj djeci?

Pa tko to ne bi volio!

Ali – što djetetu treba? Trebaju li mu auto i stan?

NE. Treba mu roditelj. Treba mu kontakt, roditeljska prisutnost, osjećaj da je roditelj tu za njega bez obzira na sve okolnosti, mane i vrline.

Roditelji I Dijete

Treba mu osjećaj sigurnosti, osjećaj viđenosti i doživljaj vlastite vrijednosti koji razvija kroz blizak i podržavajući odnos s roditeljima. Potporu. Podršku. Zagrljaj. Osjećaj tu sam za tebe i volim te kakav god da jesi. Prihvaćam te.

Možda će Vas zanimati
žena I Muškarac

Novac može kupiti lijepe stvari i uspomene. Ali nikad ne može kupiti ljubav.

I nikad ne može kupiti duboki osjećaj pripadnosti i međusobne povezanosti.

Nije važno tko je od nas roditelj, a tko dijete, ili sve navedeno.

Nije važno koliko tko ima godina, kako je odgojen ili kako je odgajao svoje dijete ili djecu.

Važno je da se u trenutku spoznaje da može bolje i da postoji bolje potrudimo dati ljubav. I nije teško jer je duboko u sebi svi nosimo.

Ljubav uvijek možemo dati. I kada dajemo ljubav mi postajemo bogatiji. Na svakoj razini svoga bića. Naš život postaje duboko ispunjeniji i kvalitetniji. Međuodnosi dublji, ljepši i VRIJEDNI življenja.

Piše: Anita Radičev; anita.radicev@gmail.com

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh