Trenutno čitate
Koliko ti je često prazan novčanik? Imamo li strah od imanja novca?

Koliko ti je često prazan novčanik? Imamo li strah od imanja novca?

Avatar
prazan novčanik

Poduzetništvo i novac

Tema novca te uvijek sustigne u životu, bilo da si u poduzetništvu ili nisi. Kad imaš svoj biznis, nekako brže dođeš do nje. Ili ne znaš zaraditi dovoljno, ili previše trošiš, ili ne štediš, ili ne znaš multiplicirati, ili ne znaš upravljati i sto drugih uvjerenja koja možemo imati u vezi novca.

Posebno teme novca i naših uvjerenja o novcu dođu na red kad se magična cifra na računu, za većinu ljudi, veže za (ne)uspjeh. I mene je tako strefilo što s 27 godina nisam imala barem 10 000 eura ušteđevine, što nakon prve godine poslovanja vlastite firme nisam postigla finansijske ciljeve, što nikako da uredovnim svoja finansijska primanja, što sam u dugovima, i što nikako da dostignem svoj san o finansijskoj slobodi.

Uvjerenja o novcu

Sve je ovo počelo izlaziti na površinu kad sam počela kopati po svojim uvjerenjima o novcu. Ništa nisam posebna, većina nas ima barem nešto od ovog. Financijske edukacije nam stvarno trebaju u svakom smislu, posebno nama ženama. Naše majke su rjeđe zarađivale i upravljale novcem i generacijama nismo imale od koga učiti upravljanje novcem i formirati vezu s novcem.

Najinteresantnije je bilo kad sam počela definisati svoje obrasce ponašanja što se tiče novca. Jedan od obrazaca je bio da sam najčešće imala prazan novčanik. Uglavnom sam plaćala karticom jer čim bi podigla novac s bankomata, odmah bih našla gdje da baš taj iznos potrošim. Težim minimalizmu tako da nisam nikad trošila bezveze, uvijek je to bilo nešto ili za kuću, ili da platim račun, ili nešto drugo.

Primijetila sam da sam zapravo imala strah držati novac u novčaniku jer ću sigurno naći način da ga negdje potrošim. Sve sam nastojala plaćati karticom. Vjerovala sam da je najsigurnije kad je novac na kartici gdje ne mogu tako lako do njega.

Hipnoterapija

Kopajući po svom odnosu sa novcem uradila sam jednu sesiju hipnoterapije i prvo sjećanje na novac je bio moj džeparac za školu. U tom periodu djetinjstva, kad se zapravo i formiraju uvjerenja, moje prvo sjećanje na odnos s novcem nije bilo iz obilja. Novac i ja nismo počeli svoju vezu kako treba. Moji roditelji nisu bili u dobroj finansijskoj situaciji. Putovala sam u školu busom ili s tatom i tako provodila osam do devet sati van kuće. Za novac koji sam dobila mogla sam kupiti sendvič i sokić (tada je to bila jedna marka).

Pamtim čest osjećaj gladi ili žeđi i jedva čekanje da dođem kući. U tom periodu nisam nikad dobila sedmični džeparac ili mjesečni, već uvijek ta jedna marka za dan. Znala sam uštediti od poklona od rodbine da sebi nešto kupim, ali sam ih na kraju davala za knjige ili nešto što mi je trebalo za školu. Tako mi štednja nije predstavljala nagradu za dugoročno ustezanje, već nešto s čim sam pokrila neke neophodne stvari.

Otkrila sam još puno toga o svom odnosu s novcem samo iz iskustva džeparca, a da ne spominjem druge obrasce zbog osjećaja siromaštva ili brige za račune i sa deset godina. To je već za sljedeće tekstove. 😊

Više
zdravstveno osiguranje

Težnja obilju

Bilo da se odlučiš da svoj odnos sa novcem istražuješ sama ili uz pomoć nekog, sigurno je da se dosta odgovora krije u našim situacijama iz djetinjstva. Za sve koji teže životu u obilju, za kraj nekoliko pitanja:

  • Kako je počela tvoja veza sa novcem?
  • Koje ti je prvo sjećanje vezano za novac?
  • Šta je za tebe značio džeparac i kako si ga trošila?

 

Piše: Ajla Mulalić; info@invision.consulting

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
1
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice