Upravo čitate
Kako preživjeti nadolazeću recesiju? Procijenite koliko će vam novca biti potrebno u narednom periodu

Kako preživjeti nadolazeću recesiju? Procijenite koliko će vam novca biti potrebno u narednom periodu

recesija

Ovih dana svi informativni kanali naravno usmjerili su se na informiranje građana o Corona virusu i svim povezanim aktivnostima. I koliko god željeli biti razumni i racionalni, dodatni strah izazivaju i činjenice da se smanjuje gospodarska aktivnost i da nam prijeti gospodarska recesija.

Recesije kao takve su uobičajene cikličke pojave u ekonomiji, koje se u određenim vremenskim razmacima pojavljuju i imaju svoje uzroke koji nisu uvijek isti. No u ovom slučaju uzrok recesije bi bio pandemijski virus za koji je neizvjesno koliku štetu u gospodarstvu može napraviti te koliko može trajati. Sve procjene koje trenutno daju ekonomski stručnjaci su da će se više moći reći i procijeniti kada se vidi tijek same pandemije.

Ako se suočavate s pojmom BCP (Business continuity plan) u svojim tvrtkama znate da se taj pojam odnosi upravo na planiranje aktivnosti na način da se procjene mogućnosti održavanja kontinuiteta poslovanja u situacijama kriza, a ja bih rekla da isti takav princip možemo primijeniti i na svoje osobne financije pokušavajući sagledati rizike i moguće ishode.

Ono što je razumno, i što mi osobno možemo napraviti sa svojim financijama, pokušat ću razložiti u nekoliko točaka. Napominjem da je univerzalne modele ponašanja jako teško dati jer naprosto svi nismo u istoj financijskoj situaciji, ne raspolažemo istom količinom novca na štednim računima, nije nam jednako neizvjestan tekući prihod, nemamo svi ista postojeća zaduženja…i obaveze. No od nekud treba početi.

Popišite prihode, štednju i imovinu

Svakako ako do sad niste sjeli i popisali svoje tekuće prihode, štednju i imovinu, sad je krajnje vrijeme. Procijenite kako bi se recesija mogla odraziti na vaše prihode koji bi od njih mogao biti smanjen i koliko. Procijenite koliko će vam uistinu novca biti dostupno u narednom periodu. Pretpostavite korake koje ćete morati napraviti slično kao to.

Procijenite koliko vam je novca potrebno za elementarno funkcioniranje

Što znači za fiksne troškove, režije, hranu i sl. Svakako plaćajte redovito sve troškove režija, te ostalih fiksnih troškova. Ukoliko je potrebno, smanjite varijabilne troškove pri tom mislim da će nam kućno kino biti dovoljno dobro za zabavu kao i wi-fi programi. Odlasci u restorane i druženja i tako su limitirana zbog širenja virusa. Dakle-smanjite nepotrebne troškove, otkažite sve one troškove koji se mogu suspendirati neko vrijeme.

Nemojte bacati hranu, organizirajte kućanstvo na način da planirate obroke i ostale troškove, gasite svjetla za sobom, zatvarajte vodu dok perete zube…koliko god trivijalno zvučalo imamo cijeli niz malih ušteda koje ne utječu na kvalitetu života, a dapače pozitivno utječe na zaštitu okoliša i naš budget.

Svaka recesija ima svoj vijek trajanja nakon koje slijedi oporavak tako da bi svako odricanje trebalo biti privremeno, ono što ne znamo koliko bi dugo trebalo trajati i kolike će posljedice ostaviti.

Nemojte prestati plaćati dugove i kredite na svoju ruku

Iako je vlada najavila dogovore s bankama i moratorije na plaćanja kredita do konkretnih prijedloga i uputa, nemojte samoinicijativno odustajati od plaćanja obaveza. Ukoliko uistinu izgubite posao, a nemate nikakve mogućnosti plaćanja obaveza, morate kontaktirati kreditora (Banku) i objasniti u kakvoj se financijskoj situaciji nalazite i zatražiti mogućnost dogovora oko daljnjeg plaćanja. Banke često već imaju određene mogućnosti olakšane otplate kredita bilo kroz moratorij, (a to znači da se dogovorite da se neko vrijeme ne plaća aniutet djelom ili u cijelosti) ili reprogram što se odnosi na mogućnost da se produlji rok otplate kredita ili promijene neki drugi uvjeti kako bi se smanjila rata kredita i na taj način olakšala otplata.

Aktivacija budžeta za nekoliko mjeseci bez prihoda

Ukoliko imate budžet za nekoliko mjeseci bez prihoda (o tom smo budžetu pisali i govorili na našim predavanjima kao o budžetu za premošćivanje) i ostanete bez posla, pravo je vrijeme za njegovu aktivaciju.
Koliko god zvučalo paradoksalno, provjerite možete li raditi kakav dodatni posao, naravno ne sad dok traje opasnost od pandemije, nego u periodu oporavka, kada sama opasnost prođe i kad se ekonomska aktivnost počne oporavljati.

Iskoristite vrijeme za usavršavanje i istraživanje unutar vlastite kuće i mogućnosti koje daje Internet.

Što ako sam investirao/la?

A sad malo i za one koji su investirali na tržištu kapitala, a koji prateći financijska tržišta ovih dana uočavaju drastičan pad burzovnih indeksa, pad vrijednosti pojedinih dionica, fondova, pa i mirovinskih fondova i sl.

Dio investitora panično prodaje svoju imovinu uloženu u ove vrste financijskih instrumenata jer naravno zavladala je panika i to je uobičajeno ponašanje (ne uvijek i mudro pogotovo ako je panika od daljnjeg pada jedini razlog prodaji). Oni investitori koji u ovim trendovima vide priliku, prate i osluškuju, prema prilici ulažu i prate daljnji razvoj događaja.

Možda će Vas zanimati
Mogu sve ali prodavati ne

Naravno, ukoliko ste i vi jedan od njih i vidite priliku, svakako proučite kretanja, uvijek se sjetite nekoliko pravila o diverzifikaciji rizika, veličini rizika koju ste spremni podnijeti i naravno vremenu na koje očekujete povrat investicija.

Ako imate prihode, posao i mogućnosti, u vrijeme recesije nastavite sa štednjom i investicijama jer je to dobro vrijeme za stvaranje dobre investicijske baze za budućnost. Ukoliko imate prihode od najma nekretnina, razgovarajte s najmoprimcima, pokušajte saznati kakve su njihove prilike plaćanja i ukoliko je potrebno dogovorite kontinuitet, poček ili olakšanu otplatu i sl. Ono što je važno-da nađete najbolje rješenje za obje strane i da to napravite što prije.

Ukoliko se recesija odrazi na tržište nekretnina kao što je to bilo u prošloj recesiji iza 2008. godine, svakako je moguće da će biti prilika i za investiranje u nekretnine, no kako je trenutna cijena nekretnina dosta visoka moguće da će utjecaj recesije ovaj put imati kao rezultat samo uravnoteženje cijena.

Pogledajte oko sebe ima i onih koji nemaju i koji trebaju vašu pomoć, pomozite koliko možete i kada možete, sretni jer možete, a još sretniji jer imate oči i srce da vidite drugog u potrebi.

Piše: Ivana Gabrić Markovinović diplomirana je ekonomistica s višegodišnjim iskustvom rada u marketingu te prodaji banaka i osiguravajućih kuća. Supruga je i majka dvoje male djece. S više vrsta izvora prihoda, netko je tko teme upravljanja novcem pokriva stručno te na temelju vlastitog primjera i iskustva; ivana_g@yahoo.com

Foto: Pixabay

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh