Trenutno čitate
Kako prestati financijski brinuti o svojoj odrasloj djeci? – Ne trebate se osjećati loše ako od odraslog djeteta tražite financijsku neovisnost

Kako prestati financijski brinuti o svojoj odrasloj djeci? – Ne trebate se osjećati loše ako od odraslog djeteta tražite financijsku neovisnost

Paula Latinovic
Women Making Pelmeni 3893532

Prema istraživanju, 79% roditelja pomaže svojoj djeci financijski – u plaćanju računa, mobilne pretplate, najamnine stana, namirnica itd.

Na prvu je teško gledati vlastito dijete kako sklapa kraj s krajem – naročito današnja generacija milenijalaca za koju se smatra da su većina u dugu. U SAD-u i sličnim zemljama je to još više izraženo radi plaćanja fakulteta, odnosno velikih kredita i zajmova koji odlaze na edukaciju.

Zašto tako veliki broj?

Niske početne plaće, visoke cijene stanova/najamnine mogu mladima učiniti financijske izazove. A roditelji teško gledaju kako se njihova djeca bore s novcem.

Većina roditelja namjerava pružati financijsku potporu svojoj djeci dok god ona ne budu u boljem financijskom položaju. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da briga o djeci i nakon što se zaposle može negativno utjecati na roditelje – odnosno na njihovo umirovljenje. Može također utjecati i na nezdravu financijsku ovisnost od strane djeteta.

Kako prestati financijski brinuti o svojoj odrasloj djeci?

Budite transparentni u svojoj komunikaciji

Kad prvi put obavijestite svoju djecu da više nećete plaćati njihov telefonski račun, pomagati s namirnicama i slično, objasnite zašto. Podsjetite ih da se ne radi o vašem nedostatku brige ili ljubavi prema njima, već o njihovoj dugoročnoj dobrobiti i sposobnosti da se osiguraju i psihički pripreme na financijsku neovisnost.

Tretirajući svoju djecu kao i sve druge odrasle ljude, zapravo im možete pružiti osjećaj osnaživanja koje neovisnost posljedično donosi.

Dajte im vremenski rok

Ako su vaša djeca naviknuta na mjesečni džeparac, telefonsku podršku ili čak jednokratne iznose novca kada to zatraže, može im biti šok odmah prekinuti financijsku opskrbu.

Kaylah Matthews 6e5hgwv2dao Unsplash

Davanje vremena svojoj djeci da organiziraju svoje financije i emocionalno se pripreme da se u potpunosti krenu samouzdržavati, jedan je od načina da ih vodite do uspješne financijske neovisnosti.

Osim toga, davanjem deadlinea stvara se objektivna granica koju bi bilo teško postaviti drugačije. Ako ćete čekati da djeca sama donesu takvu odluku, načekat ćete se. No ukoliko odaberete datum i držite se toga, odluka će se morati provesti.

Pomozite na dodatcima, a ne osnovnim troškovima

Dobro je kloniti se plaćanja osnovnih troškova, uključujući račune i najamninu, a umjesto toga trošite novac na neke dodatke, rekla je Nancy Anderson, financijska savjetnica i blogerica.

Blake Wisz Q3o 8mtefm0 Unsplash

Dodatci mogu biti  jednodnevni izlet, kupnju haljine za rođendan… To će vam omogućiti da budete velikodušni, ali ne previše.

Drugi dodatci mogu uključivati neke edukacije, poslovnu odjeću za intervju za posao na koji će uskoro ići. Neki će pak odlučiti platiti sadržaje poput Netflixa, dok će neki platiti dio novca za grupne treninge u teretani. Svaka obiteljska situacija je individualna – ovisi o tome gdje roditelj/i radi/e, koliko zarađuju.

Druge opcije

Prema hrvatskom istraživanju koje prenosi portal Novi list57% ispitanih (16-30 godina) još uvijek živi s roditeljima.

Naplatite stanarinu i/ili dio režija ukoliko dijete još uvijek živi s vama.

Bench Accounting 8d2k7a3wmkq Unsplash

Neka pokrije dio novca za hranu i kućne potrepštine te sudjeluje u svemu što koristi. Primjerice, ako vozi vaš auto, neka plati gorivo ukoliko ide negdje.

Ukoliko zaista nema novca, a većina ljudi je sada suočena s padom i gubitkom prihoda u krizi, onda dijete mora na neki način sudjelovati u kućanstvu.

Više
Amra Hasimbegovic

Objasnite da se ne radi o kazni, već pomaganju

Trebali biste jasno priopćiti djeci da ovaj izbor nije kazna ili znak da ste razočarani u njih – bilo preko mobitela ili uživo.
Započnite razgovor objašnjenjem da to ne činite kako biste ih kaznili na bilo koji način, već kako biste im pomogli da napreduju i budu samostalni, kaže Tess Brigham, coach i terapeutkinja.

Većina djece želi biti neovisna i ne žele ih u potpunosti podržati roditelji. Podijelite s njima koliko ste ponosni na sve što su već postigli i da to ne biste radili da niste vjerovali da imaju sposobnost samostalnog uzdržavanja.

Omogućite im alate za uspjeh

Djecu bi od malih nogu trebalo učiti kako s novcem, a kada porastu – važno je objasniti im na koji način upravljati financijama.

Kao što smo već pisali u prethodnim člancima, možete koristiti model 50:30:20, štedjeti za više situacija i slično.

Mateus Campos Felipe Fsgzm8n0hiy Unsplash

Također, naša poduzetnica Kristina Ercegović uvijek navodi kako je najvažnije ulagati kako u vlastitu, pa tako i u edukaciju djece kako bi se sami mogli uzdržavati od svog rada jednog dana.

Važno je objasniti im (i pokazati) što znači snalažljivost. Primjerice, mnogi sada otvaraju svoje firme upravo zbog krize i mnogobrojnih otkaza.

Naravno, ovakve situacije ovise od obitelji do obitelji. Negdje zaista dijete nije u mogućnosti samo plaćati apsolutno sve troškove, a naročito stanarinu koja je iznimno skupa kada netko tek kreće raditi. Ukoliko je dijete bolesno i ima određenih poteškoća, opet postoje financijska podrška drugih institucija.

Počnite s par pitanja poput:

  • Koliko ću mu/joj sada davati novca?
  • Na koji način – posudbom, povremenim poklonima, konstantnim plaćanjem dodataka, plaćanjem specifičnih računa
  • Kada će financijska potpora završiti? – hoću li postupno smanjivati iznos novca, u točno određenoj godini djetetovog života ukinuti potporu…?

I znajte – ljubav ne znači samo pružanje (velike) financijske potpore.

Foto: Pexels, Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice