Kupujemo li djeci materijalne stvari zbog osjećaja vlastite vrijednosti? - Njima trebaju osjećaj sigurnosti i podrška
Trenutno čitate
Kupujemo li djeci materijalne stvari zbog osjećaja vlastite vrijednosti? – Njima trebaju osjećaj sigurnosti i podrška

Kupujemo li djeci materijalne stvari zbog osjećaja vlastite vrijednosti? – Njima trebaju osjećaj sigurnosti i podrška

Anita Radicev
obitelj

Osobno mislim na novac nikako ne može kupiti ljubav. Ali – može li se novcem kupovati stvari da bi izrazio brižnost i ljubav?

Ili bolje rečeno, kupujemo li voljenim osobama materijalne stvari da bi zapravo kupili osjećaj vlastite vrijednosti u svojim pa i njihovim očima?

ljubav ili novac

Priča ide ovako.

Mladi bračni par useli u novi stan kupljen na kredit. On paralelno gradi privatni biznis. Financije – rollercoaster. Mladi bračni par su djeca nenamirenih, neizreguliranih roditelja koji danas debelo gaze 50-e, ali su i dalje ona mala nenamirena djeca, željna roditeljske pažnje i ljubavi.

Danas, ta ista djeca u tijelu odraslih osoba (roditelja), žele pomoći svome djetetu i čine sve u najboljoj namjeri sa željom da djeci kupe nešto od namještaja jer ne možeš jesti na šanku, što ćeš ako ti netko dođe u goste, a ti nemaš servis za 12 osoba…

I pri tome kupuju na rate, opterećuju svoj budžet iznosima koje vjerojatno ni nemaju, a sve da bi se ono malo dijete u njima osjećalo dobro, korisno i vrijedno.

Govoreći jezikom nekih pripadnika starijih generacija, ako ti nisam dao i osigurao stan/kuću/auto ili Villu Mariu, nisam ništa napravio. Nisam dobar roditelj. Ja ne vrijedim.

Zgrada

Ne bi li bilo lijepo da od roditelja dobiješ stan? Kuću? Auto? Vikendicu? Što god… I kreneš u svoj život bez kredita? Ulažeš u znanja, iskustva, uspomene koje ćeš sutra pričati svojoj djeci?

Pa tko to ne bi volio!

Ali – što djetetu treba? Trebaju li mu auto i stan?

NE. Treba mu roditelj. Treba mu kontakt, roditeljska prisutnost, osjećaj da je roditelj tu za njega bez obzira na sve okolnosti, mane i vrline.

Roditelji I Dijete

Treba mu osjećaj sigurnosti, osjećaj viđenosti i doživljaj vlastite vrijednosti koji razvija kroz blizak i podržavajući odnos s roditeljima. Potporu. Podršku. Zagrljaj. Osjećaj tu sam za tebe i volim te kakav god da jesi. Prihvaćam te.

Više
Muškarci I Kućanski Poslovi

Novac može kupiti lijepe stvari i uspomene. Ali nikad ne može kupiti ljubav.

I nikad ne može kupiti duboki osjećaj pripadnosti i međusobne povezanosti.

Nije važno tko je od nas roditelj, a tko dijete, ili sve navedeno.

Nije važno koliko tko ima godina, kako je odgojen ili kako je odgajao svoje dijete ili djecu.

Važno je da se u trenutku spoznaje da može bolje i da postoji bolje potrudimo dati ljubav. I nije teško jer je duboko u sebi svi nosimo.

Ljubav uvijek možemo dati. I kada dajemo ljubav mi postajemo bogatiji. Na svakoj razini svoga bića. Naš život postaje duboko ispunjeniji i kvalitetniji. Međuodnosi dublji, ljepši i VRIJEDNI življenja.

Foto: Pexels

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
1
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice