Upravo čitate
Kako naš stav utječe na odnos s novcem?

Kako naš stav utječe na odnos s novcem?

Vjerujem da većina naših uvjerenja o životu dolazi iz kućnog odgoja. Pa tako i uvjerenja o novcu. Isto tako vjerujem da se ta uvjerenja svjesnim djelovanjem mogu i promijeniti. 

U mojoj obitelji uvjerenje o novcu je bilo da njega nema, odnosno da ga ima malo. A ljudi koji imaju novac sigurno su imali nekog svog tatu koji im je to sve omogućio ili su do njega došli nepoštenim putem. Dakle, meni je bio nedostižan.

Ova uvjerenja su u mojoj realnosti izgledala tako da sam sve što sam željela kupiti preispitivala mnogo puta u smislu treba li mi to, a sve sa nazivnikom da to meni ne treba i da nemam novaca za to.

Ovakav mindset o novcu crpi mnogo (životne) energije jer kod svake kupnje izaziva osjećaj brige, grižnje savjesti, slabosti i nemoći, a u isto vrijeme strah od svega onoga što si neću moći priuštiti. On također rezultira i konstantnim uskraćivanjem vlastitih želja.

Moj prvi posao nakon fakulteta bio je jako dobro plaćen. Bilo je kolega koji su se bunili, ali nakon one moje besparice, plaća duplo veća od prosječne, meni se činila kao jackpot!

I stvarno, u isto vrijeme sam mogla kupiti što god sam htjela, plaćati si edukacije, radionice, putovati (bez da na računu osjetim avionsku kartu, kao i sve one popratne troškove), štedjeti. Baš sve. Prvi put sam u novcu osjetila lakoću, protok bez napora, dostupnost stvari i usluga. Uz to sve imala sam prostora razviti i vlastiti stav da sama odlučim koliko smatram da nešto vrijedi.

Također sam shvatila da novca ima, samo je na meni da nađem način kako doći do njega.

Svoj defaultni mindset o novcu prvi put sam vidjela novim očima kada sam u toj prekrasnoj financijskoj situaciji u kojoj sam se nalazila i dalje trošila vrijeme i (životnu) energiju na proučavanje koji sapun košta 50 lipa jeftinije. U tom trenutku sam shvatila da se moja financijska realnost promijenila, ali da su uvjerenja o novcu ostala ista. I upravo to je bila polazna točka za njihovo svjesno mijenjanje.

Ta uvjerenja su vrlo duboka i ne mogu reći da sam im se u ovom trenutku potpuno oduprijela. Kada mi se prišulja misao da si nešto neću moći kupiti, prije nego me emocionalno ovlada, pogledam svoju realnost i prizovem u svijest taj osjećaj lakoće, sigurnosti i financijskog mira koji većinu mog radnog vijeka zaista jest prisutan.

Iskustvo me uči da prilika uvijek postoji. Čak i više njih. Ovakva uvjerenja, nasuprot nemoći, slabosti i strahu, daju osjećaj mira i povjerenja u svijet oko sebe. Pogotovo u ovoj situaciji u kojoj se danas nalazimo.

Možda će Vas zanimati
bogatstvo

Novac je energija, a kao i u svakom odnosu, za veliki dio energije koja se oko njega u našem životu stvori odgovorni smo upravo mi. On je rezultat našeg rada, kreativnosti, proaktivnosti, promišljanja i zrelosti. Tada on dolazi kao lijepa nagrada za naš trud i uloženo vrijeme.

Vjerujem da mi sami svjesno trebamo odlučiti kakav odnos s novcem želimo imati. A bitno je samo da nam je u tom odnosu ugodno. 

Piše: čitateljica Suzana

Foto: Unsplash

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh