Koliko sam „teška“ – Koja mi je neto vrijednost – Jesam li uopće u dugu?

Kalkulator Imovine

Našu neto vrijednost, u smislu neto vrijednosti imovine, nikad ne smijemo izjednačavati s vlastitom osobnom vrijednošću.

Kad nam krene po zlu, a hoće, bit će uspona i padova i u životu i u poslu, kad smo bez novaca ne smijemo misliti da ne vrijedimo kao osobe.

Naša najveća vrijednosti su naši talenti, vještine i znanja, to je naša najveća imovina koju nam nitko ne može uzeti i zato je to uvijek najbolje ulaganje.

Pripremili smo Vam jednostavan i koristan kalkulator da vidite koliko zapravo vrijedite u smislu koliko vam je neto vrijednosti imovine. Klikni za kalkulator.

Sjednite i razmislite te popišite i upišite vrijednost

Stana, auta, vikendice, eventualne ušteđevine, Vaše firme ako je imate (po kojoj cijeni biste je danas mogli prodati, okvirno zaista okvirno računajte EBITDA (bruto dobit prije oporezivanja i amortizacije puta 3 do 5),  investicija (dionice i dr) s jedne strane, a s druge strane upišite sve troškove/dugovanja/obveze koje imate od minusa po tekućem računu, preko duga po kreditnim karticama, gotovinskih, stambenih kredita, duga trećim osobama i slično.

Kalkulator Imovine

Razlika imovina minus obveze pokazuje Vašu neto vrijednost imovine. Bilancu Vašeg stanja na ovaj dan.

Tek ako su dugovi zaista veći od imovine Vi ste u pravom dugu. Dok to nije tako, dobro je.

Obveza/troškova će uvijek biti, zato je važno staviti fokus na prihode i na kretanje gotovine tzv. cash flow.

Možda će Vas zanimati

Dokle god imamo keš da pokriva tekuće troškove, sve je ok.

Dakle fokus na kreiranje izvora prihoda, imovine koja donosi novi novac.

Piše: Kristina Ercegović, urednica portala; kristina@zaokret.com

Foto: Unsplash

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh