Upravo čitate
Kale i kvasac – Nove potrošačke navike

Kale i kvasac – Nove potrošačke navike

šoping u koroni

Ovih dana, u okolnostima ograničenih poslovnih i socijalnih aktivnosti te radom od kuće i činjenicom da su uredske gablece zamijenili pravi kućni objedi, promijenile su se i naše navike kupnje i nabave potrepština. Koliko su se promijenile naše kupovne navike u odnosu na ono što kupujemo i kako kupujemo?

kupnja u korona krizi

Čitam neka istraživanja kupovnih navika koja govore da se prodaja higijenskih i dezinfekcijskih sredstava značajno povećala, ali i prodaja prehrambenih artikala u kategoriji cjenovno povoljnijih prehrambenih proizvoda. Tako je na talijanskom tržištu zabilježen pad prodaje teletine i konjetine te delikatesnih proizvoda, dok je povećana prodaja piletine i mesa kunića, s druge strane povećana je prodaja alkohola i to piva na uštrb šampanjca čija je prodaja pala za skoro 55 %.

Francuzi su povećali kupnju piletine, tjestenine, riže i brašna, Britanci konzervirane hrane, tjestenine. Značajan pad zabilježen je u dijelu kozmetičkih proizvoda, uz navođenje pada prodaje parfema za 60 %. Slično je i na ostalim tržištima pa tako i na hrvatskom tržištu te je i kod nas zabilježena značajnija potražnja za brašnom, tjesteninom, rižom, trajnijim mesnim prerađevinama i sl.

tjestenina

Iz svega proizlazi da su se potrošačke navike iz dijela budžeta koji se odnosi na luksuznije proizvode (želje) usmjerene uglavnom na dio koji se odnosi na potrebe. Naravno, razlog povećane prodaje osnovnih namirnica leži i u strahu te gomilanju zaliha ovih proizvoda u kućanstvima, dijelom u već sad vidljivom smanjenju prihoda, ograničenjima kretanja i slično, ali dijelom i u dostupnosti istih.

Redovi pred dućanima su i po nekoliko stotina metara, oni kupci koji su se na vrijeme dobro organizirali s dostavama te stvorili personalizirani odnos sa svojim OPG distributerima ili stričekom Matom vlasnikom malog kvartovskog dućana, spadaju u kategoriju pravih sretnika.

povrće

Prije nekog vremena u trgovine smo išli s listom namirnica koje nam uistinu trebaju, pa bi tome dodali ponešto na akciji jer je eto povoljno, pa onda još malo zbog gušta i zadovoljavanja potreba za luksuzom ili posebnih navika (posebna prehrana i sl.). Kad smo već kod posebne prehrane, prema prethodno navedenim činjenicama, izgleda da veliki dio nas odustaje od odustajanja od ugljikohidrata, što je bio trend kojem sam jedno vrijeme i sama bila sljedbenik.

Vratimo se dalje kupovnim navikama koje se očito mijenjaju u onome što kupujemo, ali i kako i koliko kupujemo. Kupujemo ciljano, bazirajući se na potrebama i malim luksuzima koje si možemo priuštiti. Tu sad dolaze na red kale iz naslova. Naime, mali proizvođači koji su se uspjeli organizirati ponudili su putem društvenih mreža cijeli spektar proizvoda i osim što rade na vlastitim poljima popodne još i dostavljaju svoju robu na kućni prag. Nije to lako, dostava ovog tipa je spora i dodatno košta pa su neki organizirali i taksiste u distribuciji i neka su, svi trebamo živjeti.

Zahvaljujući takvom jednom organiziranom proizvođaču cvijeća, uspjela sam neplanirano nabaviti prekrasni buket kala, po meni prihvatljivoj cijeni koja je daleko ispod one koja bi bila da sam istu kalu nabavila u nekom dućanu ili cvjećarni. Znači jedna karika u lancu distribucije je preskočena i dio ljudi je onemogućen u zaradi, zato koliko god me veseli moj buket kala, žao mi je cvjećarke koja nije zaradila svoj dio jer i ona mora živjeti.

kale

A sad malo o kvascu.

Možda će Vas zanimati
Kovceg S Novcem

Kvasac

Ovih dana nekoliko mojih dragih prijatelja žali mi se da ne mogu nabaviti kvasac jer ga jednostavno često nema u trgovinama. Rijetki su od nas prije ove pandemije pekli kruh kod kuće, a kamoli one divne perece, slance i druga peciva čije slike svakodnevno dobivam od svojih prijatelja koji se ponosno hvale svojim pekarskim sposobnostima.

kvasac

Iznenadili su me čak i oni koju su se izvlačili od kuhanja i pečenja. Eto, navike su nam se promijenile, jednostavno jer su nam mogućnosti drugačije, a mali sitni kvasac postao je simbol organiziranosti i snalažljivosti u ljudskoj sposobnosti prilagodbe novim, bolje rečeno obnovljenim, navikama.

Nadam se da će simbolika kvasca u rastu i povećanju volumena imati prave učinke u našem osobnom rastu jer smo živi svjedoci promjena kojima se prilagođavamo kako bi opstali. Tražimo dobro u svakoj situaciji i naći ćemo ga ako imamo vjeru i nadu. I naravno ako imate nešto kvasca viška, podijelite s onima kojim nemaju.  

Piše: Ivana Gabrić Markovinović; ivana_g@yahoo.com, diplomirana je ekonomistica s višegodišnjim iskustvom rada u marketingu te prodaji banaka i osiguravajućih kuća. Supruga je i majka dvoje male djece. S više vrsta izvora prihoda, netko je tko teme upravljanja novcem pokriva stručno te na temelju vlastitog primjera i iskustva.

Foto: Unsplash, Pixabay

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh