Upravo čitate
Karma i novac – možemo li imati baš sve što poželimo?

Karma i novac – možemo li imati baš sve što poželimo?

energija novca

Karma i energija novca

Ova priča je univerzalna i nema pol, rasu, naciju, obrazovanje. Neću pisati o biznis planovima, delegiranju, troškovima, marketingu, prodaji. Pisaću o stvarima koje značajno utiču na naš život i novac, a dosta često nemamo pojma da imaju ikakve veze sa našim životnim dešavanjima i novcem. Pisaću o karmi i energiji novca. Pročitaćete šta sve može uticati na vaš novac i sve su primjeri iz prakse. Novac je energija i tačka.

Šta je karma?

Karma u prevodu znači ono što ćemo raditi i to što radimo ima svoju posledicu (dobru i lošu). Karma znači sudbina plus slobodna volja. Karma može biti dobra i loša. To što je neko inteligentan, lijep, bogat, zdrav itd. je dobra karma. Mogao bih pisati danima o karmi, ali nije to sad tema. Ključni faktor za sve u životu pa tako i za novac, jeste SREĆA.

Sreća je ključni faktor

Postoji jedan kiosk brze hrane na primorju koji radi fantastično. Možete vidjeti redove i do 50 ljudi u toku sezone kako čekaju . Konkurencija pored tog kioska i prekoputa njega nemaju ni blizu promete kao taj kiosk. Zašto taj kiosk toliko bolje radi od konkurencija? Nema bolju hranu, nema bolju uslugu, nema bolje cijene? Odgovor je jednostavan-SREĆA. Otvorili su i u drugom gradu brzu hranu,ista priča. Radi odlično,a ništa se ne razlikuje od ostalih.

Zaslužena sreća

On je prešao u veliku trgovinsku firmu i krenuo od najniže pozicije. Za samo godinu dana napredovao je četiri pozicije. To se nikada nije desilo u toj firmi jer da bi napredovali nije dovoljno da ste vrhunski zaposleni, već i da vam se oslobodi mjesto za napredovanje. Dakle velika sreća. Ovaj primjer je drugačiji jer osoba je puno radila, edukovala se i napredovala i zaista zasluživala napredovanje u karijeri. Međutim da se nijesu oslobađale pozicije rezultat ne bi bio ovako sjajan.

Sreća na čekanju

On je u prošlosti bio odličan radnik, ali je sporo napredovao, konstatno je bio nezadovoljan i frustriran. Zbog ogromnog stresa i nezadovoljstva se razbolio. Krenuo je da radi na sebi, a potom našao posao u potpuno drugoj branši. Sve se otvorilo, našao je mir, dobio je rezultate i novac. Ponekad trebamo naći pravi posao za nas i tu nas čeka sreća. Zapitajte se što volite da radite, možda vas tamo sreća čeka.

Nema sreće

Ona je vrhunski zaposlenik u trgovini. Obrazovana, dobra osoba, organizovana, vrijedna. Poznaje posao u prste od početka do kraja procesa, upravlja ljudima i spremna je da nauči sve što treba. Rezultati su očajni. Podmetanja, svađe, prevare, poniženja i konstantna frustracija sa neuspjesima. Dakle osoba ima sve za uspjeh, a rezultat je nikakav. Došli smo do razloga, a to je gordost i preziranje nesposobnih ljudi. Međutim poznajem ljude koji nose mnogo, mnogo više gordosti, a nemaju ovakvih problema. Jednostavno nema sreće. Idemo dalje na temu gordosti.

Gordost i novac

On je sposoban ima veliku firmu i sedam stanova, žena je takođe sposobna. Oboje kritikuju nesposobne, lijene i ljude bez velikih ambicije. Ona čak omalovažava ljude koji žive kao podstanari ili imaju stan na periferiji. Ona kritikuje, ne zato što su siromašni, već što nisu sposobni. Onda se prepuni čaša gordosti i upali se karma. Počinju da se dešavaju loše stvari, jedna za drugom i tako za godinu dana su izgubili firmu i sve nekretnine na bizaran način. Danas žive kao podstanari i na periferiji. Nemojte kritikovati i osuđivati druge koji nemaju ambiciju, lijeni su i nisu sposobni. Pomognite ako možete, ako ne možete onda pustite jer sve što osuđujemo može nam doći u život, bez obzira na naše bogatstvo, sposobnosti, pamet itd.

Možda će Vas zanimati
investiranje

Budite zahvalni

Zahvalnost je mnogo bitna. Zahvalite se za sve dobro u svome životu jer nije sve do vas, ima puno tu sreće i dobre karme. Nije namjera ovoga teksta da omalovaži vaš trud, rad, sposobnosti i odricanja jer to ima velikog uticaja na rezultat, ali ako ste osjetili ljutnju, namrštili se ili osjetili grč u stomaku, to znači da nosite gordost. Imamo je svi i treba da je osvijestimo i uklanjamo iz svoga života. Gordost nosi poniženje, to sam 100 % siguran, samo je pitanje kad prepunimo čašu, a za svakoga je različito. Dobijemo poniženje u poslu, partnerstvu, sa djecom ili na svakom polju.

 

Piše: Miloš Savović; terapeut iz Podgorice, Crna Gora, milos.savovic91@gmail.com

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh