Upravo čitate
Kako napraviti svoj osobni godišnji financijski budžet? Kako voditi svoje osobne financije? Upravlja li novac nama ili mi njime?

Kako napraviti svoj osobni godišnji financijski budžet? Kako voditi svoje osobne financije? Upravlja li novac nama ili mi njime?

osobni budžet

Čim čujemo riječi planiranje, budžet, sl., odmah pomislimo na dosadne restrikcije i tablice koje ograničavaju našu slobodu, štednju, restrikcije i sl. no kod osobnog i svjesnog financijskog planiranja vrijedi baš suprotno.

Planiranje budžeta

Upravo kvalitetno planiranje osobnog budžeta preduvjet je za financijsku slobodu jer na taj način pratimo i znamo gdje i kako trošimo i koliko zarađujemo i koji od ta dva parametra možemo ili trebamo mijenjati.

Važno je također da svoj novac na ovaj način usmjeravamo u onom smjeru u kojem on najviše radi za nas.

Preuzimajući kontrolu nad svojim novcem određujemo sami svrhu svojih novaca, tada novac nama služi i umanjujemo mogućnost da novac upravlja nama.

Možda će vam trebati nekoliko mjeseci da svoj budžet uredite onako kako je to vama prikladno, no najvažnije je napraviti prvi korak i započeti s izradom osobnog budžeta.

Primjer budžeta

Ako pogledamo da je srce svake tvrtke odjel financija i način na koji tvrtke pristupaju izradi a kasnije kroz vrijeme i praćenju budžeta, onda je zgodno povući tu paralelu i s osobnim budžetom.

Tvrtke obično izrađuju godišnji budžet u koji ukalkuliraju prihode i to one koji su poznati i utemeljeni na postojećim ugovorima i oni koji su očekivani kao new business, tj. novi ugovori, također tvtke planiraju i poznate troškove i one za koje planiraju da će nastati u fiskalnoj godini. Tvrtke planiraju i dobit na kraju fiskalne godine, te se prema sezonalnosti budžet svodi na mjesečnu razinu i kontinuirano prati i izvještava menadžemt.

Ovo je naravno pojednostavljen pregled no predlažem da isto primijenimo na svoj osobni financijski godišnji plan.

Kada želimo svjesno upravljati osobnim financijama prvi korak je naučiti vezu između prihoda i rashoda. Stoga idemo za ovaj primjer zamisliti da je naša obitelj, kućanstvo (bez obzira na broj članova) i sl. jedna mala tvrtka. Neka joj je ime OAZA.

Dakle pokušat ćemo za početak razmišljati o godišnjem budžetu za 2020. godinu.

Znači tvrtka OAZA ima kontinuirane ili povremene prihode plaće od nesamostalnog ili samostalnog rada, honorara, kamate na investiciju, najma, dionica-dividende, autorskog ugovora i sl. Naravno nema svaka tvrtka iste vrste prihoda pa tako ni svaka osoba odnosno obitelj. Pri sagledavanju vlastitih prihoda važno je sve uzeti u obzir i sve ih popisati.

Pregledajte sve ugovore o štednji, investicijama i sl. i pokušajte staviti na papir odakle vaši poznati i očekivani prihodi dolaze. Također ukoliko imate dodatne prihode koje su sezonalni, npr. prihod od turističke djelatnosti, i njih predvidite na osnovu prošlih razdoblja i zapišite realni očekivani prihod (ako bude više tim bolje).

Nakon što smo osvijestili sve prihode koje u ovoj godini očekujemo drugi korak je planirati i rashode. Eh, to je već nešto kompleksniji dio.

Rashodi obitelji odnosno naše tvrtke OAZA prvo se temelje na fiksnim troškovima (potrebama), tj. onim troškovima bez kojih ne možemo funkcionirati.

Četiri su podskupine ovih troškova, stanovanje, hrana, režije i prijevoz.

I u ovoj kategoriji nitko od nas nema iste parametre, netko se vozi autobusom, netko autom, netko ima 1, 2, 3, 4 člana kućanstva. Pažljivo popišite sve fiksne troškove prvo na mjesečnoj razini, a onda i na godišnjoj kako biste osvijestili koliko je vama potrebno novca za tzv. hladni pogon.

Zatim posložite sve troškove u prave kategorije. Često me pitaju u koju podskupinu spadaju školske aktivnosti djece ili cijena vrtića, ukratko sve one aktivnosti koje morate organizirati kao npr. plaćanje vrtića za dijete spadaju u režije, jer to jednostavno morate organizirati da biste vi radili, ako se radi o školskoj aktivnosti za dijete kao npr. plaćanje sportske aktivnosti djeteta onda ćemo to staviti u varijabilne troškove, tj. želje.

Dakle, došli smo i do varijabilnih troškova. Kada bismo pokušali napraviti podskupine u ovom dijelu uglavnom nije tako jednostavno kao kod fiksnih troškova jer ovise o našim željama i afinitetima. Važno je pratiti da želje slijede nakon zadovoljenja potreba, ali da se planiraju pažljivo i jednako tako realiziraju. Najčešće varijabilne troškove obitelji čine: odijevanje, edukacija, zabava, putovanja, pokloni, proslave i sl.

Godišnji budžet će i takve troškove na vrijeme uzeti u obzir i na taj način, npr. za božićne poklone možemo početi odvajati već od siječnja.

I sad kad smo uočili važnost izrade godišnjeg plana prihoda i rashoda, kao ozbiljna obitelj, tj naša tvrtka OAZA moramo planirati i dobit tj. štednju, novac za investicije.

To je treći dio naših osobnih rashoda, ovo bih se usudila reći je ipak malo drugačije kod osobnog budžeta nego kod tvrtke.

Tvrtke planiraju prihode i rashode i na osnovu tih planova pretpostavljaju tzv. planiranu dobit, a računaju ostvarenu dobit na kraju godine (koju ili zadrže pa investiraju ili isplate vlasniku). Osobni budžet planira novac za štednju i investicije kao rashod iz osobnih primanja, a u svrhu financijske sigurnosti, štednje i investicija za buduća životna razdoblja (npr. mirovinu, edukaciju djece i sl.).

Možda će Vas zanimati
bogatstvo

Formula osobnog budžeta

Postoje dvije verzije:

-Prihodi-rashodi (fiksni-potrebe, varijabilni-želje, štednja i investicije)=0

Ili drugu verziju

-Prihodi-rashodi (fiksni-potrebe, varijabilni-želje)=štednja i investicije

Oba principa se koriste za izradu osobnog budžeta, a vi koristite onaj koji vama više odgovara.

Ono što je uistinu važno da krenete planirati i pratiti kako se vaš novac kreće-da znate vaš novčani tok jer ako vi ne usmjerite novac često se desi da on usmjerava vas i na kraju novac upravlja našim životom, a ne mi njime, bez obzira imamo li ga malo ili puno.

U sljedećem članku ću se posvetiti matematici, tj. tehničkoj izradi mjesečnog budgeta, no prije toga molim vas sjednite i razmislite o gore navedenim kategorijama kako biste jednostavnije složili vlastiti tok novca.

Znamo da je cilj svake tvrtke ostvariti dobit, isto vrijedi i u slučaju osobnog budžeta zato što nam je potrebna dobit da bismo se financijski razvijali i nju ili dalje investiramo ili koristimo.

 

Piše: Ivana Gabrić Markovinović diplomirana je ekonomistica s višegodišnjim iskustvom rada u marketingu i prodaji banaka i osiguravajućih kuća. Supruga je i majka dvoje male djece, s više vrsta izvora prihoda, netko je tko teme upravljanja novcem pokriva i stručno i na temelju vlastitog primjera i iskustva.

Ivani se možete javiti i za individualno savjetovanje na ivana_g@yahoo.com

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh