Trenutno čitate
Kako iz stanja protočnosti kreirati još više u životu – Prihvaćanjem svih svojih iskustava mijenjamo i odnos prema novcu

Kako iz stanja protočnosti kreirati još više u životu – Prihvaćanjem svih svojih iskustava mijenjamo i odnos prema novcu

Silvija Podoljak
Yeshi Kangrang Iuqxv7kfj64 Unsplash

Pišem ovaj tekst dok vani lagano pada kiša, pijem omiljeni čaj, a pored mene u vazi stoji svježe ubrana ljubičasta lavanda. Mojem uživanju u ovom stanju nema kraja. Upijam ove mirise i potpuno sam uronjena u sadašnji trenutak.

Kad pišem, za mene ne postoji vrijeme, povezana sam sa sobom, s mojom dušom i prsti sami prelaze tipkovnicu. Osjećam lakoću postojanja, mir i svu kreativnost koja izlazi iz mene kroz riječi.

Kad smo u ravnoteži, mi osjećamo zahvalnost i unutrašnji mir. I to je naše prirodno stanje. Međutim, biti van ravnoteže može uzrokovati mnoge izazove u našem životu.

Who S Denilo 8xrgbsbkwdi Unsplash

Drugi energetski centar i odnos s novcem

Kad smo već u ovom stanju flowa, u lakoći stvaranja, kreiranja i uživanja u vremenu koje provodimo radeći ono što volimo, od svih naših energetskih centara ovdje, ipak, najviše uživa naš drugi energetski centar.

Možete ga osjetiti kad stavite ruku ispod pupka, na donji dio trbuha.

Ovaj dio našeg energetskog sustava odnosi se na naše želje, na užitak, kreativnost i seksualnost, a kroz sve navedeno i novac. Ako možete vizualizirati boju, tada, unutarnjim vidom pogledajte u ovaj centar koji, kad je u balansu, vibrira prekrasnom narančastom bojom.

Xiaolong Wong 9gperfdydw4 Unsplash Min
Ovdje, kad nismo u balansu, možemo osjećati dvije krajnosti.

S jedne strane, kad je ovaj energetski centar potpuno neaktivan možemo osjećati nedostatak samopouzdanja oko sposobnosti da zaradimo i uštedimo novac, ali i sposobnost da budemo dosljedni u štednji ili čak da imamo nedostatak samopouzdanja da slobodno uživamo raditi ono što najviše volimo. Zamislite, koje su to kočnice!

S druge strane, u slučaju da nam je ovaj energetski centar previše aktivan, moguće je da nam je toliko fokus na štednji da sebi ne dopustimo uživati u plodovima svoga rada, tako da si ne priuštimo neku odjeću, putovanje, izlazak, masažu, nešto što jako želimo ili bilo koje drugo iskustvo koje, sasvim sigurno zaslužujemo, ali si ne dopuštamo.

Ono što sami sebi govorimo kad nam ovaj centar nije u harmoniji jest nešto poput ovih rečenica:
Borim se s osjećajima vlastite vrijednosti.
Zabrinuta sam što mi novac ne dolazi.
Ne zaslužujem novac.
Ne treba mi sad taj trošak.
Ovisim o drugima jer ne znam sama.
Ne mogu sama.
Osjećam da ne štedim dovoljno novca.

Chris Ensey 16qrjudizne Unsplash

I ne bi ovo bio problem da naše prirodno stanje nije da možemo uštedjeti novac, ali i uživati u životu jer to su sve dijelovi naše cjelokupne dobrobiti.

Opet, ako ne možete uživati u životu ili, ako vam ne ide za rukom štednja moguće, je da ćete kad tad osjetiti stres u svom umu, tijelu i srcu.

Kad budimo svoj drugi energetski centar – to znači da budimo svoj istraživački duh. Ovaj energetski centar upravlja našim željama, a kroz želje jasno djelujemo. Djelujemo i kreiramo stvaralački poriv.

Kao i za svaki drugi energetski centar, potrebna je protočnost energije i zato je važno vratiti ovaj energetski centar u balans.

Pitate se što možemo učiniti da svjesno pokrenemo taj tok?

Prvo moramo osvijestiti koliko smo moćne i da kroz svoju žensku energiju s lakoćom možemo kreirati svoju materijalnu sigurnost, a kroz osluškivanje svoje intuicije prepuštati se s povjerenjem situacijama koje će uvijek donijeti ono najbolje za nas.

Nadine Rupprecht Lrmt2rb0o94 Unsplash

Kad razmišljamo o svim svojim iskustvima kroz koja prolazimo, znamo da ih ima i lijepih i onih manje lijepih kojih se ne želimo ni sjećati, a obilježili su naš životni put.

A ako smo iskreni sami sa sobom, baš ta, ne tako lijepa iskustva, promijenila su nas u osobe koje sada jesmo. I danas s odmakom možemo biti zahvalni za svako od njih.

Od izuzetno važnog značaja za naše cjelovito zdravlje jest da sva ta iskustva prihvatimo kao dio vlastitog puta. Sve što nam se događa za naše je najveće dobro.

Koliko god otpora osjećate sad dok ovo čitate, što prije to prihvatite, prije ćete imati mir u sebi.

Više
vrijedimo li manje ako nam roditelji pomažu

Anthony Delanoix Urudkcxstui Unsplash

Nijedno iskustvo kroz koje prolazimo nije nepotrebno. Svako iskustvo ima svoje mjesto u našem životu i s razlogom se događa baš nama.

Kad spoznamo ove izazove koji nam dolaze iz drugog energetskog centra te pronađemo način da energiju usmjerimo u našem životu da nam služi, samim time mijenjamo i odnos prema novcu.

Međutim, ovaj energetski centar vezan je i uz našu komunikaciju u partnerstvu pa nas naši nezdravi odnosi, razne ovisnosti i drama u životu još više udaljavaju od vraćanja harmonije u svoj život.

Kako protiv loših mislih?

Ono što uvijek možete učiniti za sebe kako biste utišali svog unutarnjeg kritičara jest da prepoznate svoja uvjerenja kojima kreirate još više neželjenih iskustava.

Osim toga, educirajte se i okrenite novim strategijama kojima učite o energiji novca, ali ono najvažnije, pronađite način da uistinu uživate u poslu koji radite ili pak pronađite posao koji vam daje taj smisao.

Afirmacije kojim možete staviti u harmoniju ova stanja su neke od sljedećih:

  • Vrijedna sam samim time što postojim.
  • Dobra sam u štednji novca.
  • Uživam u svom poslu.
  • Uživam u životu.
  • Odlično se nosim s otplatom duga.
  • Kreiram odnose u kojima njegujemo međusobno podržavanje.

Dopustite svojoj unutarnjoj navijačici da preuzme kontrolu nad uvjerenjima koja vam više ne služe i uživajte u sebi, svom poslu i svom životu u punini.
I, zapamtite, sve što vam je potrebno u životu već imate u sebi jer svo bogatstvo je u nama!

Piše: Silvija Podoljak, Silvija Podoljak Consulting, Živim po svom; silvija.podoljak@gmail.com

Foto: Pexels, Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice