KAKO SAM NAUČILA DONOSITI TEŠKE ODLUKE?
Trenutno čitate
KAKO SAM NAUČILA DONOSITI TEŠKE ODLUKE?

KAKO SAM NAUČILA DONOSITI TEŠKE ODLUKE?

Maja Puskaric
kako naučiti donositi teške odluke

Svima nam se dogodi u nekom trenutku da moramo donijeti neku važnu odluku u životu. Nebitno je li to poslovna ili privatna odluka, ovo vam pitanje može pomoći: Što je najgore što se može dogoditi?

Članovi moje obitelji i oni koji su sa mnom radili, znaju moj odgovor na ovo pitanje: Možemo se razboljeti ti ili ja ili netko od članova naše obitelji i, ne daj Bože, umrijeti. Sve drugo zaista nije najgore što se može dogoditi!

Kada smo kao tri ravnopravne partnerice morale donijeti neku važnu poslovnu odluku, kao na primjer:

-Preseliti se u novi, veći i skuplji ured na boljoj lokaciji

-Zaposliti još jednu osobu u timu

-Investirati u novi software

-Riskirati i uložiti u nešto

Uvijek smo radile liste ZA i PROTIV. Unatoč tim listama, odluka je bila teška. Trebalo je prelomiti. Moje pitanje je uvijek glasilo: što je najgore što nam se može dogoditi?

Moje partnerice su često odgovarale: Otpast će nam neki klijenti i nećemo dobiti nove pa nećemo moći platiti najam/investiciju/kredit/novog člana tima.

Moj odgovor je uvijek bio isti: Ne. Najgore što nam se može dogoditi je da se netko od nas ozbiljno razboli.

Ako budu čitale ovaj članak, vjerujem da će se obje prisjetiti tih trenutaka i načina kako smo donosile odluke.

Prije malo više od dvije godine, naša obitelj se lomila pred odlukom preseljenja u drugu državu. Dobra ponuda za suprugov posao je bila na stolu. Osigurani stan i auto. Ta zemlja ima odličan sustav potpore za djecu s autizmom, što nam je bilo jako važno za našeg posebnog dječaka. S druge strane, kako će baš ON prihvatiti promjenu? Kako će se naše drugo dvoje djece snaći u novoj sredini? Hoćemo li naučiti njemački? Hoćemo li se uklopiti? Što učiniti? 

Pitala sam supruga: A što je zapravo najgore što se može dogoditi? Njegovi odgovori su bili:

-Pa, da ja ne budem zadovoljan s poslom ili da ne ostvarim očekivane rezultate.

-Da se naša djeca ne priviknu na novu kulturu i sredinu.

-Da ne savladamo njemački.

-Da djeca pate za prijateljima.

… (nastavi niz)

Više
Suvremena žena

Moj odgovor je opet bio isti.

Shvatili ste što želim reći, zar ne? Nakon što si iskreno odgovorite na pitanje – što je zaista najgore što se može dogoditi – postavite si i sljedeće pitanje: A što je najbolje što se može dogoditi? Zamislite najbolji mogući scenarij koji slijedi iza vaše odluke. Vrijedi li riskirati? Naravno!

Ako uložite i to se pokaže kao ne baš dobra odluka pa izgubite novac – analizirajte što je bio razlog i naučite iz toga.

Ako se preselite u novu sredinu, nebitno u novi grad ili državu, i to se ne pokaže kao dobar izbor zbog vas ili vaše obitelji – vratite se natrag otkud ste došli, analizirajte što se dogodilo i zašto te kakvu ste lekciju iz tog novog iskustva naučili. Možda ćete cijeniti više sredinu iz koje ste prvotno otišli ili ćete tražiti neku novu destinaciju za život, ovog puta malo pametniji.

Ako donesete neku krivu poslovnu odluku koja vas košta možda dobrog klijenta ili pola godišnjeg prihoda, analizirajte i izvucite važne lekcije koje ste naučili kako biste drugi put imali više parametara za donošenje odluke.

Kada prihvatite činjenicu da je zaista najgore što se može dogoditi gubitak zdravlja i, ne daj Bože smrt, te kada osvijestite u glavi najbolji mogući scenarij, sve između možete nazvati dobrim životnim lekcijama i iz njih nešto naučiti.

I sad vas opet pitam: što je zaista najgore što se može dogoditi?

Foto: Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
1
Nejasno
0
Za podijeliti
0

© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice